Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

Netikėtai perpūtė sprandą? Gydytoja pataria, ką daryti, jei negalite pasukti kaklo

Šiuo pereinamuoju laikotarpiu, pasak gydytojų, itin padaugėjo besikreipiančiųjų ne tik dėl peršalimo ligų, gerklės skausmų, rota ar norovirusinių infekcijų, bet ir dėl perpūsto sprando ar nugaros skausmų. Bene dažniausia to priežastis – staigūs temperatūrų pokyčiai tiek lauke, tiek patalpose. Tad kaip save saugoti ir kodėl neverta iškart griebtis vaistų?
Moteriai skauda kaklą
Moteriai skauda kaklą / 123RF.com nuotr.

Kodėl atsiranda raumenų spazmai

Pasak šeimos gydytojos Natalijos Vaicekauskienės, šis laikotarpis, kai dieną vis dar maloniai šildo rudeninė saulė, o vakare staigiai atvėsta, gana klastingas.

„Etapas, pereinant iš šilto į šaltąjį sezoną, pasižymintis dargana, vėsuma bei skersvėjais, ne visada būna sklandus. Šaltis dažnai mus priverčia susigūžti, įtempti raumenis, ypač į atvėsusį orą jautriai reaguoja sprandas, pečių juostos raumenys.

Tokiu būdu sulėtėja kraujotaka, atsiranda raumenų maudimas ar skausmas kaklo, pečių srityje“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo šeimos gydytoja.

123RF.com nuotr./Vyrui skauda kaklą
123RF.com nuotr./Vyrui skauda kaklą

Nugarą gali perpūsti ir tuomet, jei, pavyzdžiui, esate linkęs miegoti prie atviro lango – pabudę ryte galite jausti, jog maudžia kaklą – arba, jeigu staiga į lauką sušilęs išbėgate iš sporto klubo.

Tačiau, anot gydytojos N.Vaicekauskienės, dėl įvairių negalavimų nereikia tiesiogiai kaltinti šalto vėjo ar skersvėjo, kad ir kaip paradoksaliai skambėtų:

„Jie mums į organizmą neįpučia bakterijų ir nesusargdina. O jei rimtai, tiesiog per skersvėjį susidaręs šaltas oro gūsis staigiai atvėsina mūsų paviršinius audinius, tokiu būdu sutrinka kraujotaka, įvyksta uždegiminiai procesai raumenyse ir tada pajuntame skausmą.“

Tad atvėsus orams, ypač vėjuotą dieną, gydytoja pataria vilkėti šaltajam sezonui tinkamus drabužius (geriausia natūralaus pluošto), galvą dengti kepure ar gobtuvu, o kaklą – šaliu. Sušilęs sprandas ir kaklas, anot šeimos gydytojos, greičiausiai reaguoja į šaltą vėjo gūsį, todėl, norint išvengti raumenų nervų uždegimo, reikia palaikyti pastovią kūno temperatūrą.

„Ypač save turėtų prižiūrėti lėtinėmis ligomis sergantys vyresnio amžiaus asmenys. Kadangi jų kraujotaka lėtesnė, natūralu, jog greičiau pajus atvėsusio oro pasekmes.

Kiti žmonės visus metus kenčia nuo kaklo, pečių juostos skausmų, tad šaltuoju periodu spazmai gali dar labiau paaštrėti. Viskas priklauso, koks yra žmogaus imunitetas ir kiek jis turi gretutinių ligų“, – paaiškino gydytoja N.Vaicekauskienė.

Itin svarbūs tempimo pratimai

Ką daryti, jei staiga ryte pajutote, jog negalite pasukti kaklo ar skauda sprandą? Gydytoja pataria neskubėti iškart gerti nuskausminamųjų. Žinoma, jei skausmas nepakeliamas, galima vartoti priešuždegiminių vaistų.

Tačiau pirmoji pagalba turėtų būti šilumos terapija (ant skaudamos vietos galite uždėti šiltą, sausą kompresą), taip pat gali padėti lengvas masažas bei vietinio poveikio priešuždegiminis tepalas ar gelis. Jeigu yra rimtesnė nugaros problema ir ji dažnai kartojasi, vertėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju ar kineziterapeutu.

123RF.com nuotr./Atradus malonią fizinio aktyvumo veiklą pagerėja ne tik fizinė, bet ir emocinė sveikata
123RF.com nuotr./Atradus malonią fizinio aktyvumo veiklą pagerėja ne tik fizinė, bet ir emocinė sveikata

Tačiau, anot šeimos gydytojos, jokie tepalai ir vaistai nepadės, jei kasdien mažai judėsite, neprisijaukinsite mankštos bei neatliksite tempimo pratimų.

„Nugaros, pečių juostos raumenys ypač greitai reaguoja į stresą, nepatogią sėdėseną – juk šaltuoju sezonu žmonės mažiau juda, po darbo skuba namo ir patogiai įsitaiso prie televizoriaus. Jei norite atsikratyti nugaros skausmų, būtina reguliari mankšta, ypač svarbūs tempimo pratimai, kurie stiprina tiek išilginius, tiek giliuosius nugaros, taip pat pečių juostos ir kaklo srities raumenis.

Kol nebus tvirti vadinamieji korseto raumenys, tol skausmas kartosis, o vaistai problemos neišspręs. Tačiau prieš atliekant bet kokį tempimo pratimą, būtina pasikonsultuoti su kineziterapeutu ar kitu specialistu“, – patarė gydytoja N.Vaicekauskienė.

Kaip stiprinti organizmą

Atėjus šaltajam periodui, oras tampa sausesnis, todėl greičiau išsausėja ir išdžiūsta nosies gleivinė. Tokiu būdu ji tampa greičiau pažeidžiama ir ne tokia atspari virusams. Todėl pirmiausia patariama:

  • drėkinti patalpas – tiek namų, tiek darbo aplinką;
  • drėkinti nosies gleivinę, jei jaučiate, jog yra išdžiūvusi;
  • kasdien vartoti pakankamai skysčių;
  • valgyti sveiką ir subalansuotą maistą;
  • gerti žuvų taukus bei vitaminą D pagal savo amžiaus grupę;
  • išlaikyti kasdien bent minimalų fizinį krūvį, t.y. bent 30 min. aktyvi mankšta ir lengvi tempimo pratimai.

Kalbant apie vitaminus, gydytoja patarė jokiu būdu jų neperdozuoti.

„Pastebėjau, jog šiuo metu daugelis vaistinėse ieško vitaminų arba tai, kas daugiau ar mažiau susiję su imuniteto stiprinimu, ir nešasi glėbiais namo.

Dažnas galvoja, kad, nusipirkę kelias pakuotes vitaminų akims, raumenims, kaulams ar plaukams stiprinti, padės organizmui, tačiau gali nutikti priešingai – kadangi jų visų sudėtis panaši, galima lengvai perdozuoti tas pačias vitaminų grupes. Imuniteto vaistinėje tikrai nerasite“, – šyptelėjo šeimos gydytoja N.Vaicekauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius