Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dermatovenerologė: saulė viruso neužmuš, vitamino D kiekis padidės nedaug, tad į lauką eikime atsakingai

Šiomis dienomis išties ima atrodyti, kad pati gamta krečia pokštus: išlindo saulė, malonus pavasario oras kvieste kviečia iškišti nosis į lauką. Bet, kaip sako dermatovenerologė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė, reikia nepamiršti, kad šiuo metu Lietuvoje – karantinas, ir svarbiausia neturėti kontakto su kitais žmonėmis. „Dabar reikia daug sąmoningumo, atsakingumo ir savitvardos, kad nepasiduotume tam norui bėgti į lauką. Pabuvimas saulėje ir dar tokioje nestiprioje, kokia šiuo metu yra pas mus, tikrai neužmuš viruso, o vitamino D kiekis padidės labai nedaug, todėl vis tiek geriau gerti papildus“, – sakė prof. dr. M.Bylaitė-Bučinskienė.
Moteris naudojasi mobiliuoju telefonu
Moteris naudojasi mobiliuoju telefonu / 123RF.com nuotr.

Nėra įrodymų, kad UV spinduliai žudo virusą

„Inovatyvios dermatologijos centro“ gydytojos dermatovenerologės prof. dr. M.Bylaitės-Bučinskienės teigimu, nėra mokslinių įrodymų, kad saulės skleidžiami UV spinduliai užmuša koronavirusą.

„Labai aukšta saulės temperatūra ir labai drėgnas oras virusą ant paviršių galbūt ir gali paveikti, tačiau ant rankų, kūno ar pačiame žmoguje, jeigu jis serga COVID-19, tikrai neveikia, – sakė gydytoja ir pridūrė:

– Afrikoje saulė stipri, bet žmonės ten irgi serga, ir virusas plinta. Malaizijoje koks drėgmės lygis ir aukšta temperatūra, bet virusas irgi plinta. Gripui buvo būdinga, kad jo plitimas ryškiai sumažėja, kai atšyla. Tačiau koronavirusui tai gali visai negalioti.“

Vitamino D kiekis padidės nedaug, todėl šiuo metu vis tiek naudingiau yra vartoti papildus.

Todėl, gydytojos teigimu, nereikia apsigauti ir pašvietus saulei dezinfekcijos tikslais aklai lėkti į lauką, o svarstant – ar geriau rinktis UV spindulius, ar plauti rankas vandeniu ir muilu, be abejonės, rinktis pastarąjį, nes, pasak pašnekovės, virusą reikia nuplauti, taip jis greičiau pasišalina.

„Beje, Pasaulio sveikatos organizacija irgi pasakė, kad rankų dezinfekcijai netinka dirbtiniai UV spinduliai. Tai tinkama tik patalpoms, bet nėra garantijų, kad to pakanka ir tikrai virusas yra užmušamas, kad visi pakampiai nuo jo apvalomi“, – sakė gydytoja dermatovenerologė.

Plačiau apie keltas hipotezes, kad koronavirusas yra atsparus karščiui ir kitiems veiksniams, galite paskaityti čia.

Prof. dr. M.Bylaitės-Bučinskienės teigimu, dabartinė pavasarinė saulė, kuri džiugina mus ir kitus europiečius, yra menkavertė, ir, nors ir gali duoti šiek tiek vitamino D, tai nereiškia, kad dabar visi turime būti lauke.

„Pavasarinė saulė po truputį jau gali stimuliuoti vitamino D sintezę odoje. Pastarųjų mokslinių tyrimų duomenimis, didesnė šio vitamino dozė teigiamai veikia plaučių funkciją. Tačiau tai nereiškia, kad dabar visi turime būti lauke. Vitamino D kiekis padidės nedaug, todėl šiuo metu vis tiek naudingiau yra vartoti papildus.

Kadangi dabar Lietuvoje paskelbtas karantinas, turime išlaikyti distanciją, saugotis. Būtina nepamiršti, kad užsikrėsti galima ir nuo paviršių, virusas ant jų ilgai laikosi, tai galioja ir svarstant atsisėsti ant suoliuko kieme ar parke“, – įspėjo gydytoja dermatovenerologė.

Pasivaikščioti – nuošaliau ir ne per piką

Dabar, pašnekovės teigimu, už viską svarbiau yra izoliacija – turime vieni su kitais nekontaktuoti ne tik fiziškai, bet ir per daiktus, o eidami iš namų atsakingiau vertinti situaciją – nepamiršti kaukių ir pirštinių.

Jei gyvenate mieste, reikėtų rinktis metą, kai mažiausiai žmonių, ir tada išeiti šiek tiek pajudėti.

„Daugelis žmonių elgiasi neatsakingai ir neapdairiai. Jeigu iš namų išeini be celofaninių ar guminių pirštinių ir jei turi virusą, palieki jį ant rankenų, mygtukų, lifte, ant turėklų, suoliukų ir pan. Taigi ir pats gali palikti, nes nežinai, ar sergi, ir kitas gali palikti tau.

Praėjusią savaitę mieste mačiau masę vaikštinėjančių žmonių. Užmiestyje, kur yra pasivaikščiojimo takeliai, žmonės eina po du, po tris, vaikai išvis grupėmis vaikšto. Šis karantinas – ribojimas – yra skirtas tam, kad būtų suvaldytas virusas. Reikėtų tai suvokti ir į lauką eiti atsakingai: ne tiek, kiek norisi, o trumpam, nuošaliau ir būtinai su kauke, jei būsite tarp daugiau žmonių.

Jei gyvenate vienkiemyje, užmiestyje, be abejo, galite eiti į lauką ir ten būti, vaikščioti. Jei gyvenate mieste, reikėtų rinktis metą, kai mažiausiai žmonių, ir tada išeiti šiek tiek pajudėti. Bet tikrai ne per patį piką, kai juda visi, nes dauguma dar ir dabar eina į darbą ir eina pėsčiomis“, – rekomendavo prof. dr. M.Bylaitė-Bučinskienė.

Grynas oras, pašnekovės teigimu, reikalingas, tad negalintiems juo pasimėgauti nuošaliau, gydytoja siūlo pabūti balkone, kuris, pasak jos, gali tapti erdve ir sportui, ir pasėdėti paskaityti knygą.

Šiuo metu reikia labai daug sąmoningumo ir kuo mažiau kontakto – matymosi – su kitais. Taip greičiau numarinsime virusą.

Ji taip pat kvietė nepamiršti, kad virusas plinta per paviršius, atkreipti dėmesį į tai, kai grįžtame iš parduotuvių ir parsinešame namo pirkinius: ką įmanoma – palikti pusei paros pastovėti balkone, kitus – nuplauti. Būtinai plautis rankas su muilu, skalbti drabužius apsilankius viešose vietose, grįžus namo nusivalyti batus, o išeinant iš namų naudoti kaukes ir pirštines.

„Šiuo metu reikia labai daug sąmoningumo ir kuo mažiau kontakto – matymosi – su kitais. Taip greičiau numarinsime virusą. Nes virusui reikia plisti, jam reikia žmonių, kad jis galėtų keliauti iš vieno į kitą. Jei neturi, į ką peršokti, jis galiausiai nuslopsta. Tad kiekvienas turime įsivertinti savo riziką – tiek ligą platinti, tiek užsikrėsti“, – paaiškino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius