Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pintinėje slypintys pavojai: apsinuodyti galima ne tik nuodingais grybais

Kol vieni lieja apmaudą dėl lietingo oro, grybautojai trina rankomis – pintinės bus pilnos grybų. Ir nors dauguma žino, kokie grybai yra nuodingi, kartais pamiršta, kad apsinuodyti galima ir valgomais, tačiau netinkamai paruoštais grybais. Ką daryti apsinuodijus grybais ir kaip išvengti tokių nemalonumų?
Grybai
Grybai / Fotolia nuotr.

Kaip pasakoja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič, apsinuodijus nenuodingais ir mažiau toksiškais grybais, dažnai pasireiškia pykinimas, pilvo skausmai, žarnyno spazmai, vėmimas, viduriavimas. Šie simptomai pasireiškia per kelias valandas ir trunka iki 4 valandų. Apsinuodijimą gali sukelti ir valgomi – netoksiški, tačiau prastai apdoroti grybai. Tad svarbu surinktus grybus nuplauti ir gerai išvalyti, tuomet juos jau galima virti ar kitaip ruošti valgyti.

Grybai – sunkiai virškinami, todėl jei žmogus turi virškinimo problemų, jautrų skrandį ar serga lėtinėmis ligomis, apsinuodyti gali ir nuo netoksiškų gerai apdorotų grybų.

Grybai – sunkiai virškinami, todėl jei žmogus turi virškinimo problemų, jautrų skrandį ar serga lėtinėmis ligomis, apsinuodyti gali ir nuo netoksiškų gerai apdorotų grybų, tačiau tokie apsinuodijimai taip pat greitai praeina.

„Labai dažnai žmonės apsinuodija, kai, valgydami grybus, vartoja alkoholį. Tokiais atvejais nesvarbu, ar grybas nuodingas, ar ne – grybų ir alkoholio reakcija sukels apsinuodijimą“, – teigia vaistininkė.

Ką daryti sunegalavus?

Kuo nuodingesnis grybas, tuo vėliau pasireiškia apsinuodijimo simptomai. Vieni jų – traukuliai, haliucinacijos, taip pat vidaus organų, o ypač kepenų, irimas. Toksiškų grybų poveikis atsiranda ūmiai ir staigiai, todėl apsinuodijus reikia kuo skubiau kreiptis į medicinos specialistus.

Pajutus apsinuodijimo požymius, geriausia būtų kreiptis į gydytojus toksikologus. Stipraus apsinuodijimo atveju – kviesti greitąją pagalbą, o ne laukti eilėje pas šeimos gydytoją. Gydymo įstaigoje apsinuodijusiam žmogui dažniausiai išplaunamas skrandis. Tokiu būdu išvengiama tolesnių problemų.

„Nekreipiant dėmesio į apsinuodijimą, gresia vidaus organų pažeidimai, todėl kreiptis pagalbos reikia iš karto. Vykstant pas specialistus galima atsinešti grybą, kuriuo įtariamai apsinuodijote, taip bus galima greičiau nustatyti apsinuodijimo lygį“, – pataria K.Zacharevič.

Pats geriausias būdas apsisaugoti nuo kenksmingų grybų – rinkti juos patiems.

Dažniausiai daromos klaidos

Vaistininkė pastebi, kad žmonės, apsinuodiję grybais, dažnai bando išsigydyti patys. Tiesa, lengvai apsinuodijus, blogi pojūčiai gali praeiti ir savaime, tačiau net tokiais atvejais galima savo organizmui padėti vaistiniais preparatais.

Svarbu efektyviai išvalyti organizmą nuo toksinų ar kitaip palengvinti apsinuodijimo simptomus. Taip pat apsinuodijus vienam šeimos nariui, geriau nerizikuoti ir pagamintus grybų patiekalus išmesti. Juk sveikata svarbiau už grybų pintinę.

„Didžiausia daroma klaida – savigyda. Žmonės nori išsigydyti patys, todėl nesikreipia į medicinos specialistus arba nepagalvoja, nuo ko galėjo apsinuodyti. Dėl to ruošiant grybus svarbu imtis visų atsargumo priemonių. Lengvo apsinuodijimo atveju galima kreiptis ir į vaistininką, kuris patars, kaip greičiau išvalyti organizmą nuo toksinų arba kokį vaistinį preparatą rinktis simptomams palengvinti“, – teigia vaistininkė.

Kaip apsisaugoti?

Pats geriausias būdas apsisaugoti nuo kenksmingų grybų – rinkti juos patiems. Patyrę grybautojai atskiria, kurie grybai valgomi, o kurie – ne, tačiau vis tiek svarbu rinkti tik tuos grybus, kurie jums pažįstami.

Vaistininkė pataria atsargiau žiūrėti į turgeliuose parduodamus grybus ir juos pirkti tik iš patikimų žmonių. Nusipirktus grybus siūloma dar kartą atidžiai peržiūrėti.

Dar rimtesnė bėda – vaikų apsinuodijimas grybais. Jaunas organizmas dar nėra suformavęs pakankamo imuniteto, todėl į grybus reaguoja daug ūmiau ir stipriau.

„Net jei grybai nėra toksiški, vaikai jais apsinuodys greičiau, todėl bet kokio apsinuodijimo atveju reikėtų kreiptis į medicinos specialistus“, – tikina K.Zacharevič.

VIDEO: Protingas grybavimas: kurie grybai naudingiausi ir kur jų ieškoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius