Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai: dėl streso mažėja smegenys, prastėja atmintis

Naujausias JAV atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „Neurologija“, rodo, kad jei gyvenate nuolatiniame dideliame strese, rizikuojate, jog suprastės atmintis. Be to, dėl didžiulio streso gali sumažėti smegenys dar iki jums sulaukiant 50-ies, skelbia CNN.
Stresas darbe
Stresas darbe / 123RF.com nuotr.

Tyrime dalyvavo daugiau kaip 2000 amerikiečių, kurių vidutinis amžius – 48-eri. Jiems buvo atliekami psichologiniai, kraujo ir kiti tyrimai, kurie dar kartą pakartoti po aštuonerių metų. Paaiškėjo, kad žmonės, kurių organizme didesnis kortizolio kiekis, turi prastesnę atmintį, sunkiau išbūna susikoncentravę, o jų smegenys mažesnės.

Tyrimo autorė dr. Sudha Seshadri, neurologijos profesorė Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centre San Antonijuje primena, kad mažinti stresą savo gyvenime niekada ne per vėlu.

Kortizolis yra vienas pagrindinių streso hormonų. Kai labai stresuojame, jo gaminasi daugiau. Kaip skelbia CNN, išgyvenus krizę, kortizolio kiekis turėtų sumažėti, o kūno sistemos grįžti prie įprasto funkcionavimo. Bet jei įtampa ir toliau neatslūgsta, galite neišvengti nerimo, depresijos, širdies ligų, galvos skausmo, svorio prieaugio, miego sutrikimų ir, žinoma, atminties ir koncentracijos problemų.

Sumažinti smegenims kenkiantį kortizolio kiekį organizme, anot tyrėjų, galima pasitelkus meditaciją, mankštas, geriau išsimiegant ir bendraujant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius