Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Mirčių pareikalavęs legioneliozės protrūkis: surasta galima priežastis, prokuratūra pradėjo tyrimą

Dėl legioneliozės protrūkio Kaune jau mirė 4 žmonės, o miesto ligoninėje gydoma dar 10 pacientų, kuriems diagnozuota ši liga. Skelbiama, kad dviejų iš jų būklė itin sunki. Nors tikslaus balandį ir gegužę patvirtintų atvejų skaičiaus Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) dar neturi, palyginus šių metų užsikrėtimų statistiką su ankstesnių metų, matyti, kad pavojinga liga įsismarkauja. Dažniausiai legioneliozės protrūkį nulemia netinkamai prižiūrimos vandentiekio sistemos, bet tikslios priežastys, kas nulėmė ligos plitimą būtent šį kartą, dar neaiškios.

Surasta galima priežastis

„Naujausia penktadienio versija yra, kad Garliavos siurblinėje pagal planą buvo atliekami profilaktikos darbai. Tiriama versija, kad būtent tai galėjo būti priežastimi, t. y. sutapę darbai ir nukritusi temperatūra galėjo lemti tokį rezultatą“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Dulkys po susitikimo su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) naujuoju vadovu Vaidotu Gruodžiu.

Pasak jo, susirgusiųjų gyvenamuose būstuose NVSC specialistų paimtuose mėginiuose aptikta legionelių.

Ministras taip pat tvirtino, kad Kaune užfiksuotas legioneliozės atvejų skaičius yra didžiausias per pastaruosius dešimt metų, nes kelių dešimčių ligos atvejų vienu metu dar nebuvo nustatyta.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė paantrino, kad aiškėja, kas išprovokavo situaciją – tai „Kauno vandenų“ Vičiūnų vandenvietės tiekiamas vanduo. Ji aptarnauja ir kitas miesto teritorijas – Aleksotą, dalį Vilijampolės ir Garliavą. Šios dienos duomenimis, susirgimai nustatyti ir Kauno mieste, bet ten jau greičiausia ne Vičiūnų vandenvietės vanduo. Konkrečiai esame gavę trijų laboratorijų atsakymus, ėmėme tyrimus gyventojų būstuose – tiek šalto, tiek karšto vandens telkiniuose nustatyta legionelių sukėlėjas.“

Šiemet, kaip minėta, Lietuvoje patvirtinti 22 susirgimai, šiuo metu hospitalizuota 10 legionelioze sergančių žmonių, 2 yra intensyvios terapijos skyriuose.

Komentuodama 4 mirtinus atvejus, O.Ivanauskienė patvirtino, kad vienas žmogus mirė dėl legioneliozės, o kiti 3 sirgo šia liga, tačiau pagrindinė mirties priežastys – kita.

Šiuo metu, pasak Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos, toliau atliekama epidemiologinė diagnostika.

Per dešimtmetį buvo fiksuota apie 100 atvejų ir 17 mirčių.

NVSC duomenimis, 2022 m. Lietuvoje per visus metus užregistruoti 22 legioneliozės atvejai, o 2021-aisiais kur kas mažiau – vos 4. 2020 m. šalyje užsikrėtusių minėta liga buvo 12, 2019 m. –17, 2018 metais legionelioze sirgo 21 žmogus.

Gerdamas vandenį neužsikrėsi

Prof. gydytojas infektologas Alvydas Laiškonis legioneliozę vadina pavojinga liga – statistiniai duomenys rodo, kad pasveikti nepavyksta vienam iš dešimties sergančiųjų. Pašnekovas aiškina, kad tai – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia bakterijos. Gydytojas infektologas sako, kad, kaip ir daugelis infekcinių ligų, taip ir ši, pavojingesnė vyresnio amžiaus žmonėms, neretai tai nulemia ir gretutinės ligos.

„Tai ne pirmas šios ligos protrūkis. Kaip ir dažnai akcentuojama, ją sukelia vandens lašeliuose esančios legionelės bakterijos, kurios sukelia sunkų plaučių uždegimą. Kol kas dar nenustatyta priežastis šio karto, tačiau greičiausiai tai bus sutrikimai vandens tiekimo sistemoje. Kitaip tariant, nepakankamai yra pakeliama vandens temperatūra, todėl legionelės bakterijos išgyvena, o tada per vandens garus patenka į žmogaus plaučius“, – komentavo profesorius.

Pasak jo, nereikėtų baimintis užsikrėsti nuo kito žmogaus ar gerti vandenį iš čiaupo, nes liga plinta vandens garais – lašeliais. „Kitaip tariant, ten kur yra lašeliai, būtent garais įkvepiamos šitos bakterijos. Pavyzdžiui, duše ar kur kitur, kur yra vandens garų“, – pabrėžė gydytojas infektologas.

Kalbėdamas apie simptomus, A.Laiškonis atkreipė dėmesį į pagrindinius iš jų – didžiulį karščiavimą, dusulį, kosulį, kitaip tariant – labai sunkaus plaučių uždegimo požymius.

Paklaustas apie prevenciją, gydytojas aiškino, kad šios ligos galima išvengti, jei vandens vartotojų čiaupuose būtų palaikoma ne žemesnė kaip 50 laipsnių temperatūra. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Prokuratūra pradėjo tyrimą

Kauno apygardos prokuratūra pradėjo patikrinimą, siekiant nustatyti galimus viešojo intereso pažeidimus dėl legioneliozės protrūkio Kaune.

Remiantis viešojoje erdvėje pateikta informacija, šių metų gegužės 8 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninėje gydoma 10 pacientų, turinčių legioneliozės diagnozę, iš kurių du – gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Turimais duomenimis, po legioneliozės protrūkio iš viso Kauno ligoninėse gydoma 12 žmonių. Devyni susirgimai fiksuoti Kauno rajone, trys – Kauno mieste.

Iš pateiktos informacijos kyla abejonių ar Kauno rajone bei Kauno mieste vandenį tiekiančios įmonės, o taip pat institucijos, atsakingos už vandens tiekimo kontrolę, ėmėsi būtinų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias legioneliozės protrūkiui ir tokiu būdu nebuvo pažeistas viešasis interesas.

Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybės pradėtas patikrinimas, siekiant nustatyti galimus viešojo intereso pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius