Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miegate mažiau kaip 7 valandas? Štai 30 sveikatos pasekmių, kurias sukelia miego trūkumas

Maždaug trečdalis JAV suaugusiųjų miega nepakankamai. O miego trūkumas turi rimtų pasekmių jūsų smegenims ir kūnui.
Nuliūdusi mergina
Nuliūdusi mergina / Vida Press nuotr.

Daugelis žmonių mano, kad gali išgyventi kasnakt miegodami mažiau kaip 7 valandas (tiek gydytojai rekomenduoja miegoti daugumai suaugusiųjų), arba sako, kad jiems būtina miegoti mažiau, nes jie turi įsipareigojimų darbui ir šeimai, rašoma uk.businessinider.com.

„Tesla“ ir „SpaceX“ generalinis direktorius Elonas Muskas, duodamas interviu „The New York Times“, pripažino, kad ilgos darbo valandos pradeda atsiliepti jo savijautai ir kelia nerimą jo draugams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

Tai paskatino „HuffPost“ įkūrėją ir knygos „Miego revoliucija“ autorę Arianną Huffington paskelbti atvirą laišką E.Muskui apie jo miego režimą, kuriame jam sako, kad jis „demonstruoja labai pasenusį, mokslui prieštaraujantį ir siaubingai neefektyvų žmogaus energijos naudojimą“.

E.Muskas savo atsakymą tviteryje paskelbė 2:30 val.: „Ką tik grįžau namo iš gamyklos. Manai, tai mano paties pasirinkimas? Taip nėra.“ Elonas Muskas supranta, kad 120 darbo valandų savaitės yra kenksmingos, nes, kaip anksčiau „Business Insider“ yra sakęs neurologas ir miego ekspertas Metthew Walkeris, „kuo trumpiau miegate, tuo trumpiau gyvenate“.

Nepakankamai miegantys žmonės labiau nori nesveiko maisto, jiems sunkiau atsispirti kaloringam maistui.

Daugumai suaugusiųjų miegoti reikia 7–9 valandas, vaikams reikia dar daugiau, nors kiekvieno žmogaus poreikiai skiriasi. Labai retas žmogus gali gyventi miegodamas vos kelias valandas per naktį. O kai kuriems, esantiems priešingoje spektro pusėje, reikia net 11 valandų miego kiekvieną naktį.

Tačiau, nepriklausomai nuo jūsų kūno laikrodžio, miego trūkumas sukels tiek fizinės, tiek protinės sveikatos problemų. Štai 30 miego trūkumo sukeliamų pasekmių sveikatai.

  • Miego trūkumas siejamas su didesne tam tikrų vėžio rūšių rizika

Miego trūkumas ir sujauktas miego režimas siejamas su padidėjusia kelių vėžio rūšių, daugiausia storosios žarnos ir krūties vėžio, rizika.

  • Kai esate pavargę, oda ne taip greitai atsikuria po pažeidimų, o tai sukelia odos senėjimą

Prasta miego kokybė yra stipriai siejama su chroniškomis odos problemomis, pranešama Viskonsino universiteto tyrime. Tyrimai taip pat parodė, kad kai odą pažeidžia saulė ar kiti žalingi veiksniai, prastai miegančių žmonių oda ne taip gerai gyja, todėl pas juos labiau matosi odos senėjimo požymiai.

  • Pavargę žmonės sunkiau valdo impulsus, o tai potencialiai gali išprovokuoti nesveiką elgesį ir svorio augimą

Nepakankamai miegantys žmonės labiau nori nesveiko maisto, jiems sunkiau atsispirti kaloringam maistui bei kontroliuoti impulsus. Mokslininkai mano, kad už tai atsakingas miego trūkumo sukeliamas hormonų disbalansas, kadangi toks disbalansas yra siejamas su dideliu kūno masės indeksu ir nutukimu.

  • Po bemiegių naktų žmonės jaučiasi vienišesni, o vienišumo jausmas trukdo gerai miegoti

Mokslininkai išsiaiškino, kad miego stokojantys jaunuoliai yra mažiau linkę užmegzti socialinį ryšį su kitais, o prastai miegantys žmonės yra linkę jaustis vienišesni. Dar blogiau tai, kad vieniši žmonės prastai miega, o tai sukuria uždarą ratą.

  • Dėl nuovargio yra sunkiau mokytis, sutrinka trumpalaikė atmintis

Nemiga jau nuo senų senovės yra studentų problema. Vieną valandą nukėlus vidurinės mokyklos pamokų pradžią pagerėjo testų rezultatai, o paaugliams, kurie natūraliai yra labiau linkę būti pelėdomis, tai gali turėti dar didesnį poveikį.

Tačiau tai galioja ne tik vaikams – miego trūkumas sujaukia ir suaugusiųjų trumpalaikę atmintį. Keletas tyrimų parodė, kad miego stokojantiems suaugusiesiems sudėtingiau prisiminti žodžius, kuriuos jie mokėsi; jiems taip pat sunkiau gerinti naujus įgūdžius.

  • Ilgalaikis miego trūkumas taip pat daro įtaką ir ilgalaikei atminčiai

Pagyvenusių žmonių miego sutrikimai gali sukelti struktūrinius pokyčius smegenyse, kas sukelia ilgalaikės atminties silpnėjimą. Mokslininkai seniai tiria su miegu susijusį suaugusiųjų atminties deficitą – dar 1924-aisiais mokslininkai paskelbė, kad daugiau miegantys žmonės daugiau atsimena ir mažiau pamiršta.

  • Daugėja įrodymų, kad blogas miegas susijęs su Alzheimerio ligos požymiais smegenyse

Keletas tyrimų parodė, kad miegas padeda smegenims apsivalyti nuo beta-amiloidų baltymų, kurie gali kauptis nemiegant. Šie baltymai siejami su Alzheimerio liga. Mokslininkai sako, kad miego trūkumas gali sukelti uždarą ratą, kadangi kuo daugiau beta-amiloido baltymo yra smegenyse, tuo sudėtingiau pasiekti gilaus miego būseną, kuri padeda jį išvalyti. Žmonių, kurių miego režimas smarkiai sujauktas, smegenyse beta-amiloido baltymas yra linkęs kauptis labiau.

„Scanpix“ nuotr./Alzheimeriu serganti moteris
„Scanpix“ nuotr./Alzheimeriu serganti moteris
  • Nepakankamai miegant didėja širdies ligų rizika

Yra labai daug įrodymų, kad miego trūkumas turi neigiamą poveikį širdžiai. Kai mokslininkai 88 valandas laikė žmones be miego, pakilo dalyvių kraujo spaudimas. Dalyvių, kuriems buvo leista miegoti 4 valandas, širdies ritmas buvo didesnis, lyginant su tais, kurie miegojo 8 valandas. C-reaktyviojo baltymo, širdies ligą žyminčio veiksnio, sankaupos taip pat padidėja tų žmonių, kuriems iš dalies trūksta miego.

  • Mieguistumas sukelia irzlumą

Po bemiegių naktų žmonės jaučiasi irzlūs (kada nors visi esame tai patyrę), o tyrimai parodė, kad net įprastomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, susidūrę su kokiomis nors problemomis darbe, pavargę žmonės labiau nerimauja.

  • Kuo ilgiau žmogus nemiega, tuo jam yra sunkiau aiškiai matyti

Miego trūkumas siejamas su tuneliniu matymu, dvejinimusi ir blankiu matymu. Kuo ilgiau nemiegosite, tuo daugiau vizualinių klaidų patirsite ir tuo didesnė tikimybė bus patirti haliucinacijas.

  • Miego trūkumas sulėtina reakciją

Negavus pakankamai miego, žymiai sulėtėja jūsų reakcija. Tyrimai parodė, kad koledžų sportininkai ir West Pointo kadetai, būdami pavargę, lėčiau reagavo ir prasčiau pasirodė sprendimų priėmimo testuose.

123RF.com nuotr./Šuo miega lovoje
123RF.com nuotr./Šuo miega lovoje
  • Nieko keisto, kad pavargę žmonės tampa nerangesni

Dauguma žmonių pastebi, kad kai yra pavargę, jie nėra geriausios formos. Vienas tyrimas parodė, kad viena bemiegė naktis 20–32 proc. padidino chirurgų klaidų skaičių. Sportininkai, kurių sportas reikalauja tikslumo – pavyzdžiui, šaudymas, buriavimas ar važiavimas dviračiu – taip pat daro daugiau klaidų, jei ilgą laiką nemiega.

  • Kai esate pavargę, blogiau veikia ir imuninė sistema

Žinote tuos šaunius dalykus, kuriuos atlieka jūsų imuninė sistema, kai susižeidžiate, tačiau nepasigaunate infekcijos, arba būnate šalia sergančio žmogaus, tačiau patys nesusergate? Ilgalaikis miego trūkumas ir net viena bemiegė naktis gali sulėtinti natūralią kūno apsaugą nuo infekcijų. Miego trūkumas taip pat sumažina neseniai darytų vakcinų efektyvumą.

  • Pervargę žmonės imlesni peršalimui

Jei nuolat sergate ir pasigaunate visus biure siaučiančius virusus, taip tikriausiai yra todėl, kad per mažai miegate. Pasak vieno tyrimo, miego stokojantys žmonės tris kartus labiau linkę peršalti nei gerai pailsėję.

123RF.com nuotr./Peršalimo ligos
123RF.com nuotr./Peršalimo ligos
  • Nuovargis sumažina lytinį potraukį

Testosteronas yra svarbus lytinio potraukio bei geismo komponentas tiek vyrams, tiek moterims. Miegas padidina testosterono lygį, o budrumas jį sumažina.

Miego trūkumas bei neramus miegas yra siejamas su sumažėjusiu libido bei seksualine disfunkcija. Didžiausia rizika kyla žmonėms, kenčiantiems nuo miego apnėjos.

  • Mieguisti žmonės parodo daugiau liūdesio ir depresijos požymių

Tyrimo, kuriam vadovavo Nobelio premijos laureatas psichologas Danielis Kahnemanas, metu 909 dirbančios moterys rašė detalius kasdienės veiklos ir nuotaikos dienoraščius. Rezultatai parodė, kad pajamų skirtumas, uždirbant iki 60 000 dolerių, darė nedidelį poveikį laimei, o nepakankamas miego laikas buvo vienas iš dviejų veiksnių, galinčių sugadinti kitos dienos nuotaiką (kitas veiksnys buvo trumpas darbų atlikimo terminas).

Kitas tyrimas pranešė, kad ramiau miegančios moterys yra labiau patenkintos santuoka, tačiau sunku pasakyti, ar laimingi žmonės geriau miega, ar geras miegas padaro juos laimingus. Greičiausiai tai abiejų veiksnių derinys.

Nemigos kamuojami žmonės yra dukart labiau linkę susirgti depresija, o tyrimas parodė, kad miego problemų gydymas padeda palengvinti depresijos simptomus.

Didelis miego trūkumas daro poveikį gebėjimui išlaikyti pokalbį – kaip ir per daug išgėrus.

  • Kai žmogus pavargęs, padidėja antrojo tipo diabeto rizika, net jei žmogus neturi antsvorio

Budrumas tuo metu, kai kūnas nori miegoti, sujaukia metabolizmą, o tai padidina atsparumą insulinui (dažnai tai vadinama priešdiabetine būsena) bei antrojo tipo diabeto riziką.

Keli suaugusiuosius tyrę tyrimai parodė tvirtą ryšį (tačiau ne priežasties–pasekmės ryšį) tarp reguliaraus nemiegojimo ir diabeto išsivystymo rizikos. Daugiau miego gali padėti sumažinti paauglių diabeto riziką, praneša mokslininkai.

123RF.com nuotr./Mergaitė, serganti cukriniu diabetu
123RF.com nuotr./Mergaitė, serganti cukriniu diabetu
  • Nuovargis siejamas su blogais sprendimais, kurie gali sukelti grėsmę gyvybei ir finansams

Norite įnešti pakeitimų į akcijų paketą? Pasirūpinkite, kad būtumėte gerai pailsėję. „Po vienos bemiegės nakties priimama daug rizikingų ir neteisingų sprendimų“, – sako mokslininkai.

Kiti mokslininkai pastebėjo, kad didelis miego trūkumas pablogina žmonių gebėjimą laikytis nustatytų procedūrų, priimant „taip“ ar „ne“ sprendimus. Mokslininkai teigia, kad tai prisidėjo prie kosminio laivo „Challenger“ sprogimo, Černobylio katastrofos.

  • Mieguisti žmonės lengviau išblaškomi

„Dėmesio reikalaujančios užduotys ypač jautrios miego trūkumui“, – pažymi mokslininkai. Jei norite išlikti budrūs ir dėmesingi, miegas yra būtinas. Priešingu atveju patenkate į „nestabilią būseną, kuri keičiasi kas keletą sekundžių, ir kurios negalima apibrėžti nei kaip visiškai atsibudęs, nei kaip miegantis“, – sakė mokslininkai.

  • Dėl nuovargio sunku normaliai kalbėti

Didelis miego trūkumas daro poveikį gebėjimui išlaikyti pokalbį – kaip ir per daug išgėrus. „Savanoriai, nemiegoję 36 valandas, rodė tendenciją kartoti žodžius ir naudoti klišes; jie kalbėjo monotoniškai, lėtai ir neaiškiai. Jie nesugebėjo tinkamai išreikšti savo minčių“, – pažymima viename tyrime.

  • Kaip ir vairavimas išgėrus, vairavimas pavargus gali sukelti daugiau eismo įvykių

Vairavimas apsimiegojus dažnai lyginamas su vairavimu išgėrus: nereikėtų daryti nė vieno.

„Autoavarijos, susijusios su nuovargiu, vairavimu apsimiegojus bei užmigimu prie vairo, yra labai dažnos, tačiau dažnai nepakankamai įvertinamos“, – tokia išvada skelbiama vienoje apžvalgoje.

Pilotai, sunkvežimių vairuotojai, medicinos rezidentai ir kitokių profesijų atstovai, kurie miega trumpai, „turi padidėjusią avarijų arba jų išvengimo per plauką riziką dėl miego trūkumo“.

  • Nuovargis siejamas su per didelio šlapimo kiekio gaminimu

Kai žmogus miega, kūnas sulėtina normalią šlapimo gamybą. Tačiau, patiriant miego trūkumą, taip nenutinka, o sukelia „perteklinę naktinę šlapimo gamybą“.

Ši būklė gali būti siejama su vaikų šlapinimusi į lovą. Suaugusiesiems tai siejama su nokturija – poreikiu dažnai šlapintis naktį.

  • Jei norite, kad sustiprėtų raumenys, reikia miego

Miego trūkumas sukelia hormonų pokyčius, dėl kurių kūnui sunkiau auginti raumenų masę ir gyti. Dėl to sunkiau atsistatyti po raumenų pažeidimų, kuriuos sukelia treniruotės ir pablogėja su raumenų atrofija susijusios būklės.

Kiti tyrimai parodė, kad veikia ir atvirkštinis principas – miego metu kūnas išskiria augimo hormoną, gydantį pažeidimus. Būtent todėl sportinės parengties šalininkai visada pažymi, kad miegas yra svarbiausia figūros formavimo dalis.

  • Dėl mieguistumo sunkiau susidoroti su skausmu

Žmonės, kenčiantys nuo skausmo, ypač nuo chroniško skausmo, linkę nepakankamai miegoti. Logiška, kadangi skausmas gali pažadinti vidury nakties bei dėl jo sunku užmigti.

Tačiau neseniai mokslininkai pradėjo įtarti, kad miego trūkumas gali sukelti skausmą arba bent jau padidinti žmonių jautrumą skausmui.

123RF.com nuotr./Pilvo skausmas
123RF.com nuotr./Pilvo skausmas
  • Nuovargis sukelia virškinamojo trakto problemas

Reguliarus nemiegojimas gali sukelti tiek uždegiminę žarnyno ligą, tiek dirgliosios žarnos sindromą – šios būklės paveikia apie 10–15 procentų Šiaurės Amerikos gyventojų. Pacientų su Krono liga pasikartojimo rizika yra du kartus didesnė, jei jie miega nepakankamai.

Žmonės, nuolat miegantys mažiau kaip 7 valandas per naktį, anksčiau miršta.

  • Mieguistumas siejamas su galvos skausmais

Mokslininkai kol kas dar nežino, kodėl miego trūkumas sukelia galvos skausmą, tačiau tarp jų yra ryšys, kurį gydytojai pastebėjo daugiau kaip prieš šimtą metų. Migrenas gali sukelti bemiegės naktys, o vienas tyrimas parodė, kad 36–58 procentai žmonių su miego apnėja pranešė apie prabudimą nuo „nenusakomo rytinio galvos skausmo“.

  • Sutrikę miego ciklai gali sukelti daugiau uždegimų

Mūsų miego ciklas arba kūno laikrodis ne tik nustato, kada esame pavargę ar pabudę – jis taip pat veikia kiekvienos kūno ląstelės funkciją.

Mokslininkai pradėjo suvokti, kaip miego režimo sutrikimai neleidžia ląstelėms kovoti su uždegimu, o tai paaiškintų, kodėl pavargę žmonės dažnai turi daug problemų – paūmėjusią astmą, artritą, išsėtinę sklerozę ir širdies ir kraujagyslių ligas.

  • Jei knarkimas ar miego apnėja gali sukelti rimtų sveikatos problemų

Knarkimas gali rodyti, kad kenčiate nuo miego apnėjos, miego sutrikimo, kurį laikui bėgant sukelia kitos medicininės problemos. Jį sukelia sumažėjęs oro srautas, o tai sukelia įtampą širdžiai bei sukelia širdies ir kraujagyslių sistemos problemų. Ši būklė taip pat siejama su svorio augimu.

  • Miego trūkumas sujaukia genetinį aktyvumą, o tai paaiškina kai kurias nuovargio sukeliamas sveikatos rizikas

2013-ųjų tyrimas šiek tiek atvėrė akis į tai, kodėl miegas yra susijęs su daugybe mūsų sveikatos aspektų: prastas miegas sujaukia normalų genetinį aktyvumą.

Mokslininkai atrado, kad tarp tyrimo dalyvių, savaitę miegojusių mažiau kaip 6 valandas per naktį, daugiau kaip 700 genų elgėsi nenormaliai, įskaitant kai kuriuos, kurie valdo imuninius ir streso atsakus.

Kai kurie genai, kurie sukosi palei kasdienį (cirkadinį) modelį, to nebedarė, o kiti, kurie nesilaiko dienos modelio, pradėjo tai daryti. Ką tai reiškia? Vos savaitė nepakankamo miego – to užtenka, kad jūsų genetinis aktyvumas išeitų iš rikiuotės.

  • Nepakankamai miegantys žmonės anksčiau miršta

Daugybė sveikatos problemų yra siejamos su miego trūkumu ir blogu miegu, tačiau štai didžiausia: žmonės, nuolat miegantys mažiau kaip 7 valandas per naktį, anksčiau miršta.

Paprasčiau tariant: visi anksčiau ar vėliau mirsime, tačiau miego trūkumas – arba net jo perteklius – yra siejamas su didesne ankstyvos mirties rizika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius