Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmintinė apie tymus: kokiai grupei žmonių pavojus susirgti didžiausias?

Tymai yra pavojinga užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Pernai Lietuvoje buvo registruota 30 tymų susirgimo atvejų, šios savaitės pradžioje – 159, o penktadienio rytą – 234 (iš jų 124 – Kaune). Kodėl šia liga suserga suaugusieji? Kuriai suaugusiųjų grupei pavojus susirgti tymais yra didžiausias? Ar verta suskubti skiepytis?
Tymai
Tymai / 123RF.com nuotr.

Tai, kad tymais suserga suaugusieji, stebinti neturėtų. Didžiausias pavojus susirgti tymais, kalbant apie suaugusiuosius, yra žmonėms nuo 30 metų. Kaip paaiškina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, gimę iki 1964 m. vaikystėje galėjo būti išvis neskiepyti, o gimę iki 1988-ųjų buvo skiepyti viena vakcinos doze.

„Ji sukuria imunitetą, tačiau jis nėra visam gyvenimui, – sako pašnekovė. – Nuo 1988 m. pradėta skiepyti dviem vakcinos dozėmis, po šios vakcinacijos imunitetas yra visam gyvenimui.“

Nuo sergančio žmogaus, jei dar net nematyti, kad jis serga, galima užsikrėsti šalia pabuvus vos 15 minučių.

Saugiausiai gali jaustis tie, kurie vaikystėje buvo paskiepyti dviem vakcinos dozėmis, ar tie, kurie sirgo tymais – tokiu atveju įgytas imunitetas yra visam gyvenimui. Ką daryti tiems, kurie nesirgo ar yra paskiepyti viena vakcinos doze?

Į šiuos ir kitus klausimus: kaip suaugusiajam pasitikrinti, ar jam gresia susirgti tymais; koks tymų skiepo poveikis žmogaus organizmui; koks atlikto tymų skiepo galiojimo laikas; kokie pirmieji tymų susirgimo požymiai; ar verta suskubti skiepytis; kur kreiptis dėl tymų skiepo, žemiau esančiame vaizdo įraše atsako NVSC Vilniaus departamento direktorė R.Lingienė.

VIDEO: Tymai: ką būtina žinoti apie šią pavojingą ligą?

Pašnekovė pabrėžia, kad skiepai yra vienintelis būdas apsisaugoti nuo tymų. Pasak jos, žmogus, susirgęs tymais, gali užkrėsti kitus žmones keletą dienų prieš bėrimą ir keletą dienų po jo. Nuo sergančio žmogaus, jei dar net nematyti, kad jis serga, galima užsikrėsti šalia pabuvus vos 15 minučių, o sergantis žmogus tymais gali užkrėsti net keliolika žmonių.

„Todėl reikia visiems skiepytis, kad apsaugotume save ir nebūtume pavojingi kitiems. Ir ypač saugoti savo vaikus, jausti prieš juos atsakomybę, nes jie negali patys apsisaugoti ir priimti sprendimo. Rizika susirgti tymais yra per daug didelė, kad tėvai ramia širdimi galėtų leisti neskiepyti savo vaiko“, – tvirtina R.Lingienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius