-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mitais apipinta liga, kurią sukelia elektrinė audra smegenyse

Dar Hipokratas savo veikale „Apie šventą ligą“ teigia, kad žmonės epilepsiją laiko apsėdimu iš neišmanymo ir todėl, kad ji kitokia negu kitos ligos, tačiau jos priežastis glūdi smegenyse, ir ją reikia gydyti vaistais, o ne burtais. Apie epilepsiją kalbamės su Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų koordinacinio Epilepsijos centro vadove, profesore, knygos „Viskas apie epilepsiją“ autore, Rūta Mameniškiene.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / Vida Press nuotr.

Kas yra epilepsijos priepuolis ir kada diagnozuojama epilepsija?

– Epilepsijos priepuolis – tai simptomai ir požymiai, pasireiškiantys dėl staigios ir labai stiprios elektrinės smegenų ląstelių iškrovos. Jų raiška priklauso nuo smegenų vietos, kurioje elektrinė audra įvyksta.

Dar ne taip seniai buvo ginčijamasi, kad epilepsija net nėra liga, tik sutrikimas. Visgi Tarptautinės epilepsijos biuras nutarė, kad epilepsiją geriausia apibūdinti kaip nervų sistemos ligą. Ją diagnozuojant būtina bent viena iš trijų nustatytų sąlygų.

Kai kurios ligos klasifikuojamos pagal stadijas. O epilepsija?

– Yra daug skirtingų epilepsijos formų, daug skirtingų priepuolių tipų ir daug skirtingų jų pasireiškimo būdų. Epilepsijos klasifikacija yra paremta epilepsijos priepuolių klasifikacija.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Mameniškienė
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Mameniškienė

Epilepsijos priepuolius įprasta skirstyti į dvi pagrindines kategorijas – židininius ir generalizuotus. Kai asmeniui diagnozuojama epilepsija ir gydytojas nustato, kad priepuolių kartojimosi rizika didelė, skiriamas gydymas vaistais.

Ar epilepsiją įmanoma išgydyti?

– Vienareikšmio atsakymo nėra, nes kiekvieno žmogaus epilepsija turi savo priežastį, eigą, prognozę. Nors du skirtingi asmenys serga ta pačia liga, nors jų diagnozė vienoda ir jie gydomi tais pačiais vaistais, vienas iš jų gali sirgti trumpai, o kitas – visą gyvenimą. Kai kurie vaikai ir paaugliai epilepsiją „išauga“, kitų priepuolius valdo vaistai ir negalima liautis jų vartoti.

Maždaug 70 proc. sergančiųjų padeda medikamentinis gydymas, gal ir neišgydo, bet ligą padeda pažaboti, likusiems, deja, vaistai nepadeda.

Kokiais dar būdais gydoma epilepsija?

– Kai kurių ligonių priepuolius galima sustabdyti operuojant ir operacijos metu pašalinant epilepsijos židinį. Dar kitiems priepuolius galima palengvinti klajoklio nervo stimuliacija ar ketogenine dieta.

Papasakokite daugiau apie ketogeninės dietos poveikį sergant epilepsija.

– Ketogeninė,arba riebalų dieta yra labai įdomus fenomenas. Kartais tai būna paskutinė sergančiųjų epilepsija viltis ir it stebuklas pakeičia situaciją be jokių cheminių medžiagų, be operacijos, vien koreguojant mitybą.

Per 90 proc. epilepsija sergančių moterų normaliai išnešioja, pagimdo ir augina sveikus vaikus.

Ketogeninės dietos fenomenas žinomas pasaulyje, JAV esama net specialių klinikų, kuriose vaikus, sergančius epilepsija, gydo būtent šia dieta.

Kada žmogus vadinamas pasveikusiu?

– Kai kuriems sergantiesiems pasiseka ir ilgainiui gerti vaistų nebereikia. Taip būna tuomet, kai gydytojas nusprendžia, kad liga „atsitraukė“ ir priepuoliai nepasikartos. Kad liga atsitraukė, laikoma tuomet, kai priepuoliai nesikartoja dešimt ir daugiau metų ir bent penkerius iš jų pacientas nebevartoja vaistų nuo epilepsijos.

Visuomenėje ir toliau klesti mitai apie epilepsiją. Vienas jų – šia liga sergančiai moteriai negalima pastoti.

– Laimei, dabar epilepsijos diagnozė nereiškia, kad moteris negali ištekėti, pastoti ir susilaukti vaikų. Per 90 proc. epilepsija sergančių moterų normaliai išnešioja, pagimdo ir augina sveikus vaikus. Žinoma, kiekvienos moters situacija unikali, skiriasi ir epilepsijos sunkumas, ir vartojami vaistai, jų deriniai ir dozės, todėl būtina konsultuotis su gydytoju.

Ko negalima daryti, jei žmogų ištiko epilepsijos priepuolis?

– Jokiu būdu nekiškite šaukšto į burną. Iki šiol gajus mitas, kad jei nepraversite burnos, žmogus prikąs liežuvį. Mėgindami kišti kietą daiktą tarp dantų galite sužaloti lūpas, išlaužti dantis, sužeisti liežuvį.

Mažoji leidykla nuotr./Viskas apie epilepsiją
Mažoji leidykla nuotr./Viskas apie epilepsiją

Nesistenkite suvaldyti žmogaus traukulių per prievartą, tarkime, laikydami rankas, spausdami krūtinę. Tai natūralus gamtos procesas ir baigiasi dažniausiai greičiau nei per keturias minutes.

O kaip teisingai elgtis, kaip padėti epilepsijos ištiktam žmogui?

– Padėti jam ką nors minkšto po galva, paversti jį ant šono ar bent į šoną pasukti galvą, patraukti aštrius daiktus, atlaisvinti drabužius, jei jie veržia. Jei priepuolis tęsiasi daugiau negu 5 minutes, iškviesti greitąją medicinos pagalbą.

Prisidėkite prie socialinės akcijos!

Portalas 15min, Lietuvos epilepsija sergančiųjų sąjunga (LESS) „Epilė“ ir „Mažoji leidykla“ kviečia dalyvauti socialinėje akcijoje, kurios metu planuojama sergantiesiems epilepsija ar jų artimiesiems padovanoti 1200 knygų „Viskas apie epilepsiją“ (autoriai – dr. Rūta Mameniškienė ir epilepsija sergantis Karolis Petryla).

Daugiau informacijos apie knygą www.mazojileidykla.lt. Pirkdami ir dovanodami šią knygą jūs paremsite ir (LESS) „Epilė“ veiklą, kadangi 40 proc. nuo knygos sumos kaip parama keliaus į šios pacientų organizacijos sąskaitą. Vieno egzemplioriaus kaina 14 eurų.

LESS „Epilė“ siekia pakeisti visuomenės požiūrį į sergančiuosius, skleisti informaciją apie ligą, šviesti darbdavius, socialinius darbuotojus, pedagogus ir taip suteikti sergantiesiems viltį, kad ir Lietuvoje išauš diena, kai į sergantįjį epilepsija nebus žvelgiama su baime, o su supratingumu ir geranoriškai.

Dovanojamoje knygoje bus įrašyta: Knygą dovanoja ir sveikatos Jums linki (Jūsų vardas ir pavardė arba įstaigos/įmonės pavadinimas, jei dovanoja juridinis asmuo). Taip pat dosnieji geradariai bus paminėti portale 15min.

Dedikacijos tekstą atsiųskite leidyklos paštu: info@mazojileidykla.lt.

Tekste taip pat galite nurodyti konkretaus asmens, kuriam norite padovanoti knygą, vardą, pavardę ir kontaktus. Asmuo, kuriam dovanosite knygą, bus pakviestas tapti LESS „Epilė“ nariu ir atleidžiamas nuo vienkartinio stojamojo bei metinio mokesčio.

Dovanodami knygą „Viskas apie epilepsiją“ banko pavedime nurodykite: „Knyga sergančiam epilepsija“.

Rekvizitai: IĮ „Mažoji leidykla“

A/s LT407300010137046950 (Swedbank)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius