Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Endometriozė: „Instagram“ sekėjams mergina parodė, ką iš tiesų reiškia gyventi su šia liga

Pastaruoju metu apie endometriozę labai daug kalbama. Už tai reikia dėkoti įžymybėms, tokioms kaip Lena Dunham ir Padma Lakshimi, kurios prisipažino turinčios šį skausmingą sutrikimą. Endometriozė – tai būklė, kai panašus į gimdos gleivinę audinys atsiranda ir veši už gimdos ertmės ribų, ir, kaip jau galite įsivaizduoti, tai visai nesmagu. Dabar viena jauna moteris tikisi pašalinti stigmą, supančią endometriozę ir kitas reprodukcinės sistemos problemas.
Pilvo skausmai
Pilvo skausmai / Vida Press nuotr.

Thessy Kousoukas, mados prekės ženklo „Sabo Skirt“ kūrybinė direktorė ir bendrasavininkė, savo „Instagram“ paskyroje (ji turi 112 tūkst. sekėjų) paskelbė dviejų nuotraukų koliažą, kuris, kaip ji teigia, parodo, ką iš tikrųjų reiškia gyventi su šia liga.

Thessy abiejose nuotraukose pozuoja nuoga. Vienoje nuotraukoje jos pilvas išsipūtęs, antroje – plokščias. „Tai žmones šokiruoja. Tai aš. Tai endometriozė, – rašė moteris. – Neplanavau dalintis šiomis nuotraukomis, todėl jose esu nuoga, bet, dievaži, negaliu patikėti, kiek asmeninių žinučių sulaukiau iš merginų, kurios taip pat serga šia liga ir taip pat jaučiasi vienišos.“

Kairėje esančioje nuotraukoje – jos pilvas trys savaitės po plyšusios cistos, dešinėje – dabartinė moters išvaizda, naudojant vaistus, kurie, kaip teigia moteris, sustabdė hormonų gamybą ir sukėlė menopauzę sulaukus vos 27-erių.

„Tikiuosi, kad artėjanti kelionė į Graikiją ir vaistai padės tiek fiziškai, tiek psichologiškai pasiruošti operacijai, kurią man atliks rugpjūčio pabaigoje, – rašo Thessy. – Endo (endometriozė – red.) – tai ne juokas. Mane operuos daugiau kaip septynias valandas, o ligoninėje gulėsiu savaitę.“

Moteris taip pat ragina žmones skleisti žinią apie endometriozę. „Jei pažįstate merginą, kenčiančią nuo stiprių mėnesinių skausmų, PRAŠAU, liepkite joms pasitikrinti dėl šios būklės, – rašo moteris. – O mano žinia merginoms, sergančioms endometrioze... jūs ne vienos.“

Daugiau merginos nuotraukų, susijusių su šia liga, rasite jos „Instagram“ paskyroje.

Thessy yra visiškai teisi: Jungtinių Valstijų Sveikatos ir žmonių tarnybos departamento duomenimis, maždaug 5 milijonai Amerikos moterų kenčia nuo endometriozės. Endometriozė gali sukelti cistas bei rando audinių atsiradimą, taip pat gali sukelti siaubingą skausmą, nereguliarias arba labai gausias mėnesines.

Thessy taip pat parašė esė laikraščiui „The Huffington Post“ apie savo patirtį sergant šia liga. Ji rašė, kad paauglystėje patirdavo siaubingus simptomus, tačiau niekas nežiūrėjo į ją rimtai.

„Kai paauglystėje man prasidėjo mėnesinės, mane vadindavo tingine, kai mokykloje negalėdavau dalyvauti tam tikrose sportinėse veiklose, arba „dramos karaliene“, kai neidavau į mokyklą, nes tūnodavau duše, beviltiškai bandydama atsikratyti pilvo skausmų. Kodėl niekas nesakė, kad iki silpnumo privedantis skausmas nėra normalu?“ – rašė moteris.

Christine Greves, medicinos mokslų daktarė, sertifikuota Winnie Palmer ligoninės akušerė-ginekologė, teigia, kad endometriozė gali išsivystyti keliose dubens vietose, įskaitant žarnyną.

„Tai tikrai ne juokas, gali sukelti daugybę skausmo ir išpūsti pilvą, – sako moteris. Vaistai, tokie kaip „Synarel“, sustabdo ligonės menstruacijas, tačiau, deja, daro įtaką ir jos vaisingumui: – Tai tarsi cheminė kastracija.“

Endometriozė – sudėtinga liga ir, kaip sako Thessy, tai ne juokai. Jei įtariate, kad sergate endometrioze, pakalbėkite apie tai su savo gydytoju. Jis tikrai parekomenduos gydymą, kuris padės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius