-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos narkotikų stebėsenos agentūros ataskaita: kokaino suvartota ir konfiskuota mažiau, didėja nerimas dėl sintetinių kanapių

Antradienį 15min.lt skelbia ES narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA), įsikūrusios Portugalijos sostinėje Lisabonoje, ataskaitą.
Kokaino pasta
Kokaino pasta / greitgrisim.lt nuotr.

Apie ataskaitą skaitykite čia.

Per pastarąjį dešimtmetį kokainas tapo Europoje dažniausiai vartojamu nelegaliu stimuliuojamą poveikį turinčiu narkotiku, nors dauguma jo vartotojų susitelkę vos keliose valstybėse ES vakaruose. Kokaino bent kartą gyvenime vartojo maždaug 14,5 milijono europiečių (15–64 metų), maždaug 3,5 milijono iš jų – praėjusiais metais. Tačiau antradienį paskelbtos ataskaitos duomenys rodo šiuo metu mažėjančias kokaino vartojimo mastų ir pasiūlos tendencijas.

Kokaino bent kartą gyvenime vartojo maždaug 14,5 milijono europiečių.

Nors kai kurių valstybių duomenimis, apytikris kokaino suvartojimas tarp jų gyventojų tebedidėja, iš neseniai atliktų tyrimų matyti, kad penkiose šalyse, kuriose šio narkotiko vartojimas paplitęs labiausiai (Danijoje, Airijoje, Ispanijoje, Italijoje ir JK), pastebima kokaino vartojimo mastų tarp jaunų suaugusiųjų (15–34 metų) mažėjimo požymių. Gydytis nuo priklausomybės nuo kokaino kreipiasi taip pat mažiau narkotikų vartotojų. Dėl kokaino kaip pagrindinio narkotiko vartojimo pirmą kartą gyvenime gydytis pradedančių asmenų sumažėjo nuo 37 000 (2009 m.) iki 31 000 (2011 m.) Nepaisant to, vis dar gaunama pranešimų apie trumpalaikius ir ilgalaikius su kokaino vartojimu susijusius sveikatos sutrikimus.

Antradienį paskelbtoje naujojoje EMCDDA analizėje skiriamas ypatingas dėmesys kokaino vartojimo pasekmėms sveikatai, dėl kurių pacientams prireikia skubios medicininės pagalbos; joje analizuojama, kaip būtų galima panaudoti ligoninių duomenis apie suteiktą skubiąją pagalbą stebint su šiuo narkotiku susijusius ūmius sveikatos sutrikimus. 2011 m. užregistruoti ne mažiau kaip 475 su kokainu susiję mirties atvejai, nors tikrasis skaičius gali būti didesnis.

Kalbant apie pasiūlą, konfiskuoto kokaino kiekis gerokai sumažėjo. 2011 m. sulaikytos 62 tonos šio narkotiko, beveik 50 % mažiau, nei 2006 m., kai buvo konfiskuotas didžiausias jo kiekis (120 tonų). Kokaino konfiskavimo atvejų taip pat sumažėjo nuo 100 000 (2008 m.), kai užregistruota daugiausia tokių atvejų, iki 86 000 (2011 m.).

Konfiskuoto kokaino kiekis itin smarkiai sumažėjo Pirėnų pusiasalyje, kur bendras Ispanijos ir Portugalijos pareigūnų

Konfiskuoto kokaino pakuotės
Konfiskuoto kokaino pakuotės

sulaikyto kokaino kiekis sumažėjo nuo 84 tonų 2006 m. iki 20 tonų 2011 m. Tačiau neseniai užfiksuoti įvairių naujų kontrabandos kelių į Europą atsiradimo požymiai, įskaitant pavienius konfiskavimo atvejus Bulgarijos, Graikijos, Rumunijos ir Baltijos jūros šalių uostuose, kelia nerimą dėl tolesnio šio narkotiko vartojimo pasklidimo.

Sintetiniai stimuliantai: įtaka didėja, kyla naujų sunkumų

Pasak ataskaitos, „bendras sintetinių stimuliuojamųjų narkotikų vartojimo tendencijas perprasti sunku, nes vieni šios rūšies narkotikai dažnai pakeičiami kitais, o vartotojų pasirinkimui įtakos turi prieinamumas, kaina ir suvokiama „kokybė“.“ Amfetaminai ir ekstazis tebėra Europoje dažniausiai vartojami sintetiniai stimuliantai, šiek tiek konkuruojantys su kokainu.

Amfetaminų vartojo maždaug 12,7 milijono europiečių.

Manoma, kad bent kartą gyvenime amfetaminų (ši sąvoka apima amfetaminą ir metamfetaminą) vartojo maždaug 12,7 milijono europiečių (15–64 metų), maždaug 2 milijonai – praėjusiais metais. Iš neseniai surinktų duomenų matyti, kad amfetaminų vartojimo tarp jaunų suaugusiųjų tendencijos nesikeičia arba jų vartojama mažiau. Iš šių dviejų narkotikų Europoje dažniau vartotas amfetaminas, tačiau šiuo metu pastebima, kad metamfetamino prieinamumas ir jo vartojimo mastai didėja.

Metamfetamino konfiskavimo atvejų skaičius ir konfiskuotas jo kiekis – nepaisant to, kad jie tebėra nedideli – 2002–2011 m. didėjo, o tai leidžia manyti, kad šio narkotiko prieinamumas Europoje didėjo. (2011 m. amfetamino konfiskavimo atvejų vėl užfiksuota maždaug tiek, kiek 2002 m. Tuo tarpu metamfetamino vartojimas, kurio mastai Europoje praeityje buvo nedideli ir apėmė daugiausia Čekiją ir Slovakiją, regis, šiuo metu plinta, ir probleminio šio narkotiko vartojimo ženklų pastebima Vokietijoje, Graikijoje, Kipre ir Turkijoje.

Vadinamojo ekstazio (MDMA) bent kartą gyvenime vartojo apytikriai 11,4 milijono europiečių (15–64 metų), maždaug 2 milijonai – praėjusiais metais. Atrodo, kad pastaraisiais metais šio narkotiko populiarumas sumažėjo, tikriausiai dėl prastos ekstazio pavadinimu parduodamų tablečių kokybės (MDMA grynumo).             

Regis, ši padėtis šiuo metu keičiasi, nes esama požymių, kad didėjantis MDMA prieinamumas vėl skatina susidomėjimą šiuo narkotiku.

Ekstazio (MDMA) bent kartą gyvenime vartojo apytikriai 11,4 milijono europiečių.

Naujojoje EMCDDA analizėje gvildenama dabartinė su sintetinių narkotikų gamyba susijusi padėtis. Joje apžvelgiamos pagrindinės Europos vietovės, kuriose gaminami tokie narkotikai, pirmtakai, iš kurių gaminami sintetiniai narkotikai, taip pat medžiagos, iš kurių gaminami pirmtakai, ir dabartinės gamybos tendencijos. Kaip teigiama leidinyje „Kovos su narkotikais perspektyvos“, didžiausia problema, kurią dabar turi įveikti šalių, kuriose gaminamas amfetaminas ir metamfetaminas, teisėsaugos institucijos, susijęs su chemine medžiaga alfa-fenilacetoacetonitrilu (AF) – benzilmetilketono (BMK, cheminio pirmtako, iš kurio gaminamas amfetaminas ir metamfetaminas), pirmtaku. Nuo 2009 m. Europoje konfiskuota arba sulaikyta labai daug – iš viso dešimtys tonų – AF siuntų. Ši cheminė medžiaga šiuo metu įtraukta į Europos Komisijos savanoriškai stebimų medžiagų sąrašą, kaip cheminė medžiaga, iš kurios gaminami sintetiniai narkotikai, tačiau tai nekontroliuojama tarptautiniu mastu.

Naujieji narkotikai: sparčiai kintanti rinka, didėjanti medžiagų įvairovė, nerimas dėl sintetinių kanapių

Nors esama tam tikrų požymių, kad kanapių vartojimas mažėja, ypač šalyse, kuriose kanapės paplitusis seniai, pagal istorinius standartus kanapių Europoje vis dar vartojama daug, taip pat yra didelė ir tvirta šios medžiagos rinka. Be to, galima įsigyti vis įvairesnių rūšių kanapių produktų. Džiovintos kanapės, kartais labai stiprios, dabar yra dar svarbesnės, be to, neseniai atsirado sintetinių į kanapes panašių produktų.

Nors dauguma priklausomybę nuo kanapių vartojimo pradedantys gydytis asmenys yra gana jauni vyrai, vis labiau pripažįstama, kad problemų kyla tarp vyresnių nuolatinių vartotojų.

2012 m. ES ankstyvojo perspėjimo sistemoje (APS) oficialiai pirmą kartą užregistruotos 73 naujos psichoaktyviosios medžiagos. Trisdešimt iš šių medžiagų buvo sintetiniai kanabinoidai, kurių poveikis labai panašus į kanapių. Ataskaitoje teigiama, kad „apie tokius produktus, kurie gali būti itin stiprūs,  jau pranešama beveik visose Europos šalyse“. Naujojoje šiandien paskelbtoje EMCDDA analizėje (žr. leidinį „Kovos su narkotikais perspektyvos“) pateikiamos naujausios žinios apie šias medžiagas, kurios šiuo metu yra didžiausia APS stebimų junginių grupė. Šiame dokumente analizuojamos naujos šioje srityje išryškėjusios tendencijos – tai, kad rinkoje atsirado dervų produktų, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, kad šių cheminių medžiagų aptikta džiovintų kanapių mėginiuose ir mišiniuose, kurių sudėtyje yra kitų, nesusijusių medžiagų (pvz., triptaminų, sintetinių katinonų).

Iš kitų 2012 m. aptiktų junginių, 19 medžiagų priklauso „mažiau žinomoms ir menkiau ištirtoms cheminių medžiagų grupėms“. Taip pat atkreipiamas į dėmesys į tai, kad užregistruota 14 naujų pakeistų grandžių fenetilaminų – daugiausia nuo 2005 m. Atsižvelgiant į išsamią metinę ES ankstyvojo perspėjimo sistemos veiklos apžvalgą, kurią šiandien paskelbė EMCDDA ir Europolas, atrodo, kad pranešimų apie naujus narkotikus Europoje dar greitai nesumažės. Tačiau minėtos agentūros pabrėžia, kad naujų narkotikų stebėsena – tai ne tik jų skaičiavimas, bet ir informavimas apie žalą, kurią jie gali padaryti, bei veiksmai, kuriais užtikrinama, kad prireikus būtų imamasi skubių priemonių visuomenės sveikatai apsaugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius