-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokio amžiaus jums prasidės menopauzė? Tai priklauso nuo pirmųjų mėnesinių

Australijos mokslininkai atrado naują dėsningumą: menopauzės pradžia priklauso nuo to, kada moteriai prasidėjo mėnesinės ir kiek vaikų ji pagimdė. Apie tai rašo www.livescience.com.
Menopauzė vargina karščio bangomis.
Menopauzė vargina karščio bangomis. / „Shuterstock“ nuotr.

Negimdžiusios moterys, kurioms mėnesinės prasidėjo sulaukus 12 metų ar anksčiau, penkis kartus dažniau išgyvena priešlaikinę menopauzę (iki 40 metų) ir du kartus dažniau ankstyvąją (40–45 metai).

Negimdžiusios moterys, kurioms mėnesinės prasidėjo sulaukus 12 metų ar anksčiau, penkis kartus dažniau išgyvena priešlaikinę menopauzę (iki 40).

Moterims, kurioms mėnesinės prasidėjo 12 metų ir vėliau bei jos susilaukė dviejų ir daugiau vaikų, menopauzė vidutiniškai prasideda sulaukus 50 metų.

Mokslininkai atliko tyrimus daugiau kaip 52 000 moterų iš Didžiosios Britanijos, Skandinavijos, Australijos ir Japonijos. Buvo tiriami klimakterinio laikotarpio pradžios ryšiai atsižvelgiant į įvairius veiksnius: gyvenimo būdą, mitybą, kūno masės indeksą ir t. t.

Tiesioginis ryšys buvo nustatytas tarp ovuliacijų skaičiaus moters gyvenime ir amžiaus, kada įvyko pirmoji jų.

„Manome, kad šis atradimas leis moterims geriau susiplanuoti savo reprodukcinę sveikatą, – kalbėjo Klivlando epidemiologijos universiteto profesorė Gita Mishra, šio tyrimo vadovė. – Jeigu neturite vaikų ir jūsų mėnesinės prasidėjo anksti, jums reikia pasiruošti ankstyvai menopauzei.“

Atliekant tyrimą buvo analizuojami duomenys iš anksčiau vykdytų 9 didelės apimties eksperimentų. Mokslininkai mano, kad jų išvados dar reikalauja patikslinimo. Pagrindinė to priežastis, kad daugelis vyresnio amžiau moterų, dalyvavusių tyrime, niekaip negalėjo prisiminti, kada joms prasidėjo menopauzė, o jų medicininėse kortelėse tokia informacija neišliko.

Ilgą laiką buvo naudojamos tokios sąvokos kaip vidutinis menopauzės pradžios amžius, vidutinė klimakso pradžia ir buvo nurodomas amžius – 50 metų. Dabar akivaizdu, kad klimakterinis laikotarpis gali prasidėti gerokai anksčiau, priklausomai nuo moters mėnesinių pradžios ir buvusių gimdymų.

Mokslininkai pabrėžė, kad dar labai norėtų išsiaiškinti, koks yra genetinių veiksnių vaidmuo visai reprodukcinei moters funkcijai. Tyrimo išvadose rašoma, kad tikimasi atidesnio gydytojų požiūrio į reprodukcinę moters sveikatą visais jos gyvenimo laikotarpiais. Atliktas tyrimas leidžia jau dabar parengti metodines rekomendacijas, kaip vykdyti įvairių amžiaus grupių moterų sveikatos stebėjimus.

Vaikų neturinčias moteris, kurioms mėnesinės prasidėjo sulaukus 12 metų, verta geriau informuoti apie ankstyvos menopauzės rizikas. Taip jos galėtų priimti sąmoningus sprendimus dėl savo reprodukcinės sveikatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius