-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prof. dr. Rūta Nadišauskienė: „Ir viena taurė alkoholio besilaukiančiai moteriai yra neleistina“

„Juk tik viena taurė, čia nieko tokio“ – žodžiai, kuriuos neretai taria tiek pati besilaukianti moteris, tiek aplinkiniai, tą taurę siūlantys besilaukiančiai moteriai. Būtent tokiais žodžiais prasideda ir vaizdo klipas, kuris yra Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuotos socialinės kampanijos „Saugi alkoholio dozė nėštumo metu neegzistuoja“ dalis. Šios kampanijos tikslas – skleisti žinią apie alkoholio vartojimo nėštumo metu padarinius ir alkoholinio vaisiaus sindromo problematiką Lietuvoje.
Nėščios moterys
Nėščios moterys / 123RF.com nuotr.

Alkoholio vartojimas gali lemti vaiko raidos sutrikimus

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, alkoholio vartojimas nėštumo metu yra opi ir skaudi problema, apie kurią viešai kalbama per mažai. Kiekvienas alkoholio lašas, išgertas nėštumo metu, gali negrįžtamai ir nepataisomai pakenkti vaikui, jo vystymuisi, sveikatai, ateičiai. Tačiau, ministro teigimu, tokioms tragiškoms situacijoms gali būti užkirstas kelias.

„Kalbame apie išties sudėtingą temą ir problemas, kurių galima išvengti 100 procentų. Kiekviena šeima nori ir stengiasi susilaukti sveikų vaikų, moterys nėštumo metu stengiasi laikytis visų medikų rekomendacijų, kad mažylis pasaulį išvystų sveikas. Bet, deja, išlieka dalis visuomenės, galbūt dėl žinių stokos, galbūt dėl vis dar visuomenėje gyvų mitų, kuri elgiasi rizikingai.

Lietuvoje vaikų, kuriems nustatomi įvairiausi raidos sutrikimai, skaičiai yra augantys, o alkoholinių gėrimų vartojimas nėštumo metu yra viena to priežasčių.

Kalbame apie sutrikimus, kurie būna ne tik labai sunkūs ir sudėtingi – t. y. vaisiaus alkoholinis sindromas, kai moteris nėštumo metu ne išgėrinėja, bet girtauja. Tokiais atvejais dažniausiai kalbame apie priklausomybę turinčias moteris, kurioms nutraukti alkoholio vartojimą būna labai sudėtinga ir joms reikia labai specializuotos pagalbos.

Bet šiuo atveju kalbame ir apie moteris, kurios neturi priklausomybės nuo alkoholinių gėrimų ir jos laisvai gali apsispręsti nutraukti ar nenutraukti vartoti alkoholį. Kai pavartojami nedideli kiekiai, ryškių apsigimimo ženklų dažnu atveju neįmanoma pamatyti, bet vėliau šie efektai pasireiškia vaikui augant, vystantis – pamatome tam tikrų raidos sutrikimų.

Deja, bet tenka konstatuoti, kad Lietuvoje vaikų, kuriems nustatomi įvairiausi raidos sutrikimai, skaičiai yra augantys, o alkoholinių gėrimų vartojimas nėštumo metu yra viena tokių sutrikimų priežasčių.

Tad norėtųsi palinkėti elgtis sąmoningai ne tik toms moterims, kurios jau žino, kad laukiasi, bet ir toms šeimoms, kurios planuoja susilaukti vaikų, nes didžiausi pažeidimai, kuriuos lemia alkoholio vartojimas, įvyksta pirmomis nėštumo savaitėmis“, – penktadienį surengtoje SAM nuotolinėje spaudos konferencijoje, skirtoje pristatyti socialinę reklamą, skatinančią nevartoti alkoholio nėštumo metu, sakė A.Veryga.

Pirmieji nėštumo mėnesiai – ypač pavojingi

Statistikos duomenimis, nors Lietuvoje 2018 m. alkoholį ar narkotines medžiagas vartojo vos 0,1 proc. gimdyvių, praktikoje skaičiai yra kur kas didesni. Tai patvirtino ir Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Nadišauskienė, teigdama, kad tiksliai nustatyti, kiek moterų vartoja alkoholį nėštumo metu, yra be galo sunku, nes ne kiekviena drįsta apie tai prisipažinti.

„Geros tikros statistikos iki šiol neturime, bet iš labai didelių populiacinių tyrimų, atliktų ne Lietuvoje, – tai tikrai labai didelė problema – nuo 1 iki 5 proc. populiacijos moterų vartoja alkoholį, galbūt iš to ir kyla tie mitai, kad tai – nieko tokio.

Žvelgiant į praktikoje pasitaikančias situacijas, Kauno klinikų Perinatologijos centre pasitaiko viena dvi apgirtusios moterys per mėnesį. Tačiau, jeigu atliktume išsamų tyrimą visuose akušerines paslaugas teigiančiuose stacionaruose, tikiu, kad gautume nepalyginamai didesnius skaičius“, – teigė prof. R.Nadišauskienė.

Pirmieji nėštumo mėnesiai yra ypač jautrūs, alkoholio vartojimas susijęs su persileidimais, priešlaikiniu gimdymu, mažo vaisiaus svorio rizika.

Prof. R.Nadišauskienė patvirtino ministro pasakytus žodžius – kuo anksčiau vartojamas alkoholis, kuo jo daugiau – tuo didesni ir padariniai.

„Nėra saugaus alkoholio kiekio nėštumo metu ir mes negalime žinoti, kaip tas alkoholio kiekis paveiks labai greitai besivystančias vaisiaus ląsteles. Pirmieji nėštumo mėnesiai yra ypač jautrūs, alkoholio vartojimas susijęs su persileidimais, priešlaikiniu gimdymu, mažo vaisiaus svorio rizika.

Vėliau tai būna susiję ir su naujagimio, vaiko vystymųsi: elgesio, intelekto, mokymosi sutrikimai, gali būti ir širdies, ir inkstų įvairi patologija, kurią galbūt ne visada tai stebintys gydytojai gali susieti su alkoholio vartojimu nėštumo metu“, – sakė prof. R.Nadišauskienė.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad tikrai labai svarbu kalbėti apie šią problemą, pasidžiaugė, kad prie to prisideda žymios Lietuvos moterys ir vylėsi kad šį, kaip pati sakė, gražų socialinį klipą pamatys daug moterų, o ypač, kad jis pasieks didžiosios rizikos moteris.

Jeigu jau tą taurę išgėrėte, negraužkite savęs visą likusį nėštumą, tiesiog daugiau – nė vieno lašo.

„Todėl labai kviečiu ne tik medikus, bet ir socialinės sferos darbuotojus padirbėti prevencijos kryptimi, laiku nustatyti rizikos moteris, padėti joms susiturėti, aišku, čia reikalinga ir profesionalų pagalba, kad jos, bent jau nėštumo metu, negertų alkoholio. Viena taurė tikrai yra neleistina.

Tačiau, noriu pasakyti, jeigu jau tą taurę išgėrėte, negraužkite savęs visą likusį nėštumą, tiesiog daugiau – nė vienos taurės, nė vieno lašo nėštumo metu, pogimdyminiu laikotarpiu žindant naujagimį“, – sakė prof. R.Nadišauskienė.

Prisijungė žinomos Lietuvos moterys

Šiai problemai neabejingos liko ir žinomos Lietuvos mamos: televizijos laidų vedėja Indrė Stonkuvienė, aktorė Ineta Stasiulytė, savo vardo mados namų įkūrėja Erika Vitulskienė, sutikusios nusifilmuoti socialiniame klipe ir tapti siunčiamos žinutės, kad alkoholis ir nėštumas nėra suderinami dalykai, šauklėmis.

VIDEO: Socialinė reklama „Nėra saugaus alkoholio kiekio nėštumo metu“

Spaudos konferencijoje nuotoliniu būdu dalyvavusi Indrė Stonkuvienė teigė, kad jai asmeniškai yra tekę ne kartą išgirsti mitų, jog mažas alkoholio kiekis nepakenks nėštumo metu, ir net sulaukti siūlymų išgerti tą taurę, kai pati buvo nėščia.

Martyno Rudzinsko nuotr./Indrė Stonkuvienė
Martyno Rudzinsko nuotr./Indrė Stonkuvienė

„Mano gyvenime tai yra savaime suprantamas dalykas, kad jeigu laukiesi – atsisakai alkoholio ir tai tarsi nediskutuotina tema, tačiau tai nereiškia, kad tokios pačios nuostatos galioja ir kitų gyvenime.

Šiame socialiniame klipe mano sakomus žodžius, kad viena taurė vyno yra nieko tokio, o 50 gramų stipresnio alkoholio gali pagerinti spaudimą, esu girdėjusi pati asmeniškai. Vis dėlto ne kiekvienas turime stiprią valią, o žmonėms, kurie turi dar ir problemų dėl alkoholio, dažnai tai baigiasi ne viena taure vyno, o tęsiasi buteliais ir daugiadienėmis.

Apie šią problemą reikia kalbėti garsiai, reikia šviesti jaunas šeimas, supažindinant jas kuo anksčiau su blogybėmis, kad galėtume išvengti skaudžių jų padarinių“, – teigė I.Stonkuvienė.

Aktorė Ineta Stasiulytė SAM išplatintame pranešime sakė prie šios kampanijos prisidėjusi, nes nori palaikyti visas moteris ir paskatinti jas šią bėdą spręsti ne su baime dėl galimų padarinių gyvenime, bet su meile sau ir savo vaikui.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ineta Stasiulytė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ineta Stasiulytė

„Palaikau tas moteris ir jas suprantu. Nereikia pamokslauti ar bauginti, reikia kviesti jas save pamilti. Gerti žmogus pradeda ne iš gero gyvenimo ir kaip kiekvienam alkoholikui, taip ir geriančiai nėščiai mamai būna tos akimirkos, kai jos sėdi vienos ir galvoja, ką jos daro su savimi, su savo kūdikiu. Tokie lemtingi žingsniai, kaip alkoholis nėštumo metu, gimsta iš vidinių nesutarimų ir „nedraugystės“ su pačiu savimi. Tačiau skleidžiant žinią, kad viskas prasideda nuo meilės sau, nuo meilės savo kūdikiui, galime pradėti keisti šią situaciją“, – įsitikinusi I.Stasiulytė.

Klipe nusifilmavusi Erika Vitulskienė neslepia, kad ją stebina besilaukiančių moterų pasirinkimas vartoti alkoholį. Anot jos, kiekviena save gerbianti ir savo vaikus mylinti mama neturėtų taip rizikuoti vaiko ateitimi, jo sveikata ir gerove.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laidoje „Melo Detektorius“ – Merūnas ir Erika Vitulskiai.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laidoje „Melo Detektorius“ – Merūnas ir Erika Vitulskiai.

„Visuomenėje sklando labai daug neteisingų mitų, be to, net kai kurie gydytojai teigia, kad mažas alkoholio kiekis nėštumo metu žalos nepadarys. Nemanau, kad kompetentingas gydytojas galėtų rekomenduoti alkoholį nėštumo metu. Jokioje situacijoje alkoholis nėra gerai ir, manau, daug skaudžių, tragiškų įvykių būtų galima išvengti, jeigu laiku iš jų išimtume alkoholį.

Jo vartojimas nėštumo metu yra be galo rimta problema, kurią spręsti reikia šviečiant žmones ir skatinant jų neabejingumą. Nereikia tylėti, jeigu ši problema paliečia tave ar tavo artimoje aplinkoje esančius žmones. Pagalbos yra, tik reikia norėti jos sulaukti“, – sakė E.Vitulskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius