-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologas T.Lūža: „Negimdinis nėštumas – tai viena grėsmingiausių būklių moters sveikatai ir gyvybei“

Kai moteris pamato teigiamą nėštumo testą, ją užlieja džiaugsmas ir palaima. Tačiau tarp teigiamų jausmų dažną kamuoja ir nerimas, ar nėštumas bus sklandus.
Nėštumo testas
Nėštumo testas / Vida Press nuotr.

Viena iš pasitaikančių būklių nėštumo metu – negimdinis nėštumas. Tačiau kyla klausimas – tai dažnai pasitaikanti diagnozė, o gal kaip tik – retas moters sveikatos sutrikimas?

Kas apskritai yra negimdinis nėštumas ir kodėl tai traktuojama kaip itin pavojinga būklė moteriai? Apie tai 15min Gyvenimas kalbėjosi su gydytoju ginekologu Tomu Lūža, kuris sako, kad „negimdinis nėštumas – tai viena grėsmingiausių būklių moters sveikatai ir gyvybei“.

Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologas Tomas Lūža
Asmeninio archyvo nuotr./Ginekologas Tomas Lūža

Taigi, kas yra negimdinis nėštumas?

– Negimdinis nėštumas – tai nėštumas, įsitvirtinęs už gimdos ertmės ribų. Dažniausiai apvaisintas kiaušinėlis arba embrionas užstringa keliaudamas į gimdą kiaušintakyje ir ten įsitvirtina. Tačiau kiaušintakis yra nepritaikytas nėštumui, todėl embrionui augant įplyšta ir prasideda vidinis kraujavimas į pilvo ertmę, kuris gali baigtis mirtinu nukraujavimu.

– Papasakokite, kaip diagnozuojamas negimdinis nėštumas.

– Negimdinis nėštumas įtariamas, kai esant teigiamam nėštumo testui echoskopu nematome nėštumo gimdos ertmėje. Tokiu atveju atliekami papildomi kraujo tyrimai ir jeigu moteris neturi nusiskundimų, rekomenduojama kontrolinė echoskopija po vienos ar dviejų savaičių. Labai retais atvejais nėštumą galime pastebėti echoskopu šalia gimdos, tačiau pagrindinis kriterijus yra nėštumo požymių nebuvimas gimdoje.

Dažnai moterys skundžiasi sutrikusiu mėnesinių ciklu, užsitęsusiu kraujavimu iš gimdos, maudimu pilvo apačioje, o kartais net įtariamas ir gydomas gresiantis persileidimas.

Deja, bet dažniausiai pagrindinis ir vienintelis požymis – labai stiprus pilvo skausmas, kuris atsiranda įplyšus kiaušintakiui ir prasidėjus kraujavimui į pilvo ertmę, bei bendras silpnumas.

Jeigu moteris nėštumo nevengia arba žino, kad yra nėščia, diagnostika lengvesnė, tačiau ne veltui kiekviename ūmių būklių vadovėlyje parašyta, jeigu vaisingo amžiaus moteris skundžiasi apatinės pilvo dalies skausmu, visų pirma reiktų atlikti nėštumo testą.

– Ar visada reikia gydytojų įsikišimo, kai įtariamas negimdinis nėštumas?

– Iš tikrųjų tik labai retais atvejais tai gali susitvarkyti savaime. Jeigu anksti nustatomas negimdinis nėštumas ir moteris neturi jokių nusiskundimų, gali būti skiriami vaistai, bet iš principo tai yra labai rimta būklė, kuriai 99 proc. atvejų prireikia gydytojų įsikišimo ir ne šiaip įsikišimo, bet operacijos (laparoskopijos), kuri patvirtina, kad nėštumas yra ne gimdoje, ir padeda jį pašalinti.

Operacijos metu (laparoskopija – tai endoskopinė operacija) apžiūrima pilvo ertmė, pašalinamas kraujas su krešuliais, sustabdomas kraujavimas, įvertinama gimda, kiaušidės, kiaušintakiai, nustatoma, kurioje vietoje nėštumas yra prisitvirtinęs. Aišku, didžioji dalis tokių nėštumų būna kiaušintakyje, todėl ta vieta įpjaunama, pašalinami nėštumo audiniai, sustabdomas kraujavimas ir operacija baigiama.

Esant dideliam kiaušintakio pakenkimui ar jam visiškai plyšus, tenka pašalinti ir patį kiaušintakį. Bet kokiu atveju, kiaušintakio funkcija po negimdinio nėštumo yra labai abejotina, nes kiaušintakis yra susiaurėjęs bei suplonėjęs, todėl nėštumas ir negalėjo nukeliauti iki gimdos. To priežastys gali būti infekcijos, uždegimai, buvusios operacijos, įgimtos anomalijos ir pan.

123rf.com nuotr./Moteris svajoja apie kūdikį
123rf.com nuotr./Moteris svajoja apie kūdikį

Kitas faktorius, tai pats nėštumas, kuris, augdamas ir besitvirtindamas, pragraužia ir pažeidžia kiaušintakio sienelę. Taip pat ir operacijos metu tenka įpjauti kiaušintakį, o tai irgi papildomas kiaušintakio pažeidimas ir kaip jis sugis – likimo rankose. Tyrimai atskleidžia, kad buvus vienam negimdiniam nėštumui yra iki 8–9 kartų didesnė tikimybė vėl patirti negimdinį nėštumą.

Todėl vieni gydytojai laikosi tokios taktikos, kad esant negimdiniam nėštumui reikia pašalinti kiaušintakį, kiti stengiasi jį išsaugoti, taip suteikiant vilties pastoti ateityje. Žinoma, visus galimus variantus reiktų aptarti su paciente prieš operaciją ir ji turėtų nuspręsti, kurią riziką prisiimti.

– Kaip dažnai pasitaiko negimdinis nėštumas?

– Tai nėra labai dažna problema – ji pasitaiko apie 1 proc. nėštumų. Su šia patologija tenka susidurti gana dažnai budėjimo ligoninėje metu, kai moteris kreipiasi dėl stipraus pilvo skausmo ir bendro silpnumo, sutrikusio mėnesinių ciklo ir pan. Tai viena rimčiausių ūmių būklių akušerijoje ir ginekologijoje, kai reikia skubiai operuoti ir gelbėti gyvybes.

– Ar yra būdų, kurie padėtų išvengti negimdinio nėštumo?

– Visiškai išvengti ar numatyti, kada nėštumas bus negimdinis, yra neįmanoma, tačiau labai svarbu vengti rizikos veiksnių. Neigiamą įtaką daro dažna lytinių partnerių kaita, barjerinių kontracepcijos priemonių nenaudojimas, lytiškai plintančios infekcijos, ypač laiku neišgydytos ir sukeliančios dubens uždegiminę ligą ir pan. Riziką didina rūkymas, prieš tai buvusios operacijos pilve bei vyresnis moters amžius.

Esant teigiamam nėštumo testui, verta pasitikrinti pas savo gydytoją ir įsitikinti, kad nėštumas tikrai gimdoje, o atsiradus stipriam pilvo skausmui, kai prieš tai turėjote nesaugių lytinių santykių ar vargina nenormalus kraujavimas iš gimdos, verta iš pradžių atlikti nėštumo testą.

Labai svarbu žinoti, kad kraujavimas iš gimdos tai nebūtinai mėnesinės, kraujuoti galima ir nėštumo metu bei esant įvairioms jo komplikacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius