TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas išduoda, kad geriate per mažai vandens? 5 ženklai, kuriuos išskiria gydytojai

Gerti pakankamai vandens yra labai svarbu jūsų sveikatai – vanduo padeda organams atlikti gyvybiškai svarbias funkcijas bei reguliuoja kūno temperatūrą.
Troškulys
Troškulys / 123RF.com nuotr.

„Dehidratacija nutinka tada, kai pradedame jausti neigiamą skysčių disbalansą, – aiškina medicinos mokslų daktarė Natasha Trentacosta, sporto medicinos specialistė ir Cedars-Sinai Kerlan-Jobe instituto Los Andžele ortopedė-chirurgė. – Kraštutiniu atveju mūsų organizme nepakanka skysčių, kad vyktų cheminės reakcijos ir organizmo funkcijos, reikalingos gyvybei palaikyti“, – priduria ji, rašoma bestlifeonline.com.

Naujausios apklausos rodo, kad 75 proc. amerikiečių kenčia nuo lėtinės dehidratacijos, ir daugeliui jų ši problema lieka nepastebėta, kol neprasideda komplikacijos. Tačiau yra keletas požymių ir simptomų, kurie gali įspėti apie problemą anksčiau. Kokie jie?

Esate pavargę arba jūsų nuotaika prastėja

Lengva nepastebėti kai kurių ankstyvųjų dehidratacijos požymių arba priskirti juos kasdieniam stresui. N.Trentacosta sako, kad dažnas signalas, jog jums reikia vandens, yra tai, kad „jaučiatės labiau pavargę ar prislėgti“.

Gydytoja priduria, kad nors šie simptomai gali pasireikšti bet kuriam žmogui, „atrodo, kad jie dažniau būdingi moterims nei vyrams“. Ji tai aiškina hormonų skirtumais ir kūno sudėtimi. Moterys paprastai turi mažiau vandens, palyginti su vyrų kūno svoriu, o tai reiškia, jog moterys gali pajusti nepakankamo vandens vartojimo poveikį anksčiau nei vyrai.

Jei pajutote nuovargį, pirmiausia turėtumėte išgerti didelę stiklinę vandens, siūlo „Harvard Health Publishing“. „Kai jums trūksta skysčių, jūsų organizmas gali jaustis pavargęs ir silpnesnis nei įprastai“, – rašo jų ekspertai.

Dažnai jaučiate galvos svaigimą

Kitas svarbus lėtinės dehidratacijos požymis – galvos svaigimas, sako medicinos mokslų daktaras Vernonas Williamsas, sporto neurologas, skausmo valdymo specialistas ir sporto neurologijos ir skausmo medicinos centro Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute Los Andžele, Kalifornijoje, įkūrėjas.

123RF.com nuotr./Galvos svaigimas
123RF.com nuotr./Galvos svaigimas

„Prisiminkite, kai jautėtės dehidratuoti – koks buvo pirmasis požymis ar simptomas? Be troškulio jausmo greičiausiai pastebėjote su galva susijusį pirminį simptomą“, – pasakoja jis „Best Life“.

V.Williamsas paaiškina, kodėl atsiranda šis pojūtis: sumažėja jūsų kraujo tūris, o tai savo ruožtu mažina kraujospūdį ir neleidžia smegenims gauti pakankamai kraujo. Dėl to galiausiai atsiranda tas apsvaigimo, dezorientacijos jausmas, kurį patiria tiek daug žmonių.

Jums dažnai skauda galvą

N.Trentacosta sako, kad jei dažnai skauda galvą, tai gali būti dar vienas svarbus ženklas, kad geriate per mažai vandens. „Galvos skausmas yra labai dažnas dehidratacijos požymis“, – sako ji ir priduria, kad dažniausiai jį patiria moterys.

„Kai organizmas netenka vandens, jo netenka ir smegenys, todėl dėl skysčių netekimo jos laikinai susitraukia. Tai sukelia skausmą“, – pasakoja ji.

Jūsų šlapimo spalva – tamsiai geltona

N.Trentacosta sako, kad kuo šlapimas tamsesnis, tuo jis labiau koncentruotas ir pažymi, kad tamsiai geltonas ar rudas šlapimas yra sunkios dehidratacijos požymis. Skaidrus ir šviesus šlapimas yra gerai hidratuoto organizmo požymis, aiškina ji.

Esate ištroškę

Galbūt tai skamba akivaizdžiai, bet troškulys yra pagrindinis požymis, kad negaunate pakankamai vandens, sako medicinos mokslų daktaras M.Raminas Modabberis, Cedars-Sinai Kerlan-Jobe instituto Los Andžele, Kalifornijoje, ortopedas chirurgas.

Tiesą sakant, Klivlando klinikos duomenimis, troškulys ar burnos džiūvimas nėra įspėjamasis ženklas, kad netrukus dehidratuosite, kaip mano daugelis žmonių, o ženklas, kad jau esate šiek tiek dehidratuoti. Atsižvelgdami į tai, turėtumėte stengtis neatsilikti nuo pojūčio ir visą dieną išlikti pakankamai apsirūpinę skysčiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius