Ir nors prieš 2000 metų nebuvo didelės receptų įvairovės, Biblijoje yra gausybė informacijos apie tai, ką valgė Jėzus. Portalas aleteia.com pateikia sąrašą maisto, kurį valgė Jėzus su savo apaštalais ir kuris padės apsispręsti renkantis sveiką maistą.
Pasisemkite įkvėpimo sveikiau maitintis!
Figos
Nors Jėzus valgė įvairius vaisius ir daržoves, labiausiai jam patiko figos; tokią prielaidą galima daryti remiantis Evangelija pagal Morkų (Morkus: 11:12-14): Jis pastebimai susierzino, kai nuėjo nuo medžio nusiskinti figą, tačiau pamatė, kad nebėra nė vienos.
Kadangi figos yra puikus kalcio ir kalio šaltinis, jos gerina kraujo spaudimą ir sustiprina kaulus.
Sardinės
Žvejyba yra pasikartojanti Biblijos tema, o žuvis buvo pagrindinis Jėzaus ir jo sekėjų baltymų šaltinis. Sardinės labai populiarios Vidurio Rytų virtuvėje, o jų nauda sveikatai nesuskaičuojama: nuo gausybės Omega-3 riebiųjų rūgščių, padedančių pagerinti nuotaiką, iki svarbiausių vitaminų bei baltymų.
Medus
Pasak Evangelijos, medus buvo pagrindinis Jono Krikštytojo mitybos produktas, todėl tikėtina, kad Jėzus taip pat vartojo medų, kadangi tai buvo vienintelis būdas pasaldinti maistą.
Medus ne tik kupinas antioksidantų, padedančių sumažinti širdies ligų bei susirgimo vėžiu riziką, neapdorotas jis taip pat, kaip manoma, padeda sumažinti kraujo spaudimą ir net apsaugoti nuo alergijos.
Aviena
Vadinamas Dievo avinėliu, Jėzus valgė avieną, kadangi tuo laiku aviena buvo populiarus mėsos pasirinkimas.
Kartais patiekiama guliašo su daržovėmis pavidalu, aviena yra sveikesnis raudonos mėsos pasirinkimas, kadangi joje yra stulbinantis kiekis vitaminų ir mineralų.
Alyvuogės
Alyvuogių kalnas minimas Naujajame Testamente, ir būtent ten Jėzus pakilo į dangų. Alyvuogės yra neatsiejama Viduržemio jūros mitybos dalis, o alyvuogių aliejus, manoma, buvo naudojamas daugeliui patiekalų.
Kadangi alyvuogių aliejuje yra gausu sveikųjų mononesočiųjų riebalų, jis yra daug sveikesnis pasirinkimas.
Duona
Nors asmenys, besilaikantys gliuteno neturinčios mitybos, duonos nevartoja, Jėzaus laikais duona buvo dažniausias maistas. Miežių duona buvo ypač populiari, kadangi ją dalino duonos padauginimo metu (Jonas 6:9).
Be to, miežių duona yra mažiau apdorota už kitokios rūšies duoną, joje daugiau vitaminų, mineralų ir ląstelienos.