Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 29 /2020 08 31

COVID-19 persirgęs verslininkas Giedrius rėžė: „Kam šita bauginimo sistema?“

36-erių metų Giedrius Ambrazevičius yra vienas iš įmonės, valdančios koronaviruso židiniu tapusį Kauno barą „Adform kiemelis“, bendrasavininkų. Jam ir pačiam buvo nustatytas COVID-19. Šiandien pasveikusiu jau laikomas verslininkas nusprendė viešai pasidalinti iškilusiomis abejonėmis dėl situacijos, susijusios su virusu: „Žmonės pavargę nuo mums brukamo melo ir kasdien pumpuojamos baimės“.
Giedrius Ambrazevičius
Giedrius Ambrazevičius / G.Ambrazevičiaus asmeninio albumo nuotr.

Rugpjūčio 17 dieną skelbta apie 34 COVID-19 atvejus, siejamus su protrūkiu Kauno bare „Adform kiemelis“. Nustatyta per 100 didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, dar 1000 žmonių turėjo mažos rizikos sąlytį.

Epidemiologai prisipažino: šis židinys jiems kelia vieną didžiausių susirūpinimų. Teigiamo testo rugpjūčio 13 dieną sulaukė ir vienas iš UAB „Agentūra Kaunas“, valdančios barą „Adform kiemelis“, savininkų Giedrius Ambrazevičius, 15min patikinęs, kad tiek jis, tiek visi sergantys darbuotojai susidūrė su lengva ligos forma. Tikėtina, kad verslininkas užsikrėtė po kontakto su susirgusiu apsaugos darbuotoju.

Agentūras Kaunas nuotr./Adform kiemelis
Agentūras Kaunas nuotr./Adform kiemelis

Paskelbė pasveikęs

Prabėgus dviem savaitėms, rugpjūčio 27-ąją, G.Ambrazevičius savo feisbuko profilyje viešai paskelbė įveikęs ligą – sulaukta kelių neigiamų testo atsakymų. Savo įraše kaunietis išsakė kilusias abejones dėl viruso pavojingumo ir kovos prieš jį priemonių. Tik pats iš arti susidūręs su COVID-19, jis pakeitė nuomonę ir ėmė skatinti žmones nusikratyti baimės jungo.

„Oficialiai mirtina liga įveikta! Kai įdėjau postą, kad man diagnozuota SARS-CoV-2 – koronavirusas, kuris sukelia ligą COVID-19, gavau per šimtą paklausimų: kaip simptomai, ar gyvas, kas dabar bus? Jaučiu pareigą papasakoti ir pasidalinti įžvalgomis ir ligos eiga.

08.03 Buvo kontaktas su sergančiu;

08.06 (+3 d.) vakare lengvi peršalimo simptomai, temperatūra 37,2, lengvas kosulys ir sloga;

08.07 temperatūros nėra, kosulys ir sloga;

08.11 (+5 d. po simptomų pradžios) simptomų jokių nebeliko, tačiau atlikau testą;

08.13 gavau teigiamą atsakymą;

08.24 pakartotinis testas;

08.26 neigiamas atsakymas ir antras testas po 24 val.;

08.27 antras neigiamas atsakymas, oficialiai „liga“ persirgta, įgytas imunitetas.

Iš man žinomų 20 atvejų, dauguma „persirgo“ su labai lengvais arba visiškai be simptomų. Be simptomų, tai reiškia, kad nieko nejautė, bet pasitikrino bendra tvarka, kaip turėję kontaktą su sergančiu. Dalis sergančiųjų karantinavosi su šeimos nariais, tačiau šeimos nariams nebuvo nustatytas virusas. Tai reiškia, kad žmonės, gyvendami bendrose patalpose 24/7, neužsikrėtė šiuo, taip lengvai plintančiu, mirtinai pavojingu virusu, nenaudodami jokių apsaugos priemonių?!“, – įraše abejones išsakė Giedrius.

Dar daugiau klausimų jam sukėlė pateikiama statistika.

„Per 2019 metus Lietuvoje mirė 38 281 žmonės (vid. 105 žmonės per dieną), iš kurių daugiau negu pusė mirė nuo kraujotakos sistemos ligų, t. y., 55,4 proc. (vid. 57 žmonės per dieną) visų mirusiųjų. NVSC (Nacionalinio visuomenės sveikatos centro – aut. past.) duomenimis, šiai dienai patvirtintų COVID-19 ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 2 762, mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius – 85. Per 6 mėn. nuo širdies ligų mirė apie 10 200 žmonių. Nereikia didelių analitinių sugebėjimų, kad suvoktum, apie kokią smulkmę eina kalba. Net šiais metais nuskendusių Lietuvos vandenyse žmonių skaičius viršija mirusių nuo COVID-19 skaičių. Esame didelio mums brukamo melo liudininkai ir įkaitai. Laikas geriausias atsakymas į klausimus. Belieka laukti ir tikėtis. Būkite stiprūs!“, – toliau rugpjūčio 27 dieną išplatintame įraše, iliustruotame nuotrauka su užrašu „Fake News“ (melagingos naujienos – liet. k.), rašė G.Ambrazevičius.

Jo pranešimas per parą sulaukė daugiau nei 400 patiktukų, pasidalinta juo daugiau nei 330 kartų.

Po įrašu pasipylė ir komentarai: vieni džiaugėsi tuo, kad liga lengvai įveikta, kiti dėkojo, kad kažkas netyli ir išsako savo nuomonę, treti pritarė Giedriaus nuomonei.

„Šitas chaosas tik ekonomikos ir žmonių gyvenimų žlugdymas dėl nieko“, – rašė viena komentatorė.

Giedrius: „Kam visa šita bauginimo sistema?“

Su Giedriumi susisiekusi žurnalistė išgirdo tas pačias abejones: „Rimtai čia blefas kažkoks. Negali būti, kad 20 žmonių be simptomų serga ir neužkrečia šeimos narių“.

Paklaustas, ar tokią nuomonę apie COVID-19 verslininkas turėjo ir prasidėjus pandemijai bei įvedus karantiną, jis atsakė, kad vasarį nuotaikos buvo išties slogios, o kovą, virusui paralyžiavus planetą ir Lietuvą, buvo apėmęs nežinomybės jausmas, kilo klausimai „kas bus toliau?“.

„Laukėm, laikėmės nurodymų ir tikėjome, kad viskas pasibaigs. Praėjus pusei metų ir persirgus COVID-19, matant statistiką ir įvairių šalių praktikas viruso akivaizdoje, kyla klausimas: kam visa šita bauginimo sistema, kodėl tai daroma ir kokia viso šito priežastis“, – retoriškai paklausė Giedrius.

G.Ambrazevičius: „Nuo virusų ir bakterijų reikia saugotis su jomis susiduriant, o ne nuo jų atsiribojant.“

Pasiteiravus, kokią žinutę nori paskleisti savo įrašu feisbuke, verslininkas patikino, kad reikia atmesti baimes, pradėti sveikai gyventi ir maitintis, nuo virusų ir bakterijų saugotis su jomis susiduriant, o ne nuo jų atsiribojant. Labiausia, pasak pašnekovo, reikia rūpintis ir saugoti tuos, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių imuniteto neturi, o tam yra kur kas tikslingesni būdai nei „uždėti visiems kaukes, sugriauti socialinius santykius, paskandinti verslus“.

G.Ambrazevičiaus asmeninio albumo nuotr./Giedrius Ambrazevičius
G.Ambrazevičiaus asmeninio albumo nuotr./Giedrius Ambrazevičius

Darbuotojų ligos eiga buvo nesunki

Giedrius prisipažino iki tol su persirgimo ligomis susidurdavęs kas keletą metų – pakildavo temperatūra. Skiepijasi jis, pvz., nuo geltonojo drugio ligos, hepatito, tik dėl antspaudo skiepų pase – kai reikia užsienyje keliauti ne turistiniais maršrutais. Paklaustas, ar susirgus COVID-19 jis kuo nors gydėsi, gėrė kokius vaistus, pašnekovas pašmaikštavo: „Gėriau džintoniką su ledukais.“

Jam nežinomas nė vienas atvejis, susijęs su „Adform kiemeliu“, kad susirgęs žmogus sirgtų sunkiai ar jam būtų reikėję medikų pagalbos.

„Sirgo 16 darbuotojų, didžioji dalis jau pasveiko. Palaikome ryšį su dalimi sergančiųjų, kurie karantinuojasi namuose ir turi besimptomę arba lengvą ligos formą. Feisbuke paskelbus pranešimą apie ligą, parašė man keli žmonės, kuriems kilo panašūs klausimai kaip ir man. Žmonės pavargę nuo viso šito mums brukamo melo ir kasdien pumpuojamos baimės“, – nuomonę išsakė G.Ambrazevičius.

Reikalavimų vis dėlto laikysis

Paklaustas, ar kilus abejonėms jis žada laikytis valdžios priimtų reikalavimų dėl viruso suvaldymo, jis atsakė teigiamai: laikytis jų privalome, nes esame teisinės valstybės piliečiai.

„Tačiau liūdna, kad gyvename tokioje nūdienoje, kai esame priversti elgtis kaip baudžiauninkai, kuriems ponas nuleidinėja nurodymus iš viršaus. Kaip minėjau, bendras fonas toks, kad žmonės jau pavargę ir nebetiki gąsdinimais“, – teigė G.Ambrazevičius.

„Adform kiemelyje“ nustačius pirmuosius COVID-19 užsikrėtimo atvejus, jam teko perkelti net 5 bare suplanuotus, didelio susidomėjimo sulaukusius renginius. Perkelti jie kitų metų sezonui.

„Tačiau vieną renginį įgyvendinsime sezono uždarymo proga. Tai bus „Kitokie pasikalbėjimai“, kurių metu bus ribojamas lankytojų skaičius, griežtai laikomasi kitų nurodymų“, – patikino virusu persirgęs pašnekovas.

Papildyta rugpjūčio 31 dieną. Pirmadienį komentarą dėl šios situacijos atsiuntė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Tiesa, apsiribota tik su židiniu „Adform kiemelyje“ susijusių sergančiųjų statistika.

Pasak Justinos Petravičienės, NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistės, iš viso registruota 70 COVID-19 ligos atvejų, susijusių su „Adform kiemeliu“, įskaitant ir atvejus „Wash and Blow“ kirpykloje, kurioje COVID-19 ligos atvejų atsiradimas sietinas su „Adform kiemeliu“.

„Vykdant epidemiologinę diagnostiką, nustatyta, kad 16 su protrūkių susijusių atvejų būklė vertintina kaip vidutinė, iš jų – 5 asmenys buvo hospitalizuoti. 3 asmenys apklausos metu nenurodė turintys COVID-19 ligai būdingų požymiai, tad laikomi sergančiaisiais besimptome COVID-19 ligos forma“, – patikino J.Petravičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius