-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maitinimo vertinimas Alytuje: pasigedo propagandos, siūlo neleisti vaikams užkandžiauti už mokyklos ribų

Vaikų maitinimą vertinanti komisiją trečiadienį apžiūrėjo Alytaus ugdymo įstaigas – Šv. Benedikto gimnaziją ir Alytaus „Drevinuko“ mokyklą-darželį. Pirmojoje tiekiamą maistą komisija įvertino puikiai, antrojoje – labai gerai. Tiesa, vertintojai išsakė ir pastabų, pavyzdžiui, nedėti citrinos į geriamąjį vandenį, pasiūlė, su tėvų pritarimu, neleisti vaikams išeiti iš mokyklos teritorijos ribų, kur jie įsigyja greitų užkandžių.
Maitinimas Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje
Maitinimas Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje / SAM nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas išvadoje dėl Šv. Benedikto gimnazijos rašo: „Valgykloje buvo daug mokinių, tačiau pradinukams vietos pavalgyti pakako. Prie įėjimo į valgyklą yra rankų prausykla.“

Anot jo, tiekto maisto temperatūra atitiko normą, virtuvėje ir valgykloje buvo švaru, personalo higiena – gera, patiekalai patiekiami estetiškai.

Vaikai baidosi daržovių

„Vaikai galėjo nemokamai atsigerti kambario temperatūros ir karšto vandens. Į atskirai patiektą geriamą vandenį buvo įdėta citrinos, todėl buvo patarta jos nedėti, saugant vaikų dantų emalį“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

A.Kranausko tikinimu, vaikai pietaudami galėjo pasirinkti daržovių ir mišrainių iš didelio asortimento, tačiau ne visi vaikai jas ėmė: „Tik kai kurie nusileido personalo įkalbinėjimams, bet dalis jų daržoves taip ir paliko lėkštėse.“

SAM nuotr./Maitinimas Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje
SAM nuotr./Maitinimas Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje

„Pienas gimnazijai daugiausia buvo tiekiamas iš ES finansuojamų programų, bet buvo ir tam tikra savų pieno gaminių pasiūla bei neglaistyti sūreliai. Vieną kartą per savaitę buvo tiekiami žuvies patiekalai. Kas dieną vaikai gaudavo viso grūdo duonos bei nesaldžių bandelių“, – rašo vertintojas.

Anot jo, bufete vaikai galėjo nusipirkti mineralinio vandens ir negazuotų gaiviųjų gėrimų, kuriuose cukrų kiekis neviršijo leidžiamo. Arbata patiekiama be cukraus, norintys jo įsideda.

„Visi kiti tikrinti parametrai taip pat atitiko nustatytuosius teisės aktais“, – pabrėžia A.Kranauskas.

Užkandžiauja už mokyklos ribų

„Nežiūrint į tai, kad maistas valgykloje, mokinių nuomone, skanus, dalis jų pertraukų metu išeina iš mokyklos teritorijos į prieš mokyklos vartus, privačioje teritorijoje, stovintį baltą furgonėlį, pirkti greitų užkandžių. Deja, mokyklos vidaus taisyklės to nedraudžia“, – savo pranešimą užbaigia ministerijos atstovas.

SAM nuotr./Maitinimas Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje
SAM nuotr./Maitinimas Alytaus Šv. Benedikto gimnazijoje

Jo rekomendacijos Šv.Benedikto gimnazijai, kurioje maitinimas įvertintas 10 balų iš 10-ties:

  • nedėti citrinos į geriamąjį vandenį;
  • kas dieną vaikams pasiūlyti pieno, jo produktų − varškės, pasukų, nesaldžių jogurtų;
  • pritarus tėvams, pertraukų metu neleisti vaikams išeiti iš mokyklos teritorijos.

Šv.Benedikto gimnazijoje mokosi 753 mokiniai. Maitinimo paslaugas čia tiekia UAB „Genutės sodyba“, dirbanti gimnazijos virtuvėje.

Gimnazija dalyvauja ES finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“.

Leidžiama maistą atsinešti iš namų

Vertindamas maitinimą Alytaus „Drevinuko“ mokykloje-darželyje A.Kranauskas pažymi, kad čia, jo nuomone, dėmesio vaikų sveikatai stiprinti skiriama daug: yra sporto salė, kineziterapijos salė su įvairiais treniruokliais, pradinukai (kaip ir visose Alytaus mokyklose) gali 2 mėnesius per metus lankyti baseiną, organizuojamos treniruotės ir masažai vaikams, turintiems fizinės raidos problemų ar traumų.

„Vaikai teigia, kad maitinami skaniai ir praktiškai nieko nepalieka. Kas nori, leidžiama jiems maistą atsinešti iš namų“, – rašoma išvadoje.

Anot A.Kranausko, bendras vaikų maitinimo valgiaraštis periodiškai tobulinamas keičiant patiekalus sveikatai palankesniais, atsižvelgiant į vaikų skonį.

„Valgiaraštis skelbiamas internete. Glaistytų sūrelių vaikams netiekiama, tik varškė ir jos produktai. Dešrelės taip pat netiekiamos, saldintų kompotų nebūna. Pieno produktų galėtų būti dažniau“, – rašo jis.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maitinimas Alytaus „Drevinuko“ mokykloje – darželyje
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maitinimas Alytaus „Drevinuko“ mokykloje – darželyje

Tikrinimo metu, A.Kranausko teigimu, nustatyta gera maisto ruošimo higienos būklė: maistas patiekiamas higieniškai ir estetiškai, kaip garnyras vaikams patiekiama pakankamai daržovių, kasdieną vaikai gauną vaisių, kartą per savaitę valgo žuvies patiekalų.

Įspėjo personalą, kad saugotų vaikų dantis

„Vaikams tiekiama nesaldinta ir saldinta arbata atskirų maitinimų metu. Kai kuriose grupėse geriamasis vanduo patiekiamas su citrina, personalas įspėtas, kad saugotų vaikų dantis ir citrinos nedėtų“, – akcentuojama išvadoje.

Skelbimų lentoje, A.Kranausko tvirtinimu, tėvams pateikiama informacija apie tos dienos maitinimą, tačiau privalomų sveiką mitybą skatinančių plakatų beveik jis tikina nematęs.

„Jei buvo jie, tai buvo maži, išblukę ir prisegti mažai matomose vietose. Panašu, kad vaikai pagal juos neugdomi“, – svarsto SAM atstovas.

Anot jo, ugdymo įstaigos bendruomenės nepasitenkinimą kelia prie įėjimo besistatantis greito maisto kioskas, kuriam steigtis teisę suteikė Alytaus savivaldybė. Planuojama surinkti parašus dėl šio kiosko iškeldinimo.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maitinimas Alytaus „Drevinuko“ mokykloje – darželyje
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maitinimas Alytaus „Drevinuko“ mokykloje – darželyje

Maitinimą Alytaus „Drevinuko“ mokykloje-darželyje komisija įvertino 9 balais iš 10-ties ir pateikė šias rekomendacijas:

  • vandenį tiekti be citrinos;
  • arbatos nesaldinti;
  • matomose vietose iškabinti sveiką mitybą propaguojančius plakatus.

Alytaus „Drevinuko“ mokykla-darželis dalyvauja „Vaisių vartojimo skatinimas vaikų ugdymo įstaigoje“, „Pienas vaikams“ programose.

Ugdymo įstaiga maistą gamina pati, turi savo maitinimo organizavimo specialistą.

Maitinimą abejose įstaigose vertino komisija, sudaryta iš SAM, Švietimo ir mokslo ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Alytaus visuomenės sveikatos biuro specialistų bei tėvų sambūrio „Supertėvai“ atstovų.

SAM patikrinimus ne tik ugdymo įstaigose, bet ir ligoninėse nusprendė organizuoti po to, kai socialinėje erdvėje vis pasirodydavo įrašų apie prastą maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius