Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kineziterapeutė Svetlana Zaikova: Norite jaustis geriau? Pasinaudokite šimtmečių išmintimi

Norint geriau suprasti žmogaus fiziologiją, reikia prisiminti senus laikus, kai pasaulyje nebuvo kompiuterių, automobilių ir parduotuvių. Žmogus turėjo daug judėti, kad galėtų išgyventi laukinėje gamtoje. Šiuolaikinis žmogus taupo savo laiką, daug dirba, mažai juda. Būtent todėl ne visada randa laiko fiziniam aktyvumui ir savo sveikatai.
Kineziterapeutė Svetlana Zaikova / Kardiolitos nuotr.
Kineziterapeutė Svetlana Zaikova / Kardiolitos nuotr.

Net ir turintys rimtų sveikatos sutrikimų (jaučiantys skausmus, nuovargį, kt.) delsia ieškoti problemos priežasčių bei sprendimo būdų, kreiptis į gydytojus, ir su esamu diskomfortu tiesiog „susigyvena“.

Tačiau, remiantis mano darbine patirtimi, lėtinis, užsitęsęs skausmas ypatingai paveikia žmogaus psichinę būklę ir emocinę pusiausvyrą.

Žmogus tampa irzlus, negali susikaupti, praranda kitus fizinius ar protinius gebėjimus. Tokia būsena gali varginti ne tik pacientą, bet ir jo artimuosius, kolegas, draugus. Paprasčiausias būdas numalšinti skausmą – išgerti tabletę, kuri išspręs visas problemas. Deja, dažniausiai to nepakanka.

Gydo nuo depresijos

Sergant reikia adekvačiai įvertinti ir apsispręsti, ar norite numalšinti simptomus, ar gydyti visą kūną ir išsiaiškinti susidariusias problemas, kurios provokuoja skausmą.

Paprasčiausias būdas numalšinti skausmą – išgerti tabletę, kuri išspręs visas problemas. Deja, dažniausiai to nepakanka.

Mokslininkai yra nustatę, kad geriausias gydymas su ilgiau išliekančiu rezultatu nuo depresijos yra fiziniai pratimai, o ne vaistai.

Judėjimas skatina didesnį serotonino ir „laimės“ hormono – endorfino išsiskyrimą, tačiau Lietuvoje žmonės linkę geriau rinktis vaistus ir vartoja jų iš tiesų labai daug.

Vis dėlto yra nustatyta, kad 30 minučių aerobinių pratimų 3–5 kartus per savaitę sumažina depresiją perpus. Fiziniai pratimai gali būti ne tik gydymo, bet ir profilaktikos priemonė prieš daugelį ligų ir susirgimų.

Judesio galia

Nuolatinis ir tinkamai parinktas fizinis aktyvumas „sutvarko“ sąnarių, širdies ir virškinimo problemas. Normalizuojasi arterinis kraujo spaudimas, didėja plaučių tūris, deguonies įsisavinimas, žmogui nebereikia vartoti vaistų, pagerėja virškinimas ir kitos funkcijos.

Fizinių pratimų pliusai:

  • prieinamumas – galima atlikti bet kada ir bet kur;

  • tinka įvairūs užsiėmimai sporto salėje, lauke ar individualiai namuose;

Nustatyta, kad 30 minučių aerobinių pratimų 3–5 kartus per savaitę sumažina depresiją perpus.

  • nėra amžiaus apribojimų, judesys tinka kiekvienam;

  • nuo tinkamai parinkto fizinio krūvio nėra šalutinio poveikio, kaip nuo vaistų vartojimo;

  • žymiai pagerina raumenų tonusą;

  • sumažina riebalų kiekį;

  • pagerina odos būklę ir mažina raukšlių kiekį;

  • padeda geriau planuoti savo laiką ir pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Taigi kviečiu atrasti sau patinkanti fizinį užsiėmimą. Galima pradėti nuo paprasto pasivaikščiojimo gryname ore. Atliekant reguliarius fizinius pratimus jau po pirmos savaitės pastebėsite teigiamą dinamiką. Pagerės apetitas, miegas, atsiras jėgų, pagerės nuotaika, sumažės skausmai.

Svarbiausia – pradėti. Bet kokiame amžiuje galima keisti savo blogus įpročius ir formuoti teisingus judėjimo stereotipus. Jeigu sunku pradėti vienam, susiraskite draugą ar prisijunkite prie jau esamos kompanijos.

Dabar organizuojama daug renginių, kurie skatina sveiką judėjimą. Jeigu abejojate, ar ta veikla jums tiks, pasikonsultuokite su kineziterapeutu. Netingėkite ir pajudėkite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius