TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką daryti, kad vaiko sloga nesibaigtų ausų uždegimu?

Prasidėjus šaltajam sezonui, natūralu, jog stebimas didesnis bendras visų žmonių sergamumas, padaugėja peršalimo ligų. Ypač joms imlūs yra vaikai, lankantys ugdymo įstaigas, kur yra visos sąlygos plisti bakterijoms ir virusams.
Karščiuojantis vaikas
Karščiuojantis vaikas / 123RF.com nuotr.

Gydytoja otorinolaringologė Dalia Bučinskaitė atkreipia dėmesį, jog paprasta vaiko sloga ar kosulys neretai gali komplikuotis ūmiu ausų uždegimu – otitu. Ką tėvams verta žinoti, norint apsaugoti vaikus nuo šios ligos?

Gydytoja primena, jog oro lašeliniu keliu plinta visos kvėpavimo takų infekcijos, todėl į darželius bei mokyklas reikėtų leisti tik sveikus vaikus, mat vienas sloguojantis ar kosintis vaikas gali užkrėsti visą kolektyvą. Kitas infekcijų plitimo būdas yra kontaktinis – naudojantis indais, stalo įrankiais, žaislais. Todėl tėvams ir artimiesiems patariama nesinaudoti sergančio vaiko indais, nebaigti jo nesuvalgyto maisto ir pan. Beje, kiekvienas vaikas šeimoje turi turėti savo puodelį, lėkštę, šaukštelį ir kt.

„Fotolia“ nuotr./Vaikas valgo košę
„Fotolia“ nuotr./Vaikas valgo košę

Kaip atpažinti ausų uždegimą?

Prasidėjus ausų uždegimui, vaikas tampa irzlus, naktį nemiega, nes jaučia aštrų skausmą ausies srityje, gali karščiuoti bei blogiau girdėti. Neretai vaikui gali pratrūkti ausies būgnelis, tuomet iš ausies išteka gelsvi pūliai ir skausmas sumažeja. Gydytoja pataria tėvams nepulti į paniką, o tiesiog skubiai kreiptis į vaikų otorinolaringologą.

Dažniau otitu serga vaikai iki dvejų metų. Taip, pasak šeimos medicinos centro „Idameda“ gydytojos otorinolaringologės D.Bučinskaitės, yra dėl anatominių savybių, mat mažų vaikų Eustachijaus vamzdis yra trumpesnis ir platesnis, todėl infekcija iš nosiaryklės greičiau patenka į vidurinę ausį. Dažniau serga ir tie vaikai, kurie turi silpnesnį imunitetą, genetinį paveldimumą bei padidintą alerginį foną.

Pagrindinės ausų uždegimo priežastys

Pagrindiniai ausų uždegimo sukėlėjai yra mikroorganizmai, iš viršutinių kvėpavimo takų (nosiaryklės) patekę į vidurinę ausį. Ausų uždegimą gali sukelti tiek virusai, tiek bakterijos, tačiau gerokai dažniau otitą sukelia streptokokai, auksinis stafilokokas, haemofilus infekcija bei kitos bakterijos.

„Staigų ausies uždegimą gali sukelti užsitęsusi pūlinga sloga – sinusitas, adenoiditas, angina, faringitas, laringitas, todėl labai svarbu iki galo išgydyti viršutinių kvėpavimo takų ligas ir tiksliai nustatyti, kokios kilmės yra sukėlėjas“, – sakė gydytoja otorinolaringologė.

123RF.com nuotr./Sloguojantis berniukas
123RF.com nuotr./Sloguojantis berniukas

Kadangi dažnėja streptokokinės ir stafilokokinės kilmės infekcijos, gydytoja rekomenduojama sergančiam vaikui atlikti antistreptolizinį (ASO) tyrimą iš kraujo ir pasėlį iš nosiaryklės. Šiuo metu, pasak gydytojos, jau atliekami greitieji PGR tyrimai (16 virusų ir 7 bakterijų), kurie leidžia daug greičiau nustatyti ligos sukėlėją.

„Pagal atliktą mikrobiologinį pasėlį galima parinkti tikslų antibiotiką, nes dažnai penicilininiai antibiotikai neveikia auksinio stafilokoko ir yra jam atsparūs. Jei pilnai neišgydysime viršutinių kvepavimo takų ligų ir neparinksime tikslaus antibiotiko – ausų uždegimai vaikui gali kartotis“, – paaiškino otorinolaringologė D.Bučinskaitė.

Kada metas pas gydytoją?

Jei vaikas pasiskundė, jog jam skauda ausį (dar nemokantys kalbėti mažyliai gali tiesiog verkti ir laikyti rankas prie ausytės), bei pastebėjote aukščiau minėtus simptomus, būdingus otitui, pirmiausia patariama duoti skausmą mažinančių vaistų, t.y. mažiems vaikams tinka paracetamolio, ibuprofeno suspensijos, tinka dėti šildomuosius kompresus ant ausies.

Jokių lašų į ausį nepatariama lašinti be gydytojo leidimo. Jei po analgetikų vartojimo vaikui ausies skausmas nemažėja, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją skubos tvarka, kuris skirs gydymą arba išrašys siuntimą pas gydytoją otorinolaringologą. O jei vaiko būklė pablogėjo nakties metu, vykite į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių.

123RF.com nuotr./Karščiuojantis vaikas
123RF.com nuotr./Karščiuojantis vaikas

Patarimai, kaip stiprinti vaiko organizmą po ligos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius