TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karščiai Europoje atnešė uodų antplūdį: poilsiautojai įspėjami saugotis užkrato

Europos sveikatos priežiūros institucija praneša, kad dėl vis dažnesnių ir stipresnių karščio bangų Europoje uodai platina pavojingas ligas, tokias kaip dengė ir geltonoji karštinė. Ir nors dažniausiai žmonės praserga lengva forma, pasitaiko ir mirčių, skelbia telegraph.co.uk.
Asociatyvioji nuotr. ir Aedes albopictus uodas
Asociatyvioji nuotr. ir Aedes albopictus uodas / 123rf.com

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, invazinės uodų rūšys šiuo metu aptinkamos tris kartus didesnėje dalyje regionų nei prieš dešimtmetį.

Šias ligas pernešantys uodai iš pietų toliau plinta šiaurės ir vakarų Europos kryptimi.

Sveikatos priežiūros tarnyba teigia, kad šią tendenciją lėmė karščio bangos, taip pat potvyniai, kurie sukūrė idealias sąlygas plisti uodams, įskaitant Aedes albopictus rūšiai, kuri perneša dengės karštinę ir kitas pavojingas ligas, rašo telegraph.co.uk.

2013 m. ši uodų rūšis įsitvirtino aštuoniose žemyno šalyse ir paveikė 114 regionų. Dabar Aedes albopictus jau yra įsitvirtinęs 13 šalių ir 337 regionuose, įskaitant visą Italiją ir Kroatiją bei kai kurias Ispanijos, Prancūzijos ir Vokietijos dalis.

Šio uodo giminaitis, dryžuotasis Aedes aegypti, nėra taip gerai prisitaikęs prie vidutinio klimato zonų, bet taip pat jau buvo pastebėtas tokiose šalyse kaip Gruzija ir Kipras. Tai kelia susirūpinimą, nes šis vabzdys platina ne tik dengę, bet ir čikungunją bei geltonąją karštinę.

Nepadeda ir tai, kad daugelio žmonių imunitetas ir taip pernelyg nusilpęs, kad kovotų su tokiais virusais.

Kadangi vasarą tokie uodai ypač suaktyvėja, europiečiams ir keliautojams po Europą, ypač minėtose šalyse, patariama dėvėti drabužius ilgomis rankovėmis ir purkštis nuo uodų atbaidančiais purškikliais.

Visame pasaulyje apie 400 milijonų žmonių kasmet užsikrečia ir kas ketvirtas iš jų suserga dengės karštlige, kurios vienas iš simptomų yra stiprus sąnarių skausmas. Tai ūmi virusinė uodų pernešama liga. O geltonajai karštinei būdingas kraujavimas iš vidaus organų, aukšta temperatūra, įvairūs skausmai, vėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius