Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vartoti baltuosius ryžius ar ne? Mitybos specialistai įvardijo 4 šalutinius poveikius

Baltieji ryžiai yra viena iš labiausiai paplitusių grūdinių kultūrų visame pasaulyje. Jie labai universalūs ir gali būti pritaikomi prie įvairių skonių ir patiekalų. Leidinio „Food & Wine“ duomenimis, kuriuos cituoja eatthis.com, ryžiai sudaro net penktadalį visų pasaulyje suvartojamų kalorijų. Tačiau tai rafinuoti grūdai, t. y. iš jų pašalinta išorinė luobelė, sėlenos ir gemalas. Dėl to jie vertinami nevienareikšmiškai.
Apvalūs ryžiai su įvairiomis daržovėmis ir kiaušiniu
Apvalūs ryžiai su įvairiomis daržovėmis ir kiaušiniu / Vida Press nuotr.

Baltieji ryžiai neretai vadinami blogaisiais angliavandeniais arba tuščių kalorijų šaltiniu. Tačiau ar verta jų visiškai atsisakyti? Mitybos specialistai išvardijo 4 šalutinius poveikius, kuriuos galite pajusti vartodami baltuosius ryžius. Taigi spręskite patys.

Suteikia daugiau energijos

Baltieji ryžiai yra angliavandenių, kurie yra pagrindiniai mūsų organizmo degalai, šaltinis. Be to, daugelis baltųjų ryžių rūšių turtingos B grupės vitaminų, kurie taip pat gali padėti palaikyti energijos lygį.
Remiantis žurnale „Nutrients“ paskelbtais tyrimais, visi B grupės vitaminai, išskyrus folio rūgštį, dalyvauja mažiausiai viename ląstelės energijos gamybos etape.

Todėl, norint turėti pakankamai energijos, būtina gauti su maistu pakankamai visų B grupės vitaminų. Per mažas bet kurio iš jų kiekis apribos jūsų organizmo energijos gamybą, o tai gali turėti neigiamos įtakos medžiagų apykaitai ir bendrai sveikatai.

Su ryžiais galite gauti arseno

Į organizmą patekęs didelis šio mikroelemento kiekis gali sukelti nemalonių padarinių sveikatai, o ryžiuose arseno kaip tik randama. Nors baltuosiuose ryžiuose arseno yra mažiau nei ruduosiuose, specialistai rekomenduoja vengti vartoti ryžių per dažnai – t. y. kasdien po kelis kartus. Verta grūdines kultūras kaitalioti.

Norėdami ryžius vartoti saugiai, pasidomėkite, kurioje šalyje jie auginti ir koks arseno kiekis tos šalies dirvožemyje. Pavyzdžiui, baltuosiuose ryžiuose iš Kalifornijos, Indijos ar Pakistano gali būti mažiau arseno nei kitų rūšių ryžiuose.

Gali sustiprėti jūsų kaulai

Pasirodo, baltųjų ryžių vartojimas gali būti labai naudingas kaulams. Visi žinome, kad kalcis ir vitaminas D yra svarbios maistinės medžiagos kaulų sveikatai, tačiau baltuosiuose ryžiuose yra dar viena jiems svarbi ir nepelnytai pamirštama maistinė medžiaga – manganas.

Gali padidėti metabolinio sindromo rizika

Nors reikia daugiau duomenų, kai kurie tyrimai rodo ryšį tarp baltųjų ryžių vartojimo ir metabolinio sindromo rizikos. Pasak Mayo klinikos, metabolinis sindromas – tai grupė kartu pasireiškiančių ligų, kurios didina širdies ir kraujagyslių ligų, insulto ir antro tipo diabeto riziką. Šias būkles sukelia padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, pilvinis nutukimas, padidėjęs kraujospūdis ir aukštas cholesterolio ar trigliceridų kiekis.

Žurnale „Heart Asia“ paskelbtame tyrime teigiama, kad asmenims, kurie vartojo daugiausiai baltųjų ryžių, metabolinio sindromo rizika buvo didesnė 30 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius