Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš skandalo krečiamų P.Mažylio gimdymo namų audito išėjo šnipštas

Kauno P.Mažylio gimdymo namų skandalą, kai ne vienerius metus šios gydymo įstaigos darbuotojai galėjo lobti iš jautrią akimirką išgyvenančių gimdyvių, spalio 31 d. ėmusi narplioti Kauno klinikinė ligoninė šiandien jau gali pateikti audito išvadas. Tik jos – niekinės.
P.Mažylio gimdymo namai
P.Mažylio gimdymo namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Spalio 31 d. Kauno klinikinės ligoninės, kuriai pavaldūs P.Mažylio gimdymo namai, direktoriaus įsakymu buvo sudaryta komisija, kuri iki lapkričio 29 d. buvo įpareigota atlikti neplaninį auditą šioje įstaigoje. Komisija aiškinosi dėl 2015 m., taip pat 2016 m. sausio-spalio mėnesiais filiale pacientėms teiktų epidūrinės nejautros paslaugų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

Iš filialo pirmiausiai buvo paimtos Gimdymo stacionaro ligos istorijos, kurių – daugiau kaip 2 000. Pirmiausia buvo tikrinamos tos ligų istorijos, kuriose įrašyta, kad gimdyvėms buvo taikyta epidūrinė nejautra. Komisija rinko medžiagą, apklausinėjo darbuotojus, nagrinėjo 15min publikacijose pateiktus atvejus. Iš viso sulaukta 21 gimdyvės skundo.

Gruodžio 8 d. 15min žurnalistei pateikta lakoniška audito išvada.

„Auditas nustatė, kad pacienčių ligos istorijose nėra duomenų apie apmokėtas epidūrinės nejautros paslaugas. Tuo tarpu gautame 21 gimdyvių pranešime teigiama, kad jos mokėjusios už epidūrinę nejautrą be jokių kvitų. Taigi informacija prieštaringa. Deja, ligoninė neturi teisinių galių atlikti tokį išsamų yrimą, kokį gali atlikti tik teisėsaugos institucijos“, – patikino Saulius Tvirbutas, VšĮ Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas.

Lapkričio 7 d. tyrimą dėl galimo kyšininkavimo P.Mažylio gimdymo namuose pradėjo ir STT Kauno valdyba.

„Šiuo metu naujienų dar neturime. Dėl P.Mažylio gimdymo namuose galimai užfiksuotos korupcinio pobūdžio nusikalstamos veiklos vyksta ikiteisminis tyrimas. Jį atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos pareigūnai. Renkami dokumentai, apklausiami pareiškėjai, kurių buvo ne vienas. Viliamės, kad daugiau informacijos galėsime suteikti kitos savaitės viduryje“, – pasiteiravus, kaip vyksta tyrimas, gruodžio 9 d. atsakymą pateikė STT Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Renata Saulytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

15min primena, jog skandalas kilo po to, kai vienos spalio mėnesį P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusios moters anesteziologai paprašė susimokėti 80 eurų už epidūrinę nejautrą. Gimdyvės sugyventiniui pareikalavus čekio, jis jam nebuvo pristatytas.

Daugybė moterų pradėjo pasakoti, jog jau daug metų gydytojams „į kišenę“ mokėjo už procedūrą, kuri yra nemokama. Už ją gydymo įstaigai sumoka Valstybinės ligonių kasos. Tai sukėlė įtarimų, jog gimdymo namuose neteisėtai renkami pinigai.

Peržiūrėjus mokamų paslaugų žurnalą P.Mažylio gimdymo namuose, 2016 m. mokama epidūrinės nejautros paslauga buvo taikyta tik dviem atvejais. O neoficialiai susimokėjusių už šią paslaugą – ne viena dešimtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius