-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje registruoti du efektyvūs organų donorai: viltį pasveikti suteikė 7 žmonėms

Organų donorystė – labai jautri sritis, kuri apjungia netektį ir viltį. Reanimacijoje dirbantys gydytojai kovoja dėl kiekvieno paciento gyvybės, tačiau kartais, nepaisant didelių jų pastangų, to padaryti nepavyksta. Tuomet galimybė išgelbėti kito žmogaus gyvybę atitenka mirusiojo artimiesiems – jiems pritarus organų donorystei, sunkūs ligoniai sulaukia vilties pasveikti, rašoma Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) pranešime spaudai.
Transplantacija
Transplantacija / 123RF.com nuotr.

NTB prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad Lietuvoje buvo užregistruoti du efektyvūs organų donorai.

Šių žmonių artimieji nusprendė pritarti organų donorystei.

Atlikus visus reikalingus tyrimus, medikai nustatė, kad organų transplantacijai yra tinkami pirmojo Donoro inkstai, kepenys, širdis ir plaučiai.

123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija
123RF.com nuotr./Inkstų transplantacija

Lietuvoje neradus tinkamo recipiento donorinių plaučių transplantacijai, jos buvo pasiūlytos kitų šalių recipientams. Tarptautinės donorystės esminis principas yra tas, kad užsienio šalims donoriniai organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems recipientams dėl medicininių parametrų jie yra netinkami.

Į tarptautinės donorystės procesą šį kartą įsijungė Šveicarija, kurios recipientui ir buvo transplantuoti Lietuvos donoro plaučiai.

Šis Donoras iš viso padės penkiems žmonėms grįžti į pilnavertį gyvenimą be nemalonių gydymo procedūrų, baimės planuoti ateitį.

Antrasis Donoras gyvenimo kokybę pagerino dviem žmonėms, mat galėjo būti transplantuojami abu inkstai.

Transplantacijų laukia daugybė žmonių

Organų donorystė ir transplantacija – šiuolaikinis medicinos stebuklas. Tai gali sugrąžinti sveikatą ligoniams tais atvejais, kai visi kiti gydymo būdai jau yra išbandyti.

Vienas efektyvus organų ir audinių donoras po mirties galėtų padėti daugiau nei 7 žmonėms. Inkstų laukiantiems recipientams transplantacija reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – vėl leistų praregėti, o kitiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 334 žmonės: 74 laukia inksto, 36 – širdies, 9 – plaučių, 5 – širdies-plaučių komplekso, 55 – kepenų, 155 – ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius