Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustatoma vis daugiau arseno vandenyje atvejų – specialistai atsakymo neranda

Dar vienoje gyvenvietėje nustatytas padidėjęs arseno kiekis geriamajame vandenyje, tačiau geologai neranda priežasčių, kodėl taip galėjo nutikti. Kaip LRT RADIJUI sako Lietuvos geologijos tarnybos atstovės Jurga Arustienė, jeigu arseno kilmė būtų gamtinė, geologams pavyktų rasti uolienų sluoksnį, iš kurio medžiaga išsiskiria. Kol kas to padaryti nepavyksta.
Vanduo
Vanduo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Arsenas Vanduo

Vilkaviškio rajone dar vieno kaimo, Trilaukio, gyventojams uždrausta gerti ir maistui naudoti vandenį, tiekiamą iš vandenvietės. Prieš mėnesį arseno rasta dviejose gretimų kaimų vandenvietėse. Jose anksčiau arseno tyrimai nebuvo atlikti.

Vandenviete Trilaukyje naudojasi apie 70 kaimo gyventojų. Kaip teigia Trilaukyje apsilankiusi LRT korespondentė Rūta Ribačiauskienė, vandenvietė nepriklauso vandens tiekėjui, todėl situacija gana sudėtinga: „Ji priklauso pajininkams [...]. Jeigu ji priklausytų vandens tiekėjui, pavyzdžiui, „Vilkaviškio vandenims“, jie pasirūpintų ir vandens atvežimu, ir kitais dalykais, kurie reikalingi, kai geriamasis vanduo užterštas.“

123RF.com nuotr./Vanduo
123RF.com nuotr./Vanduo

R.Rabačiauskienės pastebėjimu, žmonės nesijaudina dėl užteršto vandens. Dalis jų paprasčiausiai nekreipia dėmesio, kiti vandenį perka ar įvairius filtrus naudoja namuose: „Vieni sako jau ne vienus metus perkantys vandenį iš parduotuvės, prekybos centrų. Kiti sako geriantys toliau ir nebijantys nei jokių ligų, nei kitų dalykų. [...] Dabar kaip tik ketinama paimti dar vieną kontrolinį tyrimą, nors mus seniūnaitė patikino, kad, kadangi vanduo dažnai yra rudokas ir kartais [rodikliai] net viršija normą, žmonės namuose patys deda filtrus ir taip stengiasi apsisaugoti nuo užteršto vandens.“

Vis dėlto dauguma vandenviečių Vilkaviškio rajono priklauso „Vilkaviškio vandenims“, todėl bendrovė tomis vandenvietėmis rūpinasi – vandens bokštuose, remiantis Raseinių rajono, kuriame irgi buvo nustatyta arseno, patirtimi, įrengiami nugeležinimo įrenginiai.

Lietuvos geologijos tarnybos Požeminio vandens išteklių poskyrio vedėja J.Arustienė patvirtina – jeigu pastatomi nugeležinimo filtrai, arseno kiekis paprastai sumažėja iki leistino lygio.

Specialistės teigimu, tyrimai dėl arseno kilmės pradėti, tačiau nėra lengva atsakyti, dėl kokių priežasčių arseno kiekis vandenyje padidėjo: „Lietuvoje dirbantys geologai kitas įvairias anomalijas (fluoritų, chloridų, sulfatų, boro kai kuriose vietovėse) yra ištyrę. Jeigu anomalijos gamtinės kilmės, jos susiejamos su tam tikromis uolienomis. Kol kas dėl arseno mums viena teorija netinka, nerandame vieno sluoksnio, iš kurio galėtų atsirasti tas gamtinės kilmės arsenas.“

Nerandame vieno sluoksnio, iš kurio galėtų atsirasti tas gamtinės kilmės arsenas.

J.Arustienė pastebėjimu – už individualių gręžinių vandens kokybę atsako tik pats šeimininkas ir ilgą laiką vanduo dėl arseno nebuvo tiriamas. Raseinių rajone buvo atliktas tyrimas paėmus 40 mėgininių. 17 iš jų parodė didesnę arseno koncentraciją.

„Kadangi problema akivaizdi, esame numatę atlikti panašų tyrimą ir kituose rajonuose, kur yra fiksuota didesnė arseno koncentracija – viršijanti arba artima numatytai ribai. Taip pat esame numatę tirti, kas vis dėlto yra tas šaltinis, ar tai yra uolienos, ar tai vis dėlto yra kažkoks taršos šaltinis nuo žemės paviršiaus“, – sako J.Arustienė.

Specialistės aiškinimu, Trilaukio vandenvietė Vilkaviškyje, kurioje buvo nustatyta arseno, nėra registruota kaip ir dalis kitų vandenviečių. Norint priregistruoti vandenvietę, reikia gauti Lietuvos geologijos tarnybos leidimą eksploatuoti požeminį vandenį.

„Tam reikia atlikti požeminio vandens tyrimą ir aprobuoti tuos išteklius – ir kokybę, ir kiekį. Tikrai ne visos vandenvietės yra padariusios, ypač tos, kurios yra tokios nedidelės, kaimų vandenvietės. Didesnieji vandens tiekėjai perima tas vandenvietes ir tada jau pradeda rūpintis tvarkingu ištyrimu ir įvertinimu“, – sako J.Arustienė.

Iki šiol didžiosiose vandenvietėse apie padidėjusį arseno kiekį informacijos nėra, išskyrus kelis gręžinius Kauno Petrašiūnų vandenvietėje, tačiau iš pastarųjų vanduo į bendrą sistemą nėra tiekiamas.

J.Arustienės teigimu, kitų metų užduotis – paimti mėginius ir atlikti numatytus tyrimus. Taip pat tikimasi sulaukus finansavimo atlikti specialų gręžimo turimą.

Iki šiol padidėjęs arseno kiekis buvo nustatytas Raseinių, Jurbarko, Marijampolės, Lazdijų ir Vilkaviškio rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius