Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A.Matulas apie apsilankymą priklausomybės ligų centre Šiauliuose: liko viena gydytoja ir vienas ligonis

Pirmadienį apsilankęs Šiaulių priklausomybės ligų centre konservatorius Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos narys Antanas Matulas teigia esąs „šokiruotas dėl realios padėties centre“ ir priduria, kad šis centras, kaip ir Klaipėdos apskrityje, yra sunaikintas.
Antanas Matulas
Antanas Matulas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Apsilankęs Šiaulių priklausomybės ligų centre parlamentaras rado budinčią slaugytoją ir jos padėjėją, psichologę, registratorę bei maisto išdavėją. Palatoje buvo 1 ligonis. Likusi vienintelė gydytoja, dirbanti 0,125 krūvio, į darbą turėjo ateiti nuo 20.15 iki 21.15 val., tačiau jausdama atsakomybę atėjo nuo 15 val. Iš įstaigos pastaruoju metu išėjo 6 reikalingi darbuotojai“, – pranešime žiniasklaidai dėstomi A.Matulo įspūdžiai.

„Pacientams gydyti trūksta ir būtiniausių vaistų, priemonių. Slaugytojos atlyginimas sumažėjo 40 eurų. Dviejų aukštų pastate valytojos nėra, patalpas valo slaugytojos padėjėja“, – priduriama pranešime.

Tai, kad palatoje gydosi tik vienas asmuo, parlamentaro teigimu, nereiškia, kad regione nėra priklausomybės ligomis sergančių pacientų. Anot jo, jiems padėti valstybė nesudaro sąlygų.

Lapkričio 1-ąją Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė apie Lietuvoje veikiančių penkių priklausomybės ligų centrų sujungimą į vieną įstaigą. Seimo Priklausomybių prevencijos komisija šiam sprendimui priešinosi ir, abejodama, ar tinkamai pasirengta pertvarkai, argumentuodama galbūt susidarysiančia blogesne situacija gydant priklausomybės ligomis sergančius žmones, rekomendavo jį stabdyti.

SAM tikino, kad sujungus įstaigas centruose bus taikomi vienodi darbo metodai, teikiamos standartizuotos paslaugos, bus galima pradėti spręsti gydytojų trūkumo problemą – iki šiol Šiauliuose vietoj trijų pareigybių buvo užimta 0,5 gydytojo psichiatro etato.

Anot SAM, visus priklausomybės ligų centrus sujungus į vieną, etatų skaičius sumažėjo 29 pareigybėmis, tai leidžia sumažinti administracines ūkines išlaidas. Dėl šios pertvarkos darbą paliko dalis Klaipėdoje ir Šiauliuose dirbusių gydytojų.

Kitąmet Respublikiniam priklausomybės ligų centrui numatomas 0,5 mln. eurų didesnis biudžetas, negu buvo skirtas šiemet. Darbo užmokesčiu fondas didėja beveik 400 tūkst. eurų.

Dėl A.Matulo elgesio, skleidžiant viešojoje erdvėje informaciją apie esą neskaidrią ministerijos veiklą, SAM neseniai kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Konservatorius įtaria, kad sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komanda galbūt darė įtaką renkant Valstybinės ligonių kasos direktorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius