TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aukštas cholesterolis? Štai 6 produktai, kurių patartina vengti

Mūsų organizmui cholesterolis yra reikalingas, tačiau problema gali būti cholesterolio perteklius, aiškina Amerikos širdies asociacija.
Sotūs ir riebūs pusryčiai
Sotūs ir riebūs pusryčiai / 123RF.com nuotr.

Kaip The Healthy teigė medicinos mokslų daktaras, kardiologas Nickas Westas, „nors kraujyje cirkuliuojančio cholesterolio kiekis nulemtas genetiškai, nereikėtų nuvertinti mitybos įtakos“.

Dr. N.Westas sako, kad viena iš dietų, galinčių padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, yra DASH dieta (sutrumpintas pavadinimas – Dietary Approaches to Stop Hypertension). Mayo klinikos duomenimis, DASH dieta gali sumažinti mažo tankio lipoproteinų (MTL arba „blogojo“) cholesterolio kiekį kraujyje ir šią mitybą remia Amerikos širdies asociacija bei Amerikos kardiologijos koledžas.

DASH dietos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir neskaldyti grūdai, taip pat neriebūs pieno produktai, žuvis, paukštiena, pupelės ir riešutai. Pagal šį širdžiai sveikos mitybos planą, ribojamas daug sočiųjų riebalų turintis maistas, pavyzdžiui, riebi mėsa ir riebūs pieno produktai.

Tačiau nebūtinai turite laikytis DASH mitybos, kad pajustumėte naudą. Galite pabandyti pakeisti savo dabartinius mitybos įpročius taip, kad cholesterolio kiekis jūsų organizme pagerėtų. Dr. N.Westas ir dietologė Theresa Gentile išvardija svarbiausius maisto produktus, kuriuos turėtumėte apriboti, kai stengiatės kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.

Kepti maisto produktai

Bulvytės ir svogūnų žiedai gali išties vilioti, tačiau jie paprastai didina MTL (mažo tankio lipoproteinų), dar vadinamo „bloguoju“ cholesteroliu, kiekį, be to, juose dažnai yra transriebalų.

T.Gentile sako, kad įrodyta, jog transriebalų rūgštys didina mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų panašiai kaip sočiosios riebalų rūgštys.

Sviestas

Svieste yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios gali būti padidėjusio cholesterolio kiekio kaltininkės, sako T.Gentile. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per dieną suvartoti apie 13 g sočiųjų riebalų.

Sūris

Sūris daugeliui iš mūsų tapo pagrindiniu produktu, nes jame gausu baltymų ir kalcio, tik reikia žinoti, kad sūris taip pat turi daug sočiųjų riebalų.

Tikriausiai nereikia visiškai išbraukti sūrio iš savo mitybos raciono, tačiau fondiu puodas ar sūrio lėkštė turėtų būti retas malonumas, o ne įprastas reikalas. Pieno produktams apskritai svarbiausia saikingumas.

Kepiniai

Sausainiai, pyragai, keksiukai tikrai skanūs, tačiau kepiniuose taip pat yra daug sviesto ar margarino, vadinasi ir sočiųjų riebalų bei transriebalų. Kepiniuose taip pat paprastai būna daug cukraus, todėl gerai apgalvokite savo mitybos pasirinkimus.

Aliejai

Tropinių šalių aliejus, pavyzdžiui, palmių ir kokosų, taip pat reikėtų riboti. Specialistai pataria dažniau pasitelkti avokadų arba alyvuogių aliejų, kurie turi daug naudos.

Perdirbta mėsa ir įvairios dešrelės

Kaip sako dr. N.Westas, „daugelio tyrimų duomenimis, raudonos mėsos ir perdirbtos mėsos vartojimas yra nuosekliai susijęs su padidėjusia širdies ligų, vėžio ir diabeto rizika, o padidėjusios rizikos laipsnis priklauso nuo suvalgomo raudonos mėsos kiekio. Vis dėlto, raudona mėsa yra geras maistinių baltymų, geležies ir vitamino B12 šaltinis, tačiau, nepaisant šių privalumų, šiuo metu rekomenduojama jos suvartoti ne daugiau kaip dvi ar tris porcijas per savaitę.“

T.Gentile sako, kad mėsos delikatesų ir dešrų reikėtų valgyti minimaliai, nes jos dažnai būna pagamintos iš riebiausios mėsos.

Dr. Westas taip pat pabrėžia, kad perdirbtoje mėsoje, pavyzdžiui, dešrelėse ar šoninėje, yra daug druskos. Jis prideda, kad druska „didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius