Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuviai suvalgo vis daugiau pomidorų: kokia rūšis populiariausia?

Nors dažnai populiariausia daržove lietuvių tarpe yra tituluojama bulvė, tačiau prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, šią poziciją sparčiai vejasi ir pomidorai. Jau keletą metų iš eilės jų pardavimai paauga po 5 proc., rašoma išplatintame pranešime.
Pomidorų pasta
Pomidorų pasta / 123RF.com nuotr.

Kitos spalvos – ne tokios paklausios

„Per mėnesį parduodame apie 300 tonų šios daržovės. Kadangi pardavimai kasmet auga stabiliai, galime daryti prielaidą, kad mūsų pirkėjai linkę suvartoti vis daugiau šios daržovės“, – sako „Iki“ kategorijų valdymo vadovas Mindaugas Tamošiūnas.

Pasak M.Tamošiūno, pirkėjai išlieka ištikimi tradicinėms lietuviškų pomidorų rūšims ir dažniausiai renkasi slyvinius ar įprastus raudonus pomidorus.

Prekybos tinklo duomenimis, slyviniai raudonieji pomidorai yra greičiausiai paklausiausi dėl universalios savo paskirties. Jie savyje turi nedaug skysčio, todėl labiausiai tinka daugelio mėgstamoms salotoms, taip pat įvairiems padažams ar tiesiog garnyrui. Taip pat pastebima, kad kasmet populiarėja ir fasuoti pomidorai, taip pat pomidorai su šakelėmis. To priežastis yra ne tik skonis, bet ir patogi, pačią daržovę apsauganti pakuotė.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių pomidorai
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių pomidorai

M.Tamošiūnas taip pat atkreipia dėmesį, kad kitos spalvos nei raudoni pomidorai vis dar nėra labai populiarūs.

„Šiuo požiūriu lietuviai gana konservatyvūs, tad, pavyzdžiui, geltoni ar tamsiai raudonos spalvos pomidorai yra mažiau paklausūs. Juos taip pat perka ir pamažu prisijaukina, bet visgi pirkėjai labiau mėgsta išbandyti įvairias naujas lietuviškas raudonos spalvos pomidorų rūšis“, – pasakoja jis.

Pomidorų nauda

Pomidorų vaisiai – vitaminų ir naudingų medžiagų šaltinis. Juose gausu B1, B2, B3, PP, C vitaminų, karoteno, angliavandenių, įvairių organinių rūgščių, pektinų, baltymų, krakmolo, ląstelienos, fermentų, mikroelementų – jodo, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo.

Pomidorai plačiai naudojami ne tik virtuvėje, bet ir gydymui. Dėl didelio kiekio vitaminų, mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų pomidorai padeda gydyti įvairius medžiagų apykaitos sutrikimus. Taip pat jie mažina spaudimą, naudingi sergant mažakraujyste, širdies bei kraujagyslių, skrandžio, kepenų ligomis, esant bendram silpnumui.

Liaudies medicinoje košelė iš sunokusių pomidorų yra naudojama kaip žaizdas gydanti priemonė, tinkama valgyti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis.

Likopenas, esantis pomidoruose, efektyvus onkologinių susirgimų profilaktikai, taip pat stabdo organizmo senėjimo procesus.

Mūsų proseneliai pastebėjo, kad pomidorų mėgėjai nesiskundžia apnikusiu liūdesiu, nes šio augalo minkštime yra didelis kiekis serotonino.

Vengti pomidorų savo racione reikėtų sergantiems tulžies pūslės ligomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius