-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ineta Puzaraitė-Žvagulienė: su psichologe daug kalbėjausi apie savo perfekcionizmą

Įpusėjus gyvenimo būdo pokyčių projektui „Gyventi sveikai – gera!“, dainininkė Ineta Puzaraitė-Žvagulienė sako, kad kai kurie specialistų patarimai ir rekomendacijas jau tapo jos gyvenimo dalimi.
Ineta Puzaraitė-Žvagulienė
Ineta Puzaraitė-Žvagulienė / Partnerio nuotr.

Atradau šeimos gydytoją, tapusia visos mano šeimos gydytoja. Dietologė padėjo aiškiau suprasti mitybos režimo svarbą. Kineziterapeutas įtaigiai priminė vandens gėrimo būtinybę. O su psichologe daug kalbėjausi apie perfekcionizmą ir savęs pamiršimą. Kiekvienas specialistas suteikė vertingų žinių, paprastų ir aiškių patarimų“, – apibendrino jauna moteris.

Pas šeimos gydytoją – 32 tyrimai

Inetai didelį įspūdį paliko konsultacijos pas šeimos gydytoją Dovilę Ilgūnienę. Žinoma moteris pasakoja, kad projekto pradžioje jai buvo atlikti 32 patys įvairiausi tyrimai. Gydytoja aiškinosi, kokiomis ligomis sirgo ar serga Inetos šeimos nariai.

„Mama ir sesuo turi skydliaukės problemų, tad ir man buvo padaryti specialūs tyrimai. Pasirodo, Lietuvoje itin daug moterų turi vienokių ar kitokių skydliaukės ligų. Mano skydliaukės būklė tokia „ant ribos“, kaip sako gydytoja, reikalingas tolesnis stebėjimas“, – sako Ineta ir prisipažįsta, kad tikrai nebūtų kreipusis į gydytoją dėl minėtojo tyrimo pati.

Projekto dalyvė buvo patikrinta ir dėl krūties vėžio.

„Gydytoja sakė, kad jai dažnai tenka klausytis žmonių nuogąstavimų sužinoti, kad turi kažkokią ligą. Manau, kuo anksčiau sužinosi, tuo mažesnė bus problema ir tuo lengviau bus ligą gydyti“, – įsitikinusi Ineta.

Taip pat moteris įsiminė gydytojos patarimą mažiau vartoti druskos.

„Mano šeimoje yra buvę insulto atvejų. Gausus druskos vartojimas daro įtaką kraujospūdžiui. Pastaruoju metu daugiau kalbama apie cukrų, o druska lyg ir pamiršta. Gerai, kad gydytoja priminė apie druską, išaiškino, kaip tikrinti jos kiekį perkamame maiste ir kiek druskos naudoti gaminant maistą“, – sako Ineta.

Dainininkė įsitikinusi, kad kasmetinė sveikatos patikra tikrai taps jos šeimos įpročiu.

Raumenys lyg sportuojančio žmogaus

Kineziterapeutas Simas Strička Inetai atliko išsamią raumenyno diagnostiką.

„Su kineziterapeutu nemažai kalbėjau apie laikyseną, ilgalaikį sėdėjimą ir nugaros raumenų stiprinimą. Dėkinga jam, kad priminė apie netaisyklingo (užmetus koją ant kojos) ir ilgalaikio sėdėjimo žalą. Jo patarimai išties paprasti ir, kai pagalvoji, visai nesunkiai įgyvendinami. Reikia tik dažniau priminti sau, kad daryčiau pertraukas, jų metu pasivaikščiočiau“, – įspūdžiais dalinosi projekto dalyvė.

Ji prisipažino, kad sportuoti sporto salėje jai nepatinka, tačiau kineziterapeuto parodyti pratimai jai patiko.

„Kineziterapeutas, atlikęs mano raumenų diagnostiką, buvo įsitikinęs, kad aš mankštinuosi, sportuoju. Matote, vaikų auginimas irgi gali būti puiki mankšta, net specialistą galima apgauti“, – juokiasi Ineta ir priduria, kad ir toliau planuoja tęsti užsiėmimus su kineziterapeutu – stiprinti nugaros raumenis, koreguoti laikyseną.

Kaip turi atrodyti lėkštė

Ineta pasakoja, kad iš pradžių susitikimai su dietologe Edita Saukaityte-Butvile priminė mitų griovėjų laidą.

„Aš jai sakydavau kokį nors savo įsitikinimą apie maistą – dietologė jį sugriaudavo. Atbėgau ten tikėdama, kad valgyti bulvių su mėsa negalima, užkandžiauti irgi nevalia, o ji viską kantriai ir argumentuotai sugriovė“, – sako dainininkė.

Pasak Inetos, dietologė pirmiausia kalbėjo apie saiką ir dienos mitybos režimą.

„Ji nepateikė man draustinų produktų sąrašo, tačiau kvietė išbandyti daugiau daržovių, patarė, ką galima iš jų pasigaminti. Taip mūsų valgiaraštyje atsirado cukinijos ir moliūgai, šaldytos daržovės. Ji tik ragino pamažinti tradicinių lietuviškų patiekalų – cepelinų, bulvinių blynų, kad jie taptų reta išimtimi, o ne kasdieniu meniu“, – pasakoja Ineta apie savo gyvenimo pokyčius.

Moteris sako, kad dalyvaujant projekte ir konsultuojantis su dietologe, kai kurie pokyčiai jau spėjo įsitvirtinti virtuvėje, pavyzdžiui, nuo šiol maistas gaminamas orkaitėje, o ne keptuvėje.

Taip pat Ineta stengiasi ugdyti naują įprotį – gerti daugiau vandens. Pasak jos, neretai per dieną ji išgerdavo tik stiklinę vandens. Vandens trūkumą parodė ir dietologės atlikti tyrimai. Ineta prisipažįsta, kad vis dar užsimiršta paguršnoti, bet tikisi, kad su laiku pavyks įtvirtinti šį sveikatai naudingą įprotį.

Pokalbiai su psichologe sustiprino

Anksčiau Ineta manė, kad pas psichologus konsultuotis eina tik turintieji rimtų bėdų su psichika. Tačiau šis projekto dalyvės įsitikinimas sugriuvo jau pačio pirmo vizito metu. Moteris pasakoja, kad su psichologe Daiva Gaidukevičiene išsamiai aptarė savo perfekcionizmą, polinkį pasinerti į darbus visa galva, dėl kitų pamiršti save, pavyzdžiui, važiuoti į darbą savaitgalį, nors su šeima buvo suplanuota kokia nors veikla.

„Tas pokalbis apie savo gyvenimą su kitu žmogumi, gebančiu žiūrėti ramiai, objektyviai, suvokiant gilesnes visa ko priežastis – tai buvo visiškai nauja patirtis. Ir man patiko. Aš supratau, kad psichologai gali labai pastiprinti žmogų, duoti tarsi kokius orientyrus“, – dalinosi nauja patirtimi Ineta.

Su psichologe projekto dalyvė kalbėjosi ir apie vaikų auklėjimą. Pasak dainininkės, ši tema neretai būna sunki tėvams, reikia daug palaikymo ir žinių. Tad psichologės suteikta informacija, patarimai, kaip elgtis vienoje ar kitoje keblioje situacijoje, į kurią patenki augindamas vaikus, jai pasirodė labai vertingi.

Gyventi sveikai gera ir nesunku

Ineta labai džiaugiasi savo sprendimu dalyvauti projekte „Gyventi sveikai – gera!“. Jos šeimos gyvenime įvyko daugybė mažų pokyčių, virtusių gerais įpročiais. Tiesą sakant, tie pokyčiai nėra labai sudėtingi, bet vertingi, todėl jos artimieji juos noriai perima, domėtis ėmė ir draugai bei pažįstami. Ineta mielai su jais dalinasi tuo, ką sužinojo ir išgirdo iš ją konsultuojančių specialistų. Juk gyventi sveikai yra gera ir nesunku.

Daugiau apie dainininkės Inetos Puzaraitės-Žvagulienės ir verslininkės, kūrybininkės Julijos Žižės dalyvavimą projekte „Gyventi sveikai – gera!“ galima sužinoti projekto paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija – informavimas apie veiksmų programą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius