TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18

A.Girijotė dalijasi mitybos patarimais, kurie jai padėjo atstatyti skydliaukės veiklą

Integralios mitybos sveikatos mokytoja Audra Girijotė jau 10 metų gyvena su diagnozuota Greivso liga – autoimuniniu skydliaukės sutrikimu, dėl kurio skydliaukės veikla tampa hiperaktyvi. 15min Gyvenimo rubrikos pašnekovė tikina, kad, pakeitusi gyvenimo būdą ir mitybą, ji ne tik puikiai jaučiasi, bet ir visiškai suvaldė ligą.
Audra Girijotė
Audra Girijotė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak pašnekovės, įvairūs skydliaukės sutrikimai mūsų šalyje labai paplitę, dar daugiau žmonių gyvena nežinodami jų turintys. Bene dažniausia hipotirozės (skydliaukės veiklos sulėtėjimo) priežastis yra autoimuninė Hašimoto liga. Antras pagal dažnumą skydliaukės sutrikimas – autoimuninė Greivso liga, dėl kurios skydliaukės veikla suaktyvėja ir pradeda gaminti per daug hormonų. Taigi, mūsų endokrininė sistema iš tiesų labai priklauso nuo imuninės sistemos būklės.

„Nors vienas iš svarbių autoimuninės ligos rizikos veiksnių – genetika, t. y. paveldėjimas, dabartiniai moksliniai tyrimai rodo, kad ne mažiau svarbūs veiksniai – mūsų gyvenimo būdas bei aplinka, kurioje gyvename: mityba, stresas (ne tik tiesioginis, bet ir susijęs su savirealizacija – ar mums patinka, kaip mes gyvename, kiek miegame ir pan.), aplinkos (oro, maisto, kosmetikos, statybinių medžiagų ir pan.) tarša. Kadangi skydliaukės hormonų receptorių yra visame kūne, autoimuninė liga gali pažeisti bet kurį organą, ne tik skydliaukę. Bene skausmingiausias autoimuninis sutrikimas, lydintis skydliaukės veiklos sulėtėjimą, yra moterų nevaisingumas.

Taip pat skydliaukės ligos gali būti susijusios su kitomis autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, celiakija, kuri Lietuvoje retai diagnozuojama, kadangi vis dar manoma, kad simptomai turi būti susiję su virškinimu, nors iš tiesų liga gali pasireikšti nevaisingumu, nervų sistemos sutrikimais ir pan.“, – aiškino A.Girijotė, skaitanti paskaitas ir konsultuojanti integralios mitybos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius