Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gauti šiuolaikinį gydymą susirgus krūties vėžiu – vis dar loterija: moterims brangi kiekviena diena

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga, o jos sergamumo mastai vis didėja. Pasaulyje kasmet nustatoma per milijoną naujų krūties vėžio atvejų, Lietuvoje ši liga diagnozuojama daugiau nei 1500 moterų, apie 600 sergančiųjų miršta. Mat apie 30 proc. moterų liga progresuoja iki metastazavusio krūties vėžio, kuris nustatomas, kai navikas išplinta iš krūties į kitus organus. Pasaulinės metastazavusio krūties vėžio dienos proga tiek sergančios, tiek sveikos moterys surėmė pečius šiuolaikinio krūties vėžio gydymo vardan. Jos taria: kiekviena diena brangi.
Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“
Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gydymo prieinamumas priklauso nuo vėžio tipo

„Kas savaitę Lietuvoje tyliai netenkame apie vienuolika krūties vėžiu sergančių moterų, kurios galėtų sėkmingai dirbti, gimdyti vaikus, gyventi pilnavertį gyvenimą ir džiaugtis juo. Turime daug gražių iniciatyvų, kuriomis stengiamasi pažaboti šią ligą.

Turime rožinį autobusiuką, sudarantis galimybę moterims pasitikrinti krūtis tiesiog jame. Per praėjusią savaitę sostinės Gedimino prospekte iš visų atsitiktinai į jį užsukusių moterų trims nustatytas krūties vėžys“, – teigė asociacijos Onkologija.lt narė Ieva Kašauskaitė-Petrauskienė.

Pasak jos, diagnostika – labai svarbus pirmasis žingsnis. Toliau reikia kalbėti apie tai, kokios yra gydymo galimybės. Pasaulyje atsiranda daug efektyvių būdų krūties vėžiui gydyti. Deja, Lietuvoje situacija yra tokia, kad moterims, susirgusioms krūties vėžiu, gydymas yra tarsi loterija.

„Jeigu nesusergi tam tikros rūšies krūties vėžio tipu, o vėžys, žinia, turi daug veidų, inovatyvus gydymas tau gali būti neprieinamas.Todėl turime žinoti, kas yra prieinama pasaulyje, ir viltis, kad kažkada visa tai bus prieinama ir pas mus“, – teigė pranešėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“

Aktyvios moterys tapo sergančiųjų ambasadorėmis

Būtent todėl gimė idėja suburti aktyvias, žinomas Lietuvos moteris, kurios garsiai kalbėtų apie minėtas problemas. Šios moterys pačios yra sveikos ir galbūt niekada nesusidūrė ir niekada nesusidurs su onkologine liga, tačiau jos solidarizuojasi su tomis, kurios šiandien serga. Taip atsirado bukletas su visų jų nuotraukomis ir motyvuojančiu prierašu.

„Dažnai susirgusi moteris stengiasi pasislėpti, nenori rodyti savo veido viešai. Šios moterys rodo savo veidus ir sutiko būti šių nedrįstančiųjų viešai pasirodyti advokatėmis ir ambasadorėmis. Jos supranta problemą, jos visada gali pasirašyti po bet kokiu prašymu, jos susivienijusios su tomis, kurioms reikia pagalbos ir inovatyvaus gydymo, kuris joms suteiktų šansą gyventi. Mūsų tikslas – kad Lietuva, kaip ir kitos Europos valstybės, suvoktų, jog privalo suteikti moterims geriausią egzistuojantį gydymą.

Viltis, kaip žinoma, miršta paskutinė. Ji neserga vėžiu. Kaip ir geranoriškumas ir išmintis. Todėl šiandien, kai drauge su visu pasauliu minime Pasaulinę metastazavusio krūties vėžio žinomumo dieną, mes, tapusios simbolinėmis advokatėmis, tų, kurios šiandien serga, tikimės būti išgirstos. Tikimės, kad Lietuvos moterų noras gyventi bus svarbesnis už ambicijas, biurokratizmą ir politikavimą“, – tikino I.Kašauskaitė-Petrauskienė.

Kodėl verta kovoti už kiekvieną dieną

Projekto šūkis „Kiekviena diena brangi“ – tarsi atsakas biurokratams, kurie, svarstydami apie galimybę šioms moterims taikyti šiuolaikišką gydymą, komentuoja: „Neverta leisti pinigų gydymui, kuris nepadės pasveikti, o tik prailgins gyvenimą.“ Šios moterys kartu su tomis, kurios kovoja už kiekvieną dar vieną dieną, sako: „Verta!“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“

Verta, nes sergančioms moterims kiekviena dovanota gyvenimo diena – tai dar viena galimybė apkabinti savo vaikus, pažvelgti į akis mylimam žmogui, aplankyti tėvus, išvysti auksinį rudenį.

Pasak Nacionalinės krūties vėžio asociacijos prezidentės Aušros Bružienės, visos Europos pacientų organizacijos, tarp kurių ir Europos vėžio koalicija „Europa Donna“, skiria labai daug dėmesio, kad metastazavusiu krūties vėžiu sergančios moterys gautų reikiamą gydymą, paslaugas ir paramą, nes kol kas išplitusiu krūties vėžiu sergančių moterų poreikiai nebuvo pakankamai išgirsti.

Deja, ne vienoje šalyje, taip pat ir Lietuvoje, moterys vis dar turi kovoti už gydymą, kuris buvo pripažintas efektyviu kovojant su šia liga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bružienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bružienė

„Šiemet spalio 13 d. Druskininkuose startavo projektas „Ir gyvenimas tęsiasi“. Mes važiuosime į mažus Lietuvos miestelius skleisti moterims švietėjišką žodį apie ligą, kuri gali bet kada pasibelsti į namus, kurią tenka priimti kaip šeimos narį ir gyventi su ja. Tačiau su šia liga galima dirbti, auginti vaikus, mano atveju – susilaukti anūkų, ir tikrai džiaugtis gyvenimu.

Norime pasakyti moterims, kurias palietė ši liga, kad niekada nenusimintų, o pasveikusios visą laiką atsimintų, kad jos gali būti vėl gražios, tokios pačios, tik turi žinoti, kad vėžys yra draugas, kuris niekada tavęs nepaliks, nei dieną, nei naktį, ir kurį turi globoti“, – teigė A.Bružienė.

Svarbi ne tik gyvenimo trukmė, bet ir kokybė

Medikai jau seniai kalba apie tai, tobulėjant gydymo galimybėms, pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriama ne tik gyvenimo trukmei prailginti, bet ir moters gyvenimo kokybei užtikrinti ligos metu.

Kitaip tariant, ne tik siekiama prailginti išgyvenamumą, bet kad tie gyvenimo metai būtų, kiek įmanoma, kokybiškesni, kad moteris galėtų gyventi įprastinį asmeninį, socialinį ir profesinį gyvenimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Spaudos konferenciją „Kiekviena diena brangi“

Deja, ne visi vaistai mus pasiekia taip greitai, kaip jų reikėtų. Nors teoriškai, kai naujas vaistas registruojamas Europos Sąjungoje, jis turėtų būti prieinamas visoms moterims, gyvenančioms ES, šių vaistų atėjimas į Lietuvą dėl ekonominių priežasčių vėluoja.

Viltis miršta paskutinė

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Odeta Vitkūnienė, renginio metu komentuodamas šią situaciją pabrėžė norinti kalbėti ne kaip biurokratė – kas buvo padaryta gera ar bloga.

„Esu sužavėta, kad pasirinkta tokia unikali ir šventa vieta – Šv.Kotrynos bažnyčia – kalbėti apie tokią šventą temą – žmogaus gyvybę. Vėžio tema yra palietusi ir mane asmeniškai. Sirgo mano geriausia draugė ir mes kartu turėjome įveikti šią ligą. Šiandien mano draugė yra pakeitusi požiūrį į gyvenimą, sukūrusi socialinį tinklą ir dalijasi savo patirtimi, kuri tikrai sunki ir skaudi.

Sveikatos apsaugos ministerija skatina moteris tikrintis savo sveikatą, nes iš tiesų brangi kiekviena diena. Ir turime galvoti, kad brangi kiekviena susirgusi moteris, o valstybė turi garantuoti visapusišką sveikatos priežiūrą, taip pat ir inovatyvius vaistus“, – tikino tarnautoja.

Galima tik palinkėti, kad jos žodžiai eitų, kaip sakydavo mūsų proseneliai, tiesiai Dievui į ausį.

Viena iš ambasadorių, onkopsichologė Eglė Urbutienė, ypač gerai žino, kokią vertę šioms sunkiai sergančioms moteris turi kiekviena nauja diena:

„Esu daugybės sergančių ir sirgusių moterų liudininkė. Visos tos istorijos – unikalios, savitos, bet tarsi perrištos bendrų išgyvenimų siūlu. Po oda įsiskverbęs gyvenimo trapumo ir laikinumo pajautimas, baimė ir nerimas dėl savo gyvybės ir sveikatos, sielvartas dėl besikeičiančio kūno, nežinomybė dėl ateities, nenoras būti našta, didžiulis skausmas įsivaizduojant atsisveikinimą su mylimiausiais...

O greta – neišsenkanti kantrybė ir stiprybė, padedanti atlaikyti net ir ilgą gydymą ar ligos grėsmę, gebėjimas net sunkiausiomis akimirkomis puoselėti viltį, meilė ir dėkingumas šeimai, draugams ir begalinis noras skanauti kiekvieną akimirką ir padaryti viską, kad gyvenimo istorija tęstųsi“.

Susibūrusios moterys tikisi, kad jų ratas ateityje plėsis ir atsiras vis daugiau moterų, prisijungiančių prie šios iniciatyvos.

Daugiau apie metastazavusį krūties vėžį gali rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius