Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akušerė-ginekologė: iš miomų vėžys niekada neišsivystys, o iš cistų – gali

Skausmai pilvo apačioje, pilvo šonuose, gausios ir skausmingos menstruacijos, tarpciklinis kraujavimas, kraujavimas po lytinių santykių, pasikartojantis šlapimo pūslės uždegimas, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas – simptomai, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį ir apsilankyti pas ginekologą, nes tai gali būti rimtos ligos priežastis.
Gimdos vėžio profilaktika – reguliarūs vizitai pas ginekologą
Gimdos vėžio profilaktika – reguliarūs vizitai pas ginekologą / 123RF.com nuotr.

Šias priežastis, o ypač skausmą pilvo apačioje ir šonuose bei sutrikusį menstruacijų ciklą, „Baltijos Amerikos klinikos“ gydytoja akušerė-ginekologė Jūratė Žmuidzinaitė nurodė kaip dažniausias priežastis, dėl ko kreipiasi moterys.

Paklausta, kokios yra dažniausiai pasitaikančios gimdos ligos, gydytoja įvardijo makšties infekciją, endometriozę, kiaušidžių cistas, gimdos miomas ir polipus, gimdos kaklelio ikivėžinius susirgimus. Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad, nors moterys nevengia ginekologo kabineto, kreipiasi nepakankamai, o tai daryti, pasak specialistės, reikėtų, norint išvengti rimtų ligų.

VIDEO: „Gydytojas pataria“. Akušerė-ginekologė: „Net ir išoperuoti gimdos polipai gali ataugti ir suvėžėti“

Ar yra būdų, kaip nuo šių gimdos ir gimdos kaklelio ligų moterys galėtų save apsaugoti? „Vengiant susirgti lytiniu keliu plintančiomis ligomis, reikėtų atkreipti dėmesį į partnerių kaitą, naudoti prezervatyvą, turėti saugius lytinius santykius. O kalbant apie miomas, gimdos polipus ir kitas ligas – be abejonės, reikėtų apsilankyti pas specialistą, kuris gali nustatyti ligą, nes pati moteris gali tik įtarti.

Tačiau pajutus skausmą pilvo apačioje ar šonuose, sutrikus menstruacijų ciklui, rekomenduočiau moterims nedelsti ir kreiptis į ginekologą“, – sakė J.Žmuidzinaitė ir priminė, kad specialisto apžiūra būtina visoms, nepaisant amžiaus ar to, kad jau prasidėjęs menopauzės laikotarpis, nebėra menstruacijų ir pan.

– Kaip gydomos šios gimdos ligos?

– Jei kalbame apie uždegimus, lytiškai plintančias ligas, atliekami tyrimai ir nustatomas ligos sukėlėjas: pavyzdžiui, chlamidija, mikoplazma, ureaplazma, tada gydoma antibiotikais, ir paprastai gydomi abu partneriai.

Jei atrandama gimdos mioma – nepiktybinis gimdos navikas, kuris gali būti skirtingos lokalizacijos, priklausomai nuo jos ir nuo naviko dydžio, taikomas tam tikras gydymas – arba operacinis, arba kol kas išvis neliečiama. Žinoma, galima bandyti gydyti ir vaistais.

Jei moteris laikosi režimo, gydosi, polipas galbūt ir neataugs. Yra dalis moterų, kurios nesigydo. Tokiu atveju polipas gali ataugti ir suvėžėti.

Jei tai yra ikivėžiniai gimdos kaklelio susirgimai, kurie gali būti trijų stadijų, priklausomai nuo stadijos atliekama kolposkopija, gimdos kaklelio biopsija, jei stadija pažengusi – atliekama gimdos kaklelio konizacija.

Tiek gimdos kaklelio mioma, tiek polipai yra hormonų svyravimo sutrikimo padarinys. Gimdos kaklelio polipai yra augliukas, kuris gali nieko nesukelti, o gali sukelti ir gimdos kaklelio vėžį, ypač vyresnio amžiaus moterims. Jei polipai ir nelabai dideli, juos reikia stebėti, o jei pradeda augti, šalinti operaciniu būdu (atliekama histeroskopija). Negydomi jie taip pat gali sukelti vėžinius susirgimus.

– Ar tiesa, kad išoperuoti polipai gali ataugti ir kas daroma tokiu atveju?

– Priklausomai nuo hormonų svyravimo polipai gali ataugti. Kai atliekame operaciją ir pašaliname polipą, gavus iš laboratorijos medžiagą skiriamas tam tikras medikamentinis gydymas. Jei moteris laikosi režimo, gydosi, polipas galbūt ir neataugs. Yra dalis moterų, kurios nesigydo. Tokiu atveju tas polipas gali ataugti ir suvėžėti.

– Cistos ir miomos – kurios jų yra pavojingesnės?

– Vienareikšmiškai sakyčiau, kad tai yra cistos, nes mioma yra nepiktybinis gimdos auglys, iš jo, liaudiškai tariant, niekada neišsivystys vėžys. O cistos būna įvairių rūšių: paprastos, folikulinės, geltonkūnio, kurios gali praeiti savaime, negydant, o gali būti ir dermoidinės, endometriozinės, kurias reikia šalinti chirurginiu būdu. Ir blogiausias variantas – vėžinės cistos, kurias reikia šalinti chirurginiu būdu.

– Gimdos kaklelio vėžys yra ketvirta pagal dažnumą ir mirtingumą moterų vėžinė liga pasaulyje. Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu yra didžiausias, palyginti su visa Europa. Tikriausiai taip buvo ne visada. Kaip manote, kodėl šių dienų situacija tokia?

– Manyčiau, kad ta situacija jau yra pagerėjusi. Yra prevencinės programos, kurios skatina moteris eiti pas ginekologą, tikrintis, kartą per trejus metus kiekviena moteris nuo 25 metų yra tikrinama nemokamai. Yra nustatomi ikivėžiniai gimdos kaklelio susirgimai, vėžys seka jau paskui. Taigi laiku suradus ikivėžinį gimdos kaklelio pakitimą, jį galima pašalinti ir taip išgydyti, išvengti ligos.

– Kokie būna ikivėžiniai gimdos kaklelio susirgimai?

– PAP tepinėlis parodo, yra norma, pirmo, antro ar trečio laipsnio pakitimas, ar gimdos kaklelio vėžys. Gimdos kaklelio vėžį dažniausiai sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV), gaunamas lytiniu keliu. Yra du pagrindiniai virusai – 16 ir 18, kurie dažniausiai sukelia gimdos kaklelio vėžį. Be abejonės, tai priklauso ir nuo moters imuniteto – jei jis stiprus, vėžiu galite ir nesusirgti. Žinodamos, kad turi tą virusą, moterys turėtų labiau susimąstyti, dažniau atvykti pas ginekologą – ne kartą per trejus metus, o kartą per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius