-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 19

Kodėl pavalgius reikėtų pakramtyti sūrio arba riešutų? Burnos higienistė – apie maisto poveikį dantims

Net tuomet, kai manome, kad valgome labai sveikai, pasak Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkės Gitanos Rėderienės, tai, kas sveika mūsų organizmui, nebūtinai sveika mūsų dantims. Taigi kaip maistas veika mūsų dantų emalį ir kaip galėtume kontroliuoti jo daromą žalą?
Moteris valgo salotas
Moteris valgo salotas / Vida Press nuotr.

Vaisiai – sveika mums, bet ne mūsų dantims

„Šviežios uogos bei vaisiai – tai puikus ląstelienos, energijos, antioksidantų, vitaminų šaltinis, pakraunantis mūsų rezervus šaltajam metų periodui, taip pat didelis malonumas mūsų akims bei skonio receptoriams. Vis dažniau vaisiai ir uogos vartojamos kaip sveikas užkandis. Ir tai iš tiesų vienas sveikiausių užkandžių, tačiau ne viskas, kas sveika mūsų organizmui, yra sveika ir dantims.

Vaisiuose esantys cukrūs bei rūgštys veikia mūsų dantų emalį, tačiau ne tiesiogiai, o keisdami mūsų seilių pH. Esant neutraliai seilių pH, mineralai iš seilių natūraliai tvirtina mūsų emalį, o kai seilių pH tampa rūgštinė, emalis pradeda „tirpti“, t. y. mineralai iš emalio keliauja į seiles. Kai emalis minkštėja, jis tampa mažiau atsparus dantų apnašose gyvenančioms bakterijoms ir taip pradeda vystytis dantų ėduonis.

Taip pat vaisių rūgštys gali būti viena iš dantų emalio erozijos atsiradimo priežasčių. Emalio erozija yra dantų emalio nusidėvėjimas, kuris yra negrįžtamas procesas.

Vaisiuose esantys cukrūs bei rūgštys veikia mūsų dantų emalį, tačiau ne tiesiogiai, o keisdami mūsų seilių pH.

Dėl to gali vystytis dantų jautrumas, emalio įskilimai ar įtrūkimai. Kartais šią problemą galima išspręsti su jautrumą mažinančiomis dantų pastomis, šiuo metu efektyviausios tokios dantų pastos – su bioaktyviu stiklu, tačiau taip pat gali prireikti ir konservatyvių gydymo metodų, tokių, kaip dantų plombavimas ar dantų šaknų gydymas“, – pasakojo G.Rėderienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius