Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėštumas ir gripas: vakcina gali pakenkti ar padėti išvengti komplikacijų?

Artėjant susirgimų gripu sezonui, dažnai aptariamas klausimas, ar moterys nėštumo metu gali skiepytis, tampa dar aktualesnis. Visuomenės sveikatos specialistai komentuoja, jog skiepytis sezonine gripo vakcina galima bet kuriuo nėštumo metu, tačiau moterys vis dėlto nėra užtikrintos, ar injekcija bus ne tik veiksminga, bet ir nepakenks vaisiaus vystymuisi.
Skiepai
Skiepai / 123RF.com nuotr.

Ar vakcina gali pakenkti?

Nėščioji į pasiūlymą skiepytis neretai reaguoja skeptiškai, nes yra įsitikinusi, kad vakcina gali pakenkti kūdikiui. Kaip rodo sezoninio gripo poveikio nėščiosioms tyrimai, skiepai neturi rimto šalutinio poveikio, ir yra rekomenduojami bet kuriuo nėštumo laikotarpiu, o įvairios kalbos apie skiepų žalą yra tik mitas.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė teigia, jog skiepai gali išgelbėti moterį nuo komplikacijų ir sumažinti priešlaikinio gimdymo tikimybę.

„Pasiskiepijusios nuo gripo nėščios moters organizme gaminasi antikūnai, kurie perduodami kūdikiui per placentą ir pieną. Tai reiškia, kad kūdikis bus apsaugotas nuo gripo pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius, kol jo paties dar negalima skiepyti. Taip pat pasiskiepijusių moterų naujagimiai (gripo sezono laikotarpiu) rečiau gimsta per mažo svorio“, – situaciją komentuoja A.Skrickienė.

123RF.com nuotr./Nėštumas
123RF.com nuotr./Nėštumas

Galimos nėščiosios organizmo reakcijos – trumpalaikės

Kalbėdama apie nėščių moterų organizmo reakcijas į skiepus, visuomenės sveikatos specialistė pamini, kad jos gali būti trumpalaikės, nereikalaujančios papildomo gydymo.

„Inaktyvuotos vakcinos dažniausiai sukelia vietines reakcijas (tai – paraudimas, patinimas, skausmingumas injekcijos vietoje) ir bendras reakcijas (karščiavimas, bendras silpnumas, mieguistumas, nuovargis). Šie simptomai paprastai trunka iki 2–3 dienų“, – teigia sveikatos specialistė.

Viena iš pagrindinių mirties nuo gripo priežasčių – komplikacijos, kurių išvengti galima skiepijantis sezonine gripo vakcina.

Specialistų atlikti tyrimai rodo, jog moterys, kurios atsisako vakcinos ir bando įveikti šią sezoninį susirgimą pačios ar vartodamos homeopatinius preparatus, dažnai didelių pokyčių gali ir nesitikėti.

A.Skrickienė akcentuoja, jog pagrindinis skiepų nuo gripo tikslas – sumažinti komplikacijų skaičių ir mirčių nuo gretutinių ligų paūmėjimo sezono metu.

123RF.com nuotr./Nėščia moteris
123RF.com nuotr./Nėščia moteris

Pagrindinė mirties priežastis – komplikacijos

Pasak visuomenės sveikatos specialistės, gripo virusas, patekęs ant gleivinių, sugeba jas pažeisti, pasidauginti, toliau skverbtis į organizmą, aplenkdamas jo gynybinius barjerus.

„Viena iš pagrindinių mirties nuo gripo priežasčių – komplikacijos, kurių išvengti galima skiepijantis sezonine gripo vakcina“, – atkreipia dėmesį ji.

Norint sužinoti infekcinės ligos riziką ir poveikį kūdikiui, moteris turi kreiptis į bendrosios praktikos gydytoją, kuris gali įvertinti nėščiosios ligos istoriją.

Gripo komplikacijos, kurios neretai gali kilti, jei infekcija nėra gydoma: plaučių uždegimas, sinusitas, miokarditas (širdies raumens uždegimas), be to, gali atsirasti inkstų uždegimas ar net sutrikti smegenų veiklos funkcijos.

Anot sveikatos specialistės, negydomas gripas gali ir paūmėti. Taip pat gali kilti grėsmė susirgti ne tik lėtinėmis kvėpavimo takų (astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, cistinė fibrozė), bet širdies ir kraujagyslių sistemos lėtinėmis ligomis. Gali ištikti širdies infarktas, ar net insultas.

„Scanpix“ nuotr./Gripo epidemija
„Scanpix“ nuotr./Gripo epidemija

Be gripo vakcinos, medicinos praktikoje, jei yra būtinybė, yra galimi skiepai nuo kitų infekcinių ligų, tačiau norint sužinoti ligos riziką ir poveikį kūdikiui, moteris turi kreiptis į bendrosios praktikos gydytoją. Jis gali įvertinti nėščiosios ligos istoriją ir rekomenduoti pasiskiepyti reikiamomis vakcinomis.

Visuomenės sveikatos specialistė pamini, jog nėščiosioms skiepytis yra naudojamos saugios negyvos vakcinos, o štai gyvi skiepai yra žalingi arba jų poveikis nėra ištirtas. Pavyzdžiui, tymų, raudonukės, kiaulytės kombinuota vakcina, vėjaraupių ir geltonojo drugio vakcina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius