Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Kaip džiovinti vaisius ir daržoves: būdai ir nauda

Džiovinimas – tai dar vienas puikus būdas užkonservuoti vitaminus ir naudingas medžiagas vasaros gėrybėse. Juolab kad džiovinti galite ne tik uogas ar vaisius, bet ir įvairiausias daržoves, žoleles. Nuo ko pradėti?
Džiovinti pomidorai
Džiovinti pomidorai / 123RF.com nuotr.

Džiovinti vasaros ir rudens gėrybes galite saulėje, orkaitėje ar įsigyti specialų tam skirtą prietaisą. Kadangi saulės mūsų šalyje mažoka, apie džiovinimą saulėje galima tik pasvajoti. Dažniausiai džiovinama orkaitėje arba elektrinėje džiovyklėje, kurios pastaruoju metu vis labiau populiarėja ir yra patogios naudoti, kadangi vienu metu galite džiovinti daug skirtingų gėrybių.

Nuo ko pradėti ir kodėl verta džiovinti?

Pirmiausia išsirinkite norimus vaisius ir daržoves – galima džiovinti morkas, porus, salierus, pomidorus, svogūnus, česnakus, obuolius, kriaušes, įvairiausias uogas, aitriąsias paprikas, moliūgus, žalumynus, vaistažoles, grybus ir daugybę kitų dalykų – belieka atsižvelgti į savo skonį. Pavyzdžiui, susmulkinę morkas, česnakus, porus, svogūnus gausite puikų universalų mišinį, kuris tiks įvairiems patiekalams gardinti. Pasitelkę fantaziją sukursite puikių, dar neragautų prieskonių mišinių variantų.

Džiovinti verta dėl to, kad žinote, ką džiovinate – dažniausiai savo pačių užaugintas gėrybes, taip pat išvengiate tokių priedų, kaip cukrus, druska, aliejus, actas ir pan., kurie pasitelkiami konservuojant.

Džiovintus vaisius ir daržoves laikyti tamsioje, vėsioje ir sausoje vietoje galite labai ilgą laiką, o tai patogu ir nereikalauja papildomų pastangų būtinai suvartoti produktą (pavyzdžiui, uogienę), kad jis nesugestų. Tačiau prisiminkite, kad drėgmė – tai pagrindinis priešas, todėl geriausia džiovintus vaisius ir daržoves laikyti stiklainiuose su dangteliais, o ne plastikiniuose maišeliuose.

Džiovinti vaisiai ir daržovės dar naudingi ir tuo, kad jie neužima daug vietos (džiovinami susitraukia), taip pat išsaugo daugybę vitaminų ir mikroelementų. Visgi ne vienas specialistas pataria nepadauginti saldžių džiovintų vaisių ar uogų, kadangi cukraus kiekis jose yra nemažas. Žinoma, džiovindami patys jūs tai galite kontroliuoti ir papildomo cukraus nenaudoti.

Norėdami džiovinti, pirmiausia gerai nuplaukite vaisius ir daržoves, jeigu reikia, nulupkite odelę ir palikite nudžiūti vandens pertekliui. Po to susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais turėdami galvoje, kad kuo jie didesni, tuo ilgiau džiūsta. Apskritai, šis procesas užtrunka gana ilgokai ir priklauso nuo džiovinamo produkto, jame esančio vandens, cukraus kiekio.

Rekomenduojamas džiovinimo laikas mėsai ir žuviai yra 6–8 val. 60 °C; vaisiams – 10–14 val. 55 °C; daržovėms – 6–10 valandų 50 °C; žolelėms ir prieskoniams 4–8 val. 35 °C; grybams – 5–7 val. 65 °C.

Gudrybės džiovinantiems vaisius ir daržoves

  • Citrinų sultimis galite apšlakstyti nuplautus bei susmulkintus vaisius ir daržoves, kadangi tai padeda išlaikyti spalvą ir skonį, apsaugo nuo parudavimo.
  • Džiovindami orkaitėje naudokite kepimo popierių, ant kurio išdėliokite produktus. Stebėkite, kad jie nesiliestų vienas su kitu.
  • Nuolat stebėkite džiovinamas gėrybes – kaip jos atrodo, ar neperdžiūvo ir pan. Jeigu reikia, sumažinkite temperatūrą. Išdžiūvus palikite natūraliai atvėsti.
  • Džiovinant labai svarbu gera ventiliacija. Visi puikiai žinome, kad džiovinimo metu iš produktų pašalinamas vanduo, todėl reikalinga gera oro cirkuliacija, padedanti pašalinti vandeningus garus. Todėl pasirinkę džiovinti orkaitėje turite kiek praverti dureles.

Kuo naudingi

Džiovintuose vaisiuose, daržovėse, uogose, prieskoniuose yra išsaugomi vitaminai ir mineralai, todėl mitybos specialistai rekomenduoja džiovintas gėrybes vartoti, tačiau saikingai. Labai dažnai saldūs džiovinti vaisiai gali tapti alternatyva riebiai spurgai ar torto gabalėliui ir drauge aprūpinti mus naudingomis medžiagomis. Tad džiovinkite ir skanaukite į sveikatą!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius