Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mitybos specialistė V.Kurpienė apie lašinius: „Valgyti juos reikia saikingai – kaip sviestą“

Dabar, kai mitybos teorijų yra tiek daug, darosi vis sunkiau atsirinkti, kaip maitintis, kad jaustumėmės gerai ir būtume sveiki.
Lašiniai
Lašiniai / 123RF.com nuotr.

Ar tikrai šiukštu negalime net žiūrėti į pyragėlį ar paskanauti ledų bei suvalgyti bryzelį lašinių? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė apie lašinius kalba gana atlaidžiai, tačiau pabrėžia, kad svarbiausia kiekis ir saikas.

„Labai dažnai žmonės įsivaizduoja, kad lašinių suvalgo labai nedidelį kiekį, tačiau 100 g lašinių vizualiai atrodo mažai, tačiau kilokalorijų prasme gali siekti net 800 kcal. Kad būtų lengviau įsivaizduoti, moteriai, kuri dirba sėdimą darbą ir nenori priaugti svorio, dienos kilokalorijų norma siekia 1600 kcal. Vadinasi, lašinių gabalėlis gali sudaryti net pusę dienos normos“, – pastebi mitybos specialistė.

Kokius lašinius rinktis?

„Jeigu lašiniai yra sūdyti – tai geras pasirinkimas. Žinoma, jų reikėtų valgyti nedaug, labai plonai. Taip pat sūdomi lašiniai kaip kempinė labai sutraukia druską, todėl tie, kurie turi problemų su inkstų veikla, širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų juos vartoti labai ribotai arba tam tikrais atvejais netgi visiškai atsisakyti. Valgant lašinius skoninės savybės gali apgauti – jie nėra tokie sūrūs, kiek iš tikrųjų juose yra druskos.

Kitaip vertinti reikėtų rūkytus lašinius, nes tai jau labai stipriai apdorotas produktas. Rūkymo metu išsiskiria labai daug kancerogeninių, vėžį sukeliančių medžiagų.

Dažnai žmonės įsivaizduoja, kad jeigu jau išrūkyta namuose, savoje rūkykloje, vadinasi lašiniai bus sveikesni ir geresni. Tikrai nebūtinai, kadangi gamyklose ruoštų rūkytų lašinių sudėtis gali būti prastesnė, o namuose rūkytų – padauginta dūmų, todėl daugiau vėžį sukeliančių medžiagų. Tad tobulų rūkytų lašinių nėra.

Jeigu kalbėtume apie lašinių sudėti, daug kas įsivaizduoja, kad tai lašiniai, druska, pipirai, dar, pavyzdžiui, česnakai. Taip būna, jeigu lašiniai yra sūdomi sausai. Tokiu atveju jie yra brangesni, kietesni, nes sūdant dalis vandens pasišalina, kaloringesni.

Šlapio sūdymo metu sūdomi lašiniai gali būti minkštesni ir malonesni valgyti, tačiau juose galima atrasti ir įvairių priedų. Štai todėl prieš pirkdami lašinius gerai išstudijuokite jų sudėtį“, – sako V.Kurpienė.

Su kuo valgyti lašinius?

„Lašinius pirmiausia valgykite saikingai – kaip užsiteptumėte sviesto ant duonos. Dažniausiai lašiniai ir yra valgomi su duona, taip pat kiti mėgsta juos valgyti su česnakais, svogūnais, raugintomis daržovėmis ir daro labai teisingai, kadangi pastaruosiuose produktuose esančios medžiagos padeda skaityti riebalus.

Jeigu valgysite sūdytus lašinius nedideliais kiekiais ir saikingai, jie tikrai nepakenks sveikatai, tačiau nepamirškite, kad per dieną suvartotų riebalų kiekis yra skaičiuojamas iš visų produktų, ne tik iš lašinių“, – pataria V.Kurpienė ir priduria, kad per dideli lašinių kiekiai kenkia virškinimui, tulžiai, aštrina širdies ir kraujagyslių ligas, skatina nutukimą.

Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./Rūkyti lašiniai
Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./Rūkyti lašiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius