-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 būdai, kaip pagreitinti medžiagų apykaitą organizme

Jei pavargote laikytis įvairiausių dietų ir iššūkių (nevalgote mėsos, išbraukėte iš raciono angliavandenius ir pan.), nes grįžus prie įprastos mitybos, grįžta ir kilogramai, siūlome pagalvoti – gal verta atstatyti normalią medžiagų apykaitą organizme? Juk tai nuo jos priklauso, ar tie kilogramai nusės probleminėse vietose, ar ne. Taigi, kokiu būdu pagreitinti tą metabolizmą?
Maudynės ežere
Maudynės ežere / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mūsų organizmas jau taip sutvarkytas, jog jam reikia nuolat gauti energijos, kad palaikytų tonusą. Įprasčiausias būdas tos energijos gauti – maitintis. Tačiau medžiagų apykaitos greičiui įtakos turi žmogaus lytis, amžiaus, kūno sudėtis, genai ir pan. Taigi, kad tas metabolizmas pagreitėtų, teks įdėti pastangų.

Štai jums 7 veiksniai, kurie svarbūs medžiagų apykaitos procesuose.

Mitybos režimas

Tai pirmas dalykas, kuriam turėtumėte skirti dėmesio. Jei valgote nereguliariai, dažnai užkandžiaujate, be jokios sistemos, nenustebkite, jog niekaip neatsikratote antsvorio.

Mitybos režimą turėtų sudaryti trys pagrindiniai valgymai ir du užkandžiai. Pusryčiai ir pietūs turėtų tapti esminiais valgymais, suteikiančiais energijos visai dienai.

Sutrikusia medžiagų apykaita dažniausiai skundžiasi žmonės, kurie itin dažnai užkandžiauja, vėlai valgo ir atsisako pusryčių. Kad medžiagų apykaita pagreitėtų, patiekalai turi būti visaverčiai, gausūs mineralų ir vitaminų.

Poilsis ir miegas

Dauguma garsenybių, paklaustų apie atletiškos figūros išsaugojimo receptus, bene dažniausiai pamini gilų ir visavertį miegą. Ir tai tiesa – kuomet miegate, organizmas ilsisi, atstato jėgas po sunkios dienos ir ruošiasi naujai. Miegant atsinaujina visos organizmo ląstelės, todėl vienu svarbiausių principų, kaip pagreitinti medžiagų apykaitą, tampa tinkamas aktyvaus laiko ir poilsio paskirstymas.

Kad medžiagų apykaita pagreitėtų, patiekalai turi būti visaverčiai, gausūs mineralų ir vitaminų.

Vanduo

Vanduo išties svarbus, kai kalbame apie medžiagų apykaitos normalizavimą organizme. Kad organizmas atsikratytų toksinų ir šlakų, reikėtų per dieną išgerti iki 2 l vandens. Jei organizmas negauna užtektinai vandens, ima darbuotis kepenys, kurios iš tiesų turėtų deginti riebalų ląsteles. Taigi, kad neapkrautumėte kepenų papildomu darbu, būtina išgerti kasdien bent 1,5 l vandens.

Vida Press nuotr./Vanduo
Vida Press nuotr./Vanduo

Fizinis krūvis

Jeigu jau nusprendėte pagreitinti medžiagų apykaitą, neabejojame, jog suvoksite fizinio krūvio svarbą ir būtinybę.

Jei nesate aktyvaus sporto entuziastas, galite žvilgsnį nukreipti į jogą, kalanetiką, plaukimą ar kitas aktyvumo rūšis. Esmė, jog vis tiek kilokalorijos yra eikvojamos, tik ne taip pastebimai, t. y. nejausite nuovargio ir raumenų tempimo, kaip būtų, jei rinktumėtės reguliarias aktyvaus sporto treniruotes.

Jei net ir lengvam fiziniam krūviui jums sudėtinga rasti laiko, išnaudokite savo kasdienybę: ne važiuokite automobiliu, o eikite pėsčiomis, ignoruokite liftą, tvarkykitės namus ir pan.

Pagreitinti medžiagų apykaitą pavyks tik tuomet, kai suprasite, kad tai išties būtina, ir įdėsite pastangų.

123RF.com nuotr./Namų tvarkymas
123RF.com nuotr./Namų tvarkymas

Masažas

Ši procedūrą tikrai yra geras būdas pagreitinti medžiagų apykaitą. Koks masažas tinka? Taigi, jokio skirtumo veiks ir atpalaiduojamasis, ir vakuuminis ar anticeliulitinis masažas. Netgi nušaunate du zuikius – ir kūno oda pasirūpinate, ir medžiagų apykaitą pagreitinate.

Masažas pagerina kraujotaką, raumenų tonusą, o vakuuminis masažas dar ir geba pašalinti iš organizmo nereikalingus skysčius. Jei sau pasimasažuosite pėdas, suaktyvinsite taškus, atsakingus už kepenų ir skrandžio veiklą.

Pirtis

Taip pat pagreitinti medžiagų apykaitą padeda pirtis ar sauna. Pirtis apskritai gerina sveikatą, organizmo būklę, taip pat padeda atsikratyti nereikalingų skysčių, toksinų bei šlakų.

Fotolia nuotr./Pirtyje
Fotolia nuotr./Pirtyje

Odos būklė taip pat pagerėja, o tai irgi padeda pagreitinti medžiagų apykaitą.

Oras

Kuo dar galėtume sau padėti ir pagerinti medžiagų apykaitą? Nepamirškite ilsėtis – leiskite kuo daugiau laiko gryname ore, stenkitės būti prie vandens – jūros ar vandenyno (jei turite galimybių). Ten organizmas aprūpinamas naudingomis medžiagomis, ir medžiagų apykaita pati susinormalizuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius