TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Verčiau pasimatuokit liemenį: 4 rodikliai, atskleidžiantys, ar negresia širdies ligos

Rūpintis savo širdimi ir sveikata svarbu visuomet, tačiau neretas atkreipia dėmesį tik tuomet, kai pajunta rimtesnių negalavimų. Vis dėlto, norinčius užbėgti įvykiams už akių turėtų sudominti šis Europos kardiologų bendruomenės tyrimas, kuris atskleidė, kad šių keturių dažnai pasitaikančių rodiklių kombinacija gali anksčiau laiko padidinti širdies ligų ir netgi insulto arba infarkto riziką.
Nutukimas
Nutukimas / Shutterstock nuotr.

Šis tyrimas buvo paskelbtas Europos kardiologų bendruomenės kongrese rugpjūčio dvidešimt penktąją. Tyrimo metu buvo tiriami 34 269 žmonės, įkopę į ketvirtąją ir penktąją dešimtį, kurie jau buvo kreipęsi dėl širdies bei kraujagyslių problemų Švedijoje.

Daugiau nei penkiems tūkstančiams iš jų buvo nustatytas metabolinis sindromas. Šiems tiriamiesiems buvo būdingi trys arba keturi iš šių rodiklių, rašo eatingwell.com.

1. Stambi liemens apimtis – 102 cm ir daugiau vyrams ir 88 cm ir daugiau – moterims.

2. Aukštas cholesterolio kiekis – 6,1 mmol/l ir daugiau.

3. Aukštas kraujo spaudimas – 130 mm/Hg ar aukštesnis viršutinis kraujo spaudimas ir 85 mm/Hg arba aukštesnis apatinis kraujo spaudimas.

4. Didelis cukraus kiekis kraujyje nevalgius – 5,6 mmol/l arba aukštesnis.

Anot tyrėjų, metabolinis sindromas rodo didesnę širdies smūgio arba insulto riziką, o šių minėtų keturių rodiklių kombinacija gali dar labiau padidinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Vis dėlto, labiausiai reikėtų tikrinti ir kontroliuoti kraujo spaudimą, nes jis yra didžiausias rizikos rodiklis, ypač moterims, kurioms yra per trisdešimt, pranešime žiniasklaidai teigė dr. Lena Lonnberg.

Dr. L.Lonnberg taip pat pridūrė, kad šie tyrimo rezultatai atskleidė ankstyvos rizikos faktorių nustatymo svarbą, siekiant imtis infarkto, insulto ar priešlaikinės mirties prevencijos.

„Pagrindinė taisyklė, kad net jei jaučiatės gerai, kasmet pasitikrinkite kraujo spaudimą, venkite rūkymo, stebėkite liemens apimtį ir kasdien būkite fiziškai aktyvūs“, – apibendrino Dr. L.Lonnberg ir pridūrė, kad itin svarbų vaidmenį čia suvaidina ir visavertė, sveika mityba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius