-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 15 metų – bėdos dėl tatuiruotės: moteris įtarė netgi vėžį

30-metė australė, pažastyje užčiuopusi gumbelius, baiminosi, kad serga vėžiu. Tačiau gydytojai jai pranešė, kad tai reakcija į seną tatuiruotę.
Tatuiruotė
Tatuiruotė / „Fotolia“ nuotr.

Sidnėjaus „Royal Prince Alfred“ ligoninės gydytojai aprašė šį atvejį žurnale „Annals of Internal Medicine“, rašo Rosie Fitzmaurice businessinsider.co.uk.

Moteris ant nugaros turi didelę juodą tatuiruotę, kuri buvo padaryta prieš 15 metų, bei dvejų metų senumo tatuiruotę ant peties. Ji kreipėsi pagalbos į medikus po to, kai maždaug dvi savaites jautė gumbelius. Pašalinę vieną iš padidėjusių mazgų – kai kurių iš jų skersmuo siekė net 1,5 cm, – daktarai pamatė, kad navikai nepiktybiniai. Užtat gumbeliuose jie rado 15 metų senumo juodo pigmento ir suprato, kad moters organizmas sureagavo į seną tatuiruotę.

Dr. Christianas Bryantas, ligoninės hematologas gydęs šį atvejį, CNN sakė: „99 kartus iš šimto, tai bus limfoma.“

Pirmasis toks atvejis

Gydytojai sakė, kad tai pirmas atvejis, kai limfos gumbeliai buvo pakankamai giliai, kad primintų limfomos simptomus. Dr. Billas Stebbinsas, Vanderbilto universiteto Medicinos centro kosmetinės dermatologijos direktorius, kuris nedalyvavo pranešime, CNN sakė: „Oda turi savo atskiras imunines ląsteles, kurios nuolat stebi odą.“

Taip pat vyras sakė, kad kai tik šios imuninės ląstelės surado tatuiruotės pigmentą, t. y. pašalinę medžiagą, jos jį sugėrė, ir laikui bėgant šis iš odos nukeliavo į limfmazgius.

„Šioms ląstelėms pigmentas yra per didelis, kad jos galėtų jį „suvalgyti ir suvirškinti“, – sako B.Stebbinsas. – Būtent todėl po šitiek metų jos vis dar čia.“

Vida Press nuotr./Tatuiruota moteris
Vida Press nuotr./Tatuiruota moteris

Tačiau daktarai nesugebėjo paaiškinti, kodėl moters organizmas taip sureagavo į tatuiruotę. Tatuiruotės yra populiarios kaip niekada. „The Telegraph“ praneša, kad dabar trečdalis Didžiosios Britanijos jaunuolių turi tatuiruotes.

Dr. Bruce‘as Katzas, Amerikos dermatologijos akademijos narys, taip pat sakė CNN: „Privalote pasidomėti tatuiruočių salonu bei meistru: ar meistras geros reputacijos, kokie klientų atsiliepimai, bei įsitikinti, kad meistras naudoja vienkartines adatas ir nepradarytus dažus – taip išvengsite infekcijų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius