Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Oftalmologė apie sausų akių sindromą: kas jį sukelia ir kaip pašalinti?

Sausos, sudirgusios, lyg žvyro pripiltos akys – simptomai, įspėjantys, kad jums galbūt – sausų akių sindromas. Kaip jį atpažinti, kokios priežastys jį lemia ir kaip iš jo išsivaduoti?
Darbas kompiuteriu vargina akis
Darbas kompiuteriu vargina akis / 123RF.com nuotr.

Apie sausų akių sindromą, priežastis, dėl kurių jis atsiranda, kaip jį gydyti, kalbame su Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja oftalmologe Donata Montvilaite.

– Kas yra sausų akių sindromas ir kas jį lemia / sukelia?

– Kai gydytojas oftalmologas įvardija, kad yra „sausos akys“, turi omenyje, kad yra sutrikdyta pusiausvyra tarp akies obuolio paviršiaus ir ašarų plėveles. Kodėl sutrinka pusiausvyra, galimos dvi priežastys: arba ašarų gamyba nėra pakankama, arba ašarų kokybė yra prasta.

Žmogus pradeda justi tam tikrus simptomus: atsiranda svetimkūnio jausmas, akių dirginimas, sausėjimas, atrodo, lyg būtų žvyro pripilta.

Kai ši pusiausvyra sutrinka, žmogus pradeda justi tam tikrus simptomus: atsiranda svetimkūnio jausmas, akių dirginimas, sausėjimas, atrodo, lyg būtų žvyro pripilta. Šis atsirandantis diskomforto jausmas ir veda prie sausų akių sindromo, kuris gali ilgai užsitęsti, tačiau viskas priklauso nuo priežasčių, kurios jį lemia.

– Kokios galimos priežastys?

– Jų yra daugybė. Pirmoji – amžius. Iš tiesų žmonėms su amžiumi akys tampa sausesnės, keičiasi ašarų kokybė, jų gali mažėti. Antra priežastis – hormoniniai pokyčiai. Tai daugiau įtakos turi moterų akims (menopauzė, laktacijos periodas, nėštumas). Trečia priežastis – oro sąlygos: kondicionieriai, šildymo sezonas, vidaus patalpos, šaltas oras, vėjas, saulė. Ketvirta priežastis – vaistai, tam tikros jų grupės: kraujospūdį veikiantys, diuretikai, antihistamininiai. Jų šalutinis poveikis turi įtakos mūsų akies paviršiui. Dar viena priežastis – kontaktinių lęšių nešiojimas.

– Ką daryti, kaip kovoti su sausų akių sindromu?

– Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kada labiausiai jaučiate diskomfortą: visą parą, pirmą ar antrą dienos pusę, ar tai labiau lemia veiksniai, susiję su oro sąlygomis – vidaus patalpos, sausas oras, kondicionavimo sistemos, ar tai yra kontaktiniai lęšiai. Visada sakau, kad pirmiausia reikia surasti priežastį ir tada stengtis šalinti būtent ją.

Šiuo atveju pagalba yra drėkinamieji lašai.

Žinoma, ne visada galime pašalinti priežastį. Tada reikia padėti. Šiuo atveju pagalba yra drėkinamieji lašai, kurių dabar yra gausus pasirinkimas. Tiesa, ne visada pasirenkame tinkamai – ne kiekvienas drėkinamasis lašas mums gali padėti. Nereikėtų painioti drėkinamųjų akių lašų, vadinamųjų dirbtinų ašarų, su kraujagysles sutraukiančiais vaistais, kurie mūsų akis padaro baltesnes. Ne kiekvienam pacientui vaistinėje iš pirmo karto pavyksta įsigyti tinkamus lašus, tad, jei kyla tokia problema, reikėtų kreiptis į gydytoją.

123RF.com nuotr./Akių lašai
123RF.com nuotr./Akių lašai

– Ar maži drėkintuvai ant stalų biure gali padėti pagerinti akių būklę, jei jaučiama, kad didžiausią įtaką turi sausas oras?

– Jei jis veiksmingas, oras cirkuliuoja, šiek tiek pagelbėtų. Jei yra vėjelis, jis neturėtų būti tiesiogiai nukreiptas į akis, nes gali turėti priešingą efektą. Žinoma, nieko nėra geriau už tinkamai, laikantis higienos normų, sukurtą drėkinimo sistemą, nes oro drėgmė, kaita, temperatūra, švara yra labai svarbūs veiksniai ir turi didelę įtaką akims, odai, gleivinėms.

– Kaip atskirti akių alergiją ir sausų akių sindromą?

– Sunku pačiam žmogui diagnozuoti sau ligą ir mes ne visada teisingai tai padarome. Sausų akių sindromas labiau pasižymi sudirginimu, sausumu, smėlio jausmu, paraudimu, nuovargiu. Alergija labiau pasižymi niežuliu, ašarojimu, šviesos baime, junginių, gleivinių paburkimu. Tiek sausų akių sindromas, tiek alergija gali užsitęsti, ir pačiam žmogui suprasti, kuri liga yra, kartais gali būti tikrai labai sudėtinga.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: pokalbis su oftalmologe D.Montvilaite – kokie įpročiai gadina regėjimą?

– Ar sausų akių sindromui gydyti padeda akims skirti papildai?

– Kaip minėjau, visada svarbu surasti priežastį, kas tai sukelia. Papildai yra gerai bendrai akių sveikatai, jie taip pat prisideda ir prie ašarų gamybos. Dar nereikėtų pamiršti omega-3 rūgščių, nereikėtų atsisakyti visavertės mitybos (žuvis, brokoliai, tamsiai žalios daržovės). Tikrai negalima teigti, kad vien papildai gali padėti pašalinti sausų akių sindromą.

– Ar sausų akių sindromas gali sukelti rimtesnių bėdų, ligų – kokių?

– Be abejo, jei tai yra problema, kuri užsitęsia ir tęsiasi ilgai. Čia yra pažeidžiamas akies paviršius, atsiranda tam tikrų įtrūkimų, ypač, jei pacientas dėvi kontaktinius lęšius, daug laiko praleidžia uždaroje patalpoje, žiūri į kompiuterį, akys labai sausėja. Būtent priekinis akies paviršius gali būti pažeistas. Jei nėra imamasi priemonių, kad akis būtų apsaugota, į ją gali patekti infekcija ir sukelti rimtų priekinio akies paviršiaus pažeidimų, tokių kaip keratitai ir didesnių akių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius