-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie psichosomatiką: pasakykite, ką jums skauda, ir sužinokite, kokių problemų turite gyvenime

Yra toks posakis – visos ligos nuo nervų. Juokas juokais, bet iš tiesų mūsų kūnas ir mūsų mintys bei emocijos labai susijusios. Šį tarpusavio ryšį nagrinėja psichosomatika, aiškinanti, apie ką byloja atsiradę skausmai įvairiose mūsų kūno vietose, rašo portalas psychology-age.ru.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / Vida Press nuotr.

Galva

Jeigu nuolat ar dažnai skauda galvą, galima įtarti, kad jūsų smegenys gauna per daug informacijos, su kuria nesusidoroja, arba per daug įtemptai mąstote apie kažkokį dalyką, kuris jums nuolat neduoda ramybės.

Galvos skausmus dažnai keičia racionalūs, vien protu gyvenime besiremiantys žmonės, kurie savo emocijas tiesiog slopina. Be to, galvos skausmas gali byloti apie žemą savivertę, vidinius priekaištus sau ar baimę, kuri gali būti ir neįsisąmoninta.

Plaukai

Problemos su plaukais (ankstyvas žilimas, silpni, slenkantys plaukai) – streso, bejėgiškumo ir beviltiškumo ženklas. Plaukai laikomi gyvybinės energijos simboliu. Jeigu žmogus gyvena nuolatinėje įtampoje, ilgainiui tai paveikia ir plaukus. Vos tik labiau pradėsite pasitikėti savimi, ims keistis ir jūsų plaukų būklė.

Kartais plaukų problemos gali signalizuoti tai, kad jūsų ego, taigi savivertė, yra pernelyg didelis. Patarimas būtų peržiūrėti savo vertybes ir santykius su aplinkiniais.

Vida Press nuotr./Įsielektrinę plaukai
Vida Press nuotr./Įsielektrinę plaukai

Kaklas

Kaklas jungia protą (galvą) su jausmais (kūnu), todėl skausmai kaklo srityje byloja apie konfliktą tarp proto ir jausmų. Metafiziniu aspektu kaklą galima laikyti tiltu tarp dvasinio ir materialaus mūsų gyvenimo aspektų.

Dažniau kaklo skausmus kenčia mažiau lankstūs žmonės: vaizdžiai galima paaiškinti, kad žmogus tarsi bijo pasisukti, jog sužinotų tiesą, kuri slepiasi jam už nugaros. Užuot išsiaiškinęs ir sprendęs situaciją, jis ją ignoruoja.

Jei skauda kaklą, pabandykite pritariančiai linktelėti arba papurtyti galvą į abi priešingas puses. Tai parodys, su kuriuo iš aspektų turite problemų – „taip“ ar „ne“.

Akys

Trumparegystė – tai išmintingumo, matymo į priekį stoka, ateities baimė ir nenoras matyti toliau savo nosies.

Toliaregystė – nesugebėjimas gyventi dabartimi, šiandienos diena. Tokie žmonės pernelyg ilgai mąsto, užuot darę tai, ką būtina padaryti, nesugeba pamatyti visos situacijos.

Daltonizmas – akys nepriima spalvų, viską mato pilkai, nes žmogus nesugeba džiaugtis gyvenimu. Svarbu patikrinti tų spalvų, kurias išstumia sąmonė, reikšmę, t. y. su kuo jos siejamos.

Glaukoma – tai tarsi šydas ant akies, atsidarantis dėl to, kad žmogus dabartyje kenčia dėl praeities dalykų, negali kažko atleisti ar priimti.

„Scanpix“ nuotr./Odontologo kabinete
„Scanpix“ nuotr./Odontologo kabinete

Dantys

Dantis dažniau skauda neryžtingiems žmonėms, kuriems būna sunku priimti sprendimus. Jie linkę viską už juos spręsti patikėti kitiems, nes patys nemoka analizuoti savo gyvenimo situacijų ir bijo.

Problemos su krūminiais dantimis byloja apie tai, kad žmogus nesugeba priimti užgriuvusių aplinkybių. Sakoma, kad viršutiniai dantys atsakingi už sprendimų priėmimą, o apatiniai – už atsakomybę dėl savo sprendimų.

Kairioji pusė – asmeninė erdvė, dešinioji – socialinė. Taip pat manoma, kad problemos, susijusios su kairiąja kūno dalimi, atspindi bendravimą su motina, su dešiniąja kūno dalimi – bendravimą su tėvu.

Burna

Burnos ertmės ligos, pavyzdžiui, stomatitas, susijusios su širdį draskančia nuoskauda.

Jei įsikandote liežuvį, galbūt baudžiate save už pernelyg didelį šnekumą, jei įsikandote skruostą – jaučiate nerimą arba slepiate kokią nors paslaptį.

Burna susijusi su naujomis idėjomis. Bet kokios burnos problemos byloja apie nesklandumus šioje srityje.

123RF.com nuotr./Lūpų priežiūra
123RF.com nuotr./Lūpų priežiūra

Lūpos

Lūpos – mūsų jutiminio pasaulio išraiška, todėl ant jų pasireiškia mūsų vidinės problemos:

įtrūkimai – žmogų į dalis plėšo prieštaringi jausmai;

lūpų kramtymas – žmogus baudžia save už parodytą jausmingumą;

pūslelinė – tas pats, kaip ir lūpų kramtymas, tik daug rimčiau.

Nugara

Nugara simbolizuoja atramą gyvenime. Jeigu skauda nugarą, greičiausiai gyvenime trūksta moralinės paramos. Žmogus mano, kad jo niekas nemyli, arba yra priverstas slėpti savo meilę. Kai žmogus praranda gebėjimą laisvai judėti, vadinasi, jis negali reikšti savo meilės kitiems per veiklą. Jei daugiau skauda kairiąją pusę, problemos kyla su artimaisiais, jei dešiniąją – su aplinkiniu pasauliu.

Vida Press nuotr./Mankšta lovoje
Vida Press nuotr./Mankšta lovoje

Juosmuo

Konfliktas. Kaltės jausmas. Nuolatinė savigrauža dėl to, kas buvo praeityje. Taip būtų galima vertinti juosmens skausmus. Apatinė nugaros dalis susijusi su materialiomis gėrybėmis, pinigais, partneriu, namais, vaikais, darbu, mokslu ir pan.

Skausmas juosmens srityje byloja ir apie tai, kad žmogus nori ką nors turėti ar pakeisti, kad jaustųsi geriau, bet nesiryžta to pripažinti nei sau, nei kitiems. Todėl problemas ant savo nugaros jis tempia pats.

Sąnariai

Sąnario uždegimas – užspausto pykčio ženklas. Žmogus visur siekia tobulybės, netgi smulkmenose. Tačiau jeigu jis nepatenkintas, neleidžia sau išlieti pykčio, pyktis susikaupia sąnariuose.

Artritas dažnai susijęs su jausmu, kad esi nemylimas. Kita vertus, nuo artrito kenčiantys žmonės paprastai labai teisingi. Pagrindinis jų žodis – „reikia“. Trūks plyš, bet jie padarys. Be to, jie turi savyje labai stiprų vidinį kritiką.

Išnirimai, ypač jeigu jie dažni, byloja apie tai, kad žmogus per dažnai leidžia savimi manipuliuoti.

Problemos su keliais – tai užsipyrėliškumas, puikybė ir nesugebėjimas nusileisti.

Antsvoris

Jei žmogus ilgą laiką turi antsvorio, jam verta peržiūrėti savo jausmus ir mintis. Dažnai kūnas kaupia svorį, kad apsisaugotų nuo išorinių poveikių. Žmogus jaučiasi labai pažeidžiamas savo gyvenime.

Kartais antsvoris byloja ir apie užslopintą norą ko nors pasiekti.

Blauzdos

Skausmai blauzdose gali byloti apie vertybinius konfliktus gyvenime. Galbūt subyrėjo jūsų idealai, o galbūt norite dalykų, kurie prieštarauja jūsų vertybinėms nuostatoms? Kai skauda blauzdas, sunku normaliai vaikščioti ar bėgioti, t. y. judėti į priekį, taigi šie skausmai susiję su mūsų požiūriu į ateitį ir mūsų sugebėjimu gyvenime eiti į priekį.

Skrandis

Žinia, viena pagrindinių gastrito atsiradimo priežasčių – stresas, sunkūs išgyvenimai ir įtampa. Problemos su skrandžiu byloja, kad jums gyvenime trūksta apibrėžtumo, jūs tarsi esate pakibęs situacijoje, dėl to kartais aplanko netgi beviltiškumo jausmas.

Skrandžio opa byloja, kad jūsų gyvenime daug baimės, jaučiatės nesaugūs ir nepatenkinti. Taigi opa atsiranda dėl susierzinimo, kuris neišliejamas į išorę. Jeigu tokie žmonės leistų sau išsikalbėti, jie opos neturėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius