Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilvo sienos išvaržos: dėl ko jos atsiranda, kaip gydomos ir kada reikia važiuoti į priimamąjį? Chirurgo komentaras

Pilvo sienos išvarža yra pilvaplėvės ir pilvo ertmėje esančių organų išsiveržimas į poodį pro pilvo sienoje esančias silpnas vietas. Pilvo sienos išvaržos gali atsirasti skirtingose vietose ir gali būti nulemtos skirtingų priežasčių. Dėl ko jos atsiranda, kokius simptomus pajutęs žmogus turėtų kreiptis į gydytoją, kuriais atvejais pilvo sienos išvaržos gali būti pavojingos gyvybei, kaip jos gydomos ir ar gali atsinaujinti, kalbamės su „Baltijos ir Amerikos klinikos“ pilvo chirurgu Donatu Daniu.

– Kokios yra pilvo sienos išvaržos?

– Jos skirstomos į įgimtas ir į įgytas. Įgimtos dažniausiai yra kirkšninės, bambinės išvaržos, kurios susidaro formavimosi eigoje.

Įgytos išvaržos skirstomos dar į pirmines ir pooperacines. Pirminės susiformuoja esant stipriam fiziniam krūviui, sergant tam tikromis ligomis, dėl kurių susilpnėja pilvo siena ir susiformuoja išvarža.

Pooperacinės išvaržos priklauso nuo to, kokia operacija, kokioje srityje buvo atlikta. Ten, kur yra pooperacinis pjūvis – perpjauta ir jau susiūta pilvo siena, pamažu susiformuoja išvarža, kurią vadiname pooperacine.

– Pooperacinė išvarža yra defektas ar normalus procesas po operacijos?

– Nesvarbu, kas operuoja – urologai, ginekologai, chirurgai – pilvo sieną, kurią prapjauna ir susiuva, paprastai sugijus išvaržos neturėtų būti. Dėl tam tikrų priežasčių – infekcija, sunkiai gyjanti žaizda, režimo nesilaikymas suformuoja tai, kad pilvo siena nesugyja taip, kaip turėtų sugyti, ir, kai žmogus jau vėl gyvena įprastą, aktyvų gyvenimą, pilvo sienoje susiformuoja defektas, kurį reikia pakartotinai koreguoti.

– Gal galite daugiau papasakoti apie priežastis, dėl ko atsiranda pilvo sienos išvaržos? Įgimtos – lyg ir viskas aišku, o kas gali lemti įgytas?

– Dažniausiai tai yra pacientai, kurių labai didelis fizinis aktyvumas, dirba sunkų fizinį darbą, kelia sunkius svorius ne pagal savo galimybes. Lietuviškai išvarža dar vadinama trūkiu. Keliant ką nors sunkaus nuo žemės įsitempia pilvo sienos raumenys ir silpniausioje vietoje trūksta.

Tarp galimų priežasčių – ir chroninis kosulys, dažniausiai tai pasitaiko rūkantiems žmonėms.

Pilvo sienos išvaržos gali būti ir nutukusiems žmonėms.

Dažnai pacientai mano, kad sportuodami pilvo sieną sustiprins, guzas išnyks, tačiau tai yra defektas, kuriam sportas nepadės.

Čia įtakos turi ir kai kurios ligos – pavyzdžiui, pilvo ertmėje besikaupiantis skystis, tada padidėja spaudimas iš vidaus ir atsiranda rizika susiformuoti išvaržai. Vidurių lėtiniai užkietėjimai, kai pacientas tualete stanginasi ilgą laiką.

– Ar išvaržos susiformuoja staiga, ar per tam tikrą laiką? Kokius simptomus jaučia žmogus?

– Yra dvejopai – gali formuotis ir po truputį, ir staiga atsirasti. Prie pastarųjų daugiau priskiriamos pooperacinės išvaržos.

Pirmas simptomas, kurį jaučia pacientas, yra guzas pilvo sienoje. Tas guzas išnyksta, vėl atsiranda, dažniausiai išnyksta atsigulus. O atsistojus, kosint tas guzelis iššoksta, čiuopiant jį, jis yra skausmingas, kelia diskomfortą. Dažniausiai pacientas ateina ne dėl paties guzo pilvo ertmėje, o dėl to, kad tai jam kelia diskomfortą vaikščiojant, dirbant, jaučiasi, kad pilvo siena yra gerokai silpnesnė.

Dažnai pacientai mano, kad sportuodami pilvo sieną sustiprins, guzas išnyks, tačiau tai yra defektas, kuriam sportas nepadės, reikia kreiptis į gydytoją ir laukti nereikėtų, kol defektas ims didėti, nes gali sukelti tolesnes gydymo komplikacijas. Iš pradžių galima į savo šeimos gydytoją, o galutinė stotelė – pilvo chirurgas.

– Ar galima išvaržą pražiūrėti ir kokių padarinių tai galėtų turėti?

– Yra žmonių, kurie visą gyvenimą pragyvena su išvaržomis. Jie nesikreipia į gydytojus, nesioperuoja, tiesiog jų gyvenimo kokybė nenukenčia, jie su ta išvarža gali gyventi.

Išdidėjus išvaržos vartams gali kilti komplikacijų. Išvarža yra išeinantys pilvo ertmės organai į išorę – t. y. į poodį, gali sukelti tam tikrų problemų. Tai reiškia, kad pilvo siena užspaudžia tuos į išorę išėjusius pilvo organus ir sutrinka jų kraujotaka.

Sutrikus kraujotakai atsiranda tų audinių išemija – kraujotakos sutrikimas, pereinantis į nekrozę, kitaip tariant, audinys miršta. Mirdamas jis sukelia uždegiminį atsaką ir turime rimtą būklę, kai pacientą reikia skubiai operuoti ir šalinti tuos pakitusius, mirusius, organus. Dažniausiai tai būna žarnų kilpos. Pjūvis būna ne toks jau mažas, kaip dėl išvaržos, bet tai jau gali kelti grėsmę ir paties paciento gyvybei.

Kuo greičiau bus diagnozuota ir išoperuota, tuo mažesnės bus komplikacijos ir rizika, kad gali tekti šalinti vieną ar kitą organą, esantį pilvo ertmėje.

Todėl tikrai reikia atkreipti dėmesį, jei atsiradusi išvarža sukelia didelius skausmus ir guzelis kartais negrįžta į pilvo ertmę arba, jeigu jis negrįžta valandą ar dvi ir negalime lengvais judesiais jo grąžinti, tikrai reikėtų važiuoti į artimiausią Priėmimo skyrių. Kuo greičiau bus diagnozuota ir ekstra atveju išoperuota, tuo mažesnės bus komplikacijos ir rizika, kad gali tekti šalinti vieną ar kitą organą, esantį pilvo ertmėje.

Likusią pokalbio su pilvo chirurgu D.Daniu dalį apie pilvo sienos išvaržas – kaip jos yra gydomos, kokie pjūviai ir kokiose vietose daromi, kokio amžiaus ir lyties pacientams kokios išvaržos būdingesnės ir kokios prevencijos galima imtis, kad išvaržos nesusidarytų, – kviečiame žiūrėti žemiau esančiame vaizdo įraše.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: kokie simptomai išduoda pilvo sienos išvaržas ir kaip jos gydomos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius