TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas vyksta su mūsų kūnu, kai sportuojame, bet valgome nesveikai?

Galbūt esate žmogus, kuris per savaitę nubėga 20–30 kilometrų, o vakarienei nuolat renkasi greitą maistą? Galbūt atidžiai renkatės, ką valgote nuo pirmadienio iki penktadienio, bet savaitgaliais prisikemšate iki soties? O gal esate žmogus, kurio virtuvėje yra traškučių, sausainių ir gazuotų gėrimų, nes jums tinkamą kūno formą leidžia palaikyti fizinis krūvis.
Sportas ir mityba (Koliažas)
Sportas ir mityba (Koliažas) / Shutterstock nuotr.

Mintis valgyti viską, ko norite, be jokių pasekmių gali skambėti kaip svajonė – ypač jei įtikinote save, kad privalgytas kalorijas sudeginsite per kitą kardio treniruotę. Tačiau iš tikrųjų nesvarbu, ar treniruojatės ilgiau, ar intensyviau, sako ekspertai. Pratimai negali visiškai pakeisti blogos mitybos poveikio, rašo CNN.

Atrodo liekni, bet ar sveiki?

„Liesas storulis“ – tai neoficialus terminas, vartojamas socialinėje žiniasklaidoje apibūdinti asmeniui, kuris atrodo lieknas, bet turi daug riebalų. Reguliariai sporto salę lankantis žmogus gali turėti mažai poodinių riebalų – riebalų, esančių tiesiai po oda, bet daug visceralinių riebalų. Šis riebalų sluoksnis yra mažiau pastebimas, nes apgaubia organus.

Visceraliniai riebalai gali būti net pavojingesni nei išoriniai, kuriuos matome vizualiai, perspėjo daktaras ir fiziologas Colinas Carrikeris. Visceralinių riebalų kaupimasis, valgant perdirbtą maistą, kuriame daug cukraus, druskos ir angliavandenių, gali sukelti tokius pat sveikatos sutrikimus, su kokiais susiduria nutukę ir antsvorio turintys žmonės.

Pavyzdžiui, dėl didelio visceralinių riebalų kiekio, cirkuliuojančio visame organizme, gali sukietėti ir susiaurėti arterijos – tai liga, vadinama ateroskleroze. Šis kraujagyslių užsikimšimas stabdo kraujo tekėjimą į kitus kūno audinius, didina širdies priepuolio ir insulto riziką.

Besikaupiant minėtiems riebalams, jei mankštinatės, bet nesirūpinate sveika mityba, didėja ankstyvos mirties rizika. Viename didžiausių tyrimų, nagrinėjusių fizinio aktyvumo ir mitybos kokybės poveikį, mokslininkai nustatė, kad tų, kurie reguliariai mankštinosi, bet valgė viską, ką norėjo, mirtingumo rizika buvo didesnė, palyginti su žmonėmis, kurie ir mankštinosi, ir rinkosi sveiką mitybą.

Kodėl ignoruoti prastos mitybos negalima?

Jei norite numesti svorio, svarbiausia yra sukurti kalorijų deficitą, kai sudeginate daugiau kalorijų nei suvartojate. Vis tik, reguliariai valgant daug kalorijų turintį riebų maistą šis uždavinys gali tapti iššūkiu. „Jūs suvartojate per daug kalorijų, turėsite atlikti kur kas daugiau fizinių pratimų nei galite, o per ilgą laiką tai atsilieps sveikatai“, – sakė C. Carrikeris.

Tokiu atveju, galėtų kilti idėja skirti daugiau laiko mankštai arba užsiimti intensyvesnėmis treniruotėmis. Vis tik, šis planas nelabai pasiteisins, kai dirbsite „ant dūmų“, nes nesveikame maiste ir saldžiuose gėrimuose esančios kalorijos yra „tuščios“, aiškina dietologė ir Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Grace Derocha.

Perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, gazuotuose gėrimuose ir saldumynuose, yra mažai maistingųjų medžiagų arba jų visai nėra. Kai trūks vitaminų, baltymų ir skaidulinių medžiagų, galvoti apie treniruotes bus sunku, nes nuolat jausitės alkani. „Žmonės, kurie nevalgantys maistingo maisto paprastai vis tiek būna alkani arba pasisotina labai trumpam, jie stokoja nuotaikos ir motyvacijos“, – aiškino dietologė.

Mitybos specialistė paaiškino, kad riebus maistas iš pradžių gali suteikti laikiną energijos antplūdį, tačiau jo nepakaks ilgai ar didelio intensyvumo treniruotei išlaikyti, todėl greičiau pajusite nuovargį. Negana to, visos tuščios kalorijos, kurių nepavyks sudeginti, bus kaupiamos kaip riebalai.

Ilgainiui, jei negausite tinkamų maistinių medžiagų, treniruočių tipas neturės jokios reikšmės, nors jėgos treniruotes atliekantys žmonės paprastai sudegina daugiau kalorijų nei užsiimantys kardiotreniruotėmis. Dietologė G.Derocha pridūrė, kad maitinantis prastos kokybės maistu bus sunkiau ir auginti raumenų masę, ir atsigauti po įtemptos treniruotės.

Norint auginti raumenų masę, anot specialistės, geriausia į mitybą įtraukti daug baltymų turinčių produktų, pavyzdžiui, vištienos ir lašišos: „Tokie makroelementai kaip baltymai padeda formuoti raumenų masę ir ją palaikyti.“

Svarbiausia – saikas

Būti sveikam nereiškia, kad turite atsisakyti visų mėgstamų maisto produktų. Žmonės linkę demonizuoti tam tikrus maisto produktus, o jausmas, kad negalite valgyti cukraus ar angliavandenių, gali sukurti ydingą santykį su maistu, įsitikinusi G. Derocha.

Užuot jautę kaltę dėl vakare užsisakyti deserto, pasak specialistės, mėginkite keisti požiūrį į maistą – galvoti ne apie kalorijas, o apie jo suteikiamą energiją. Jei šiandien suvalgėte pakankamai skaidulinių medžiagų, pasidomėkite, kaip galite pridėti papildomų baltymų, omega-3 rūgščių ar sveikų angliavandenių.

„Tai nėra geras ar blogas maistas, tai tiesiog kuras“, – sakė ji. Kai žvelgiame į jį ne per ribojimo, o per papildymo prizmę – daug lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius