Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 profesoriaus V.Kasiulevičiaus patarimų, kaip gydyti gripu susirgusį vaiką

Pasak Santaros klinikų šeimos gydytojo, Vilniaus universiteto profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus, Lietuvoje reikšmingai auga su gripu ir antivirusiniais vaistais susijusios interneto paieškos. Kaip ir pernai, tai yra signalas, kad susirgimų daugės iki sausio pabaigos–vasario pradžios. Internete taip pat daug klausimų apie vaikus. Gydyti antivirusiniais vaistais ar ne? Skirti antibiotikus ar kitus vaistus? Todėl gydytojas pateikia 10 paprastų taisyklių, kurios gali palengvinti sprendimų priėmimą.
Sergantis vaikas
Sergantis vaikas / 123RF.com nuotr.

1. Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) ir Amerikos pediatrijos akademijos (AAP) rekomendacijomis, antivirusinis gydymas per 48 valandas nuo susirgimo pradžios skiriamas:

a) dėl įtariamo ar patvirtinto gripo hospitalizuotiems vaikams;

b) vaikams, sergantiems gripu ar į gripą panašia liga, kuriems yra padidėjusi sunkios ar sudėtingos gripo komplikacijos rizika, t.y. jaunesniems kaip 5 metų ir ypač jaunesniems kaip 2 metų amžiaus vaikams, taip pat sergantiems bronchine astma, cukriniu diabetu, širdies, kraujo, kepenų, inkstų ligomis, imuninės sistemos ligomis, taip pat tiems, kurių kūno masės indeksas siekia daugiau nei 40.

Kitais atvejais apsisprendžia tėvai kartu su šeimos gydytoju ar pediatru, pasvėrę naudos ir rizikos santykį.

2. Jeigu yra indikacijų pradėti antivirusinį gydymą, jį reikia pradėti neatsižvelgiant į tai, ar vaikas buvo skiepytas sezonine gripo vakcina.

3. Gydymo antivirusiniais vaistais trukmė yra 5 dienos, vartojant vaistą du kartus per parą. Jeigu planuojate vartoti vaistus rečiau, trumpiau, geriau to visai nedarykite.

4. Dažniausi antivirusinių vaistų šalutiniai poveikiai – galvos skausmas, pykinimas ir vėmimas. Jeigu vaikas netoleruoja gydymo antivirusiniais vaistais ir teko jį nutraukti, apie tai informuokite vaiko gydytoją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

5. Antibiotikai skiriami tik bakterinėms gripo komplikacijoms gydyti, pavyzdžiui, bakterinei pneumonijai, vidurinės ausies uždegimui ir sinusitui. Antibiotikai pasirenkami atsižvelgiant į šiuos galimus sukėlėjus: Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes, Staphylococcus aureus ir Haemophilus influenzae. Vaikų gydymo antibiotikais trukmė tokia pati, kaip ir suaugusių: 5, 7 ar 10 dienų. Dėl to, kad vaikas yra mažas, tai nereiškia, kad jį gydyti reikia trumpiau.

6. Iki 18 metų temperatūros mažinimui neskiriami aspirino preparatai. Vaistų nelaikykite prie lovos, nes vaikai dažnai jais apsinuodija.

7. Karščiuojant netenkama skysčių, todėl rekomenduojama jų vartoti daugiau. Sausas vaiko liežuvis, sausa ir šalta oda, tamsus koncentruotas šlapimas ir retesnis šlapinimasis (nesišlapino 8 valandas) rodo skysčių trūkumą organizme. Jeigu nepavyks susitarti su vaiku, kad gertų skysčių, teks vykti į ligoninę lašinei infuzijai. Todėl geriau kantrios derybos su vaiku namuose negu ligoninėje su visa ,,likimo draugų“ palata.

8. Kitų medikamentų ar priemonių skyrimas gripo gydymui nėra tikslingas ir neįrodytas. Dažniausiai daugelis tų ,,priemonių“ nepakenks, bus nemalonios vaikui, bet tik patenkins tėvų ego, todėl neperlenkite lazdos.

9. Jeigu vaikas negeria pakankamai skysčių, nesišlapina, jį vargina sunkus arba nuolatinis vėmimas, neužmiega ar nesikalba, nuolat susierzinęs, negalite jo nuraminti, gripo simptomai buvo praėję, bet vaikas atkrito, vėl karščiuoja ir kosti, atsirado karščiavimas su bėrimu, tuomet NEDELSKITE ir vykite į gydymo įstaigą.

10. Jeigu vaikas susirgo gripu, nors jį skiepijote, nesigailėkite padaryto sprendimo, nes tikimybė, kad jis atsidurs reanimacijos skyriuje yra 74 procentais mažesnė negu neskiepyto vaiko.

VIDEO: Kaip atskirti gripą nuo peršalimo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius