-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išmaniųjų technologijų stebuklai, kurie sergantiesiems diabetu sugrąžina visavertį gyvenimą

Laikai, kai diabetu sergantys žmonės patys virinosi švirkštus, kad susileistų insulino, jau praeityje. Nors dar prieš 10 metų niekas nebūtų patikėjęs, kad šią pavojingą ligą padės valdyti su įvairiais prietaisais susietos išmaniosios programėlės, šiandien tiek pacientai, tiek gydytojai tikina, kad būtent technologijų proveržio dėka diabetu sergančio žmogaus gyvenimas tapo daug lengvesnis, o sveikata – geresnė.
Švirkštai insulino injekcijoms
Švirkštai insulino injekcijoms / Vida Press nuotr.

Ilgametę patirtį turinti endokrinologė Raselė Kiseliūnienė gali palyginti, kokių pacientų sulaukdavo anksčiau ir dabar, atsiradus išmaniosioms technologijoms. Skirtumas, pasak jos, akivaizdus. Medikės teigimu, nuo mažumės pirmo tipo cukriniu diabetu sergančius vaikus šiandien jai pavyksta išleisti į plačiuosius gyvenimo vandenis be šią ligą lydinčių komplikacijų, kas anksčiau atrodė sunkiai įsivaizduojama.

„Dirbu daug metų ir matau, kad, lyginant su tais laikais, kai turėdavome tik gliukozės matavimo juosteles ir gliukomačius, dabartinis technologijų spektras padeda tiek vaikams, tiek suaugusiems geriau valdyti ligą, išvengti cukraus lygio šuoliukų, o tuo pačiu ir komplikacijų, ir geriau jaustis psichologiškai.

Technologijos labai išlaisvina nuo ligos apribojimų: pacientai gali sportuoti, gyventi pilnavertį gyvenimą, mokytis, studijuoti, nebijoti keliauti. Be to, technologijos jau nuo paauglystės sergančiuosius motyvuoja geriau kontroliuoti gyvenimo būdą, mitybą, nes labai akivaizdžiai parodo, kaip maistas ir kiti įvairūs veiksniai veikia cukraus lygį“, – pasakojo gydytoja.

Taigi pacientai vis daugiau nori žinoti apie savo ligą ir vis dažniau domisi, kaip geresniam jos pažinimui bei kontrolei galima pritaikyti išmaniąsias technologijas. O jų yra pačių įvairiausių – nuo labai paprastų iki sudėtingiausių.

Išmaniųjų telefonų ir programėlių era

Pastaruoju metu sparčiai populiarėjant įvairioms išmaniosioms sveikatingumo programėlėms, pastarosios labai sėkmingai įsitvirtina ir diabeto kontrolės srityje. Juolab kad retas kuris šiandien neturi išmaniojo telefono. Šių programėlių, kurias galima sinchronizuoti su gliukomačiais ir kitais prietaisais, pagalba ne tik galima sekti ir apibendrinti cukraus lygio pokyčius, bet ir nusistatyti siektinas gliukozės lygio ribas, susisteminti informaciją apie naudojamas insulino dozes, suvartotus angliavandenius ir fizinį aktyvumą bei analizuoti, kaip gyvenimo būdo korekcijos veikia cukraus lygį.

Matavimų istorija paprastai atspindima aiškiai suprantamais grafikais, kurie parodo cukraus lygio svyravimus per dieną, savaitę ar kitą pasirinktą laiko tarpą. Tai padeda aiškiau matyti bendrą vaizdą, atsekti, kas sukelia cukraus lygio svyravimus ir koreguoti gydymą ar gyvenimo būdą. Yra ir tokių programėlių, kurios pagal esamą cukraus lygį gali paskaičiuoti tam tikru konkrečiu metu reikiamą insulino kiekį, o taip pat – kiek galima suvalgyti angliavandenių, pateikti grįžtamąjį ryšį ar duomenų analizę ir pan.

Populiarėjant išmaniosioms programėlėms, pastarosios labai sėkmingai įsitvirtina ir diabeto kontrolės srityje.

Taigi tai didžiulė pagalba tiek gydytojui, kuris, matydamas aiškų bendrą vaizdą, gali tiksliau koreguoti gydymą, tiek pacientui, kuriam nebereikia vargti kasdien užsirašinėjant savo sveikatos rodiklius.

Išmaniosios programėlės gali būti susietos ir su išmaniaisiais insulino injektoriais arba insulino pompomis. Jų dėka žmogus visada žino, kiek ir kokio (greito ar lėto veikimo) insulino susileido, gali nustatyti priminimus bei įvesti kitus platesnei analizei reikalingus duomenis.

Vietoj švirkštų – išmani insulino pompa

Dar vienas perversmas diabeto gydyme, kuris labai padidino diabetu sergančių pacientų komfortą, – insulino pompos, išlaisvinančios nuo švirkštų ir kasdienių adatos dūrių. Sergant cukriniu diabetu insuliną leistis gali tekti 5–6 kartus per dieną, o insulino pompa – tai prietaisas, kuriuo į poodį nepertraukiamai lašinamas insulinas.

„Dauguma tėvų, auginančių cukriniu diabetu sergantį vaiką, naudoja insulino pompas su sensoriais. Kai kuriuos sensorius galima net prijungti prie telefono ir tėvai mato, pavyzdžiui, darželyje esančio vaiko cukraus lygio pokyčius ir net gali telefonu per atstumą pakoreguoti įšvirkščiamo insulino kiekį. Taip pat jau atsiranda pompų su vadinamaisiais patarėjais, kurie nurodo, kiek insulino reikia susileisti tuo metu: tereikia įvesti cukraus lygį, kiek planuojama suvalgyti angliavandenių, ir pagal tai paskaičiuojamas reikiamas insulino kiekis“, – aiškino endokrinologė.

Dar vienas perversmas diabeto gydyme, kuris padidino pacientų komfortą, – insulino pompos.

Nors insulino pompos labai pagerina glikemijos rodiklius ir ligos valdymą bei sumažina bendrą paros insulino poreikį, suteikia daugiau laisvės mitybos ir gyvenimo būdo režimui, reikia prisiminti, kad ji neišvaduoja nuo ligos kasdienybės: būtina ir toliau sąmoningai sekti, ką valgome, kiek judame ar miegame, kaip gyvename ir visus šiuos rodiklius fiksuoti.

Žmonės grįžta į pilnavertį gyvenimą

„Visgi dar kartą noriu pabrėžti: nors išmaniosios technologijos palengvina sergančiojo gyvenimą, jos nepakeičia sąmoningo gyvenimo būdo. Nėra taip, kad gyvensiu, kaip noriu, o technologijos dirbs už mane. Teks pačiam išmokti skaičiuoti ir valdyti savo ligą, žinoti produktų sudėtį ir kiek jų galima suvalgyti, suprasti kiek insulino reikia konkrečiam angliavandenių kiekiui, ir pan. Tačiau susigaudyti šioje visoje informacijos technologijos tikrai padeda.

Tiems žmonėms, kurie priklausomi nuo insulino, technologijos yra labai geras dalykas. Pagaliau nebereikia 5–6 kartus per dieną badytis – užteks paspausti pompos mygtuką ir reikiama insulino dozė bus suleista. Ypač vaikams tai nuima psichologinę įtampą dėl dūrių ir skausmo baimės. Taip pat yra daug gražių pavyzdžių, kaip technologijų pagalba kontroliuojama liga ir daug metų išvengiama pavojingų diabeto komplikacijų, kadangi jos padeda atsekti cukraus lygio šuoliukus, suprasti, kas juos sukelia, ir koreguoti priežastis.

Mat prietaisais cukraus lygį galima matuoti labai dažnai. Pavyzdžiui, jeigu cukraus lygis nukrito, tereikia suvalgyti angliavandenių turinčio maisto, ir situacija stabilizuojasi. Jei cukraus lygis pakilo, vėlgi galima žinoti, kad reikia papildomos insulino dozės arba pakoreguoti mitybą – galbūt valgoma kaip tik per daug angliavandenių“, – aiškino R.Kiseliūnienė.

Pasak gydytojos, pagerėjus diabeto kontrolei ne tik gerokai sumažėja komplikacijų ar jos atitolinamos, pagerėja pacientų gyvenimo kokybė, tačiau įvyksta ir tokie anksčiau sunkiai įsivaizduojami stebuklai, kad diabetu sergančios moterys gali pastoti ir sėkmingai išnešioti kūdikį. Anksčiau tai būdavo didžiulis iššūkis, kadangi reikėdavo palaikyti gerą cukraus lygį kraujyje. Pasitelkus išmaniąsias technologijas tai padaryti šiandien daug lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius