Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Protarpiniam badavimui ir ketogeninei dietai atsirado varžovė – hormonų dieta. Ką apie ją sako mokslas?

Kalbant apie svorio metimą ir sveikatą, niekada netrūksta dietų bei sporto programų, skelbiančių, kad būtent jos padeda lengvai atsikratyti svorio ir išlaikyti gautus rezultatus, rašo sciencealert.com.
Kalorijų skaičiavimas
Kalorijų skaičiavimas / 123RF.com nuotr.

Hormonų svarba

Kelios populiariausios dietos yra ketogeninė dieta (mažai angliavandenių, daug riebalų), „mėsėdžių“ (carnivore) dieta (valgoma tik mėsa ir kiti gyvūninės kilmės produktai) bei protarpinis badavimas (valgoma tik griežtai apibrėžto laiko lango metu arba tik tam tikromis dienomis).

Tačiau kita, neseniai išpopuliarėjusi, yra hormonų dieta, skelbianti, kad asmeniui nepavyksta atsikratyti svorio dėl sutrikusios hormonų veiklos.

Šia tema parašyta daugybė knygų, o šios dietos šalininkai teigia, kad žmogus, pasiremdamas šios dietos bei sporto kombinacija ar „perkraudamas“ hormonų veiklą, gali greitai atsikratyti svorio. Yra kelios hormonų dietos variacijos, tačiau pagrindinė kiekvienos variacijos mintis – svorio metimas vyksta ištaisius hormonų disbalansą.

Hormonai atlieka didžiulį vaidmenį kasdieniuose kūno procesuose - nuo maisto virškinimo iki kaulų augimo. Hormonus perneša kraujas, ir jie veikia kaip „cheminiai pasiuntiniai“, instruktuojantys ląsteles atlikti tam tikrus darbus.

Pavyzdžiui, insulinas yra labai svarbus metabolinių procesų reguliavimui ir leidžia kūnui raumenų ląstelėse energijos pavidalu kaupti iš maisto gautus angliavandenius. Kai valgome, pakyla cukraus kiekis kraujyje, dėl to kasa į kraują išskiria insuliną. Tada insulinas prisitvirtina prie ląstelių ir duoda joms signalą iš kraujo išsiurbti cukrų bei kaupti jas kaip atsargas vėlesniam panaudojimui.

Svorio kritimas riebalų sąskaita vyksta tik tada, kai sukuriamas kalorijų deficitas.

Kažkada buvo manyta, kad insulinas yra pagrindinė svorio augimo priežastis, tačiau naujausi tyrimai parodė, kad pagrindinis svorio augimo ar kritimo veiksnys yra bendras suvartojamų kalorijų kiekis.

Svorio kritimas riebalų sąskaita vyksta tik tada, kai sukuriamas kalorijų deficitas, o tai reiškia, kad turite sudeginti daugiau kalorijų nei suvartojate. Todėl nemažai žmonių atsikrato nereikalingo svorio laikydamiesi protarpinio badavimo, kadangi paprastai jie suvartoja mažiau maisto ir dėl to gauna mažiau kalorijų.

„Scanpix“ nuotr./Smėlio laikrodis
„Scanpix“ nuotr./Smėlio laikrodis

Siūloma trijų žingsnių programa

Vienoje populiarioje knygoje, skatinančioje laikytis hormonų dietos, siūloma trijų žingsnių programa, kuri, kaip teigiama, padės atsikratyti svorio, būti stipresniam ir jaustis jaunesniam. Pirmas ir antras žingsnis susitelkia į mitybos įpročių pokyčius. Trečiasis žingsnis susitelkia į fizinį aktyvumą.

Pasak autoriaus, žmonės privalo „detoksikuoti“ savo kūną. Pirmojo žingsnio metu norintieji atsikratyti antsvorio iš savo raciono pašalina alkoholį, kofeiną, cukrų, raudoną mėsą, karvės pieną ir pieno produktus (sūrį, jogurtą) ir tuo pačiu metu vartoja daugiau vaisių ir daržovių, paukštienos, žuvies, kiaušinių, avies ir ožkos pieno produktų bei augalinės kilmės pieno.

Antrojo žingsnio metu žmonės turi atsisakyti perdirbto maisto produktų, dirbtinių saldiklių ir rafinuotų grūdų. Trečiasis žingsnis sutelktas į kardio ir jėgos pratimų kiekio padidinimą.

Mitybos rekomendacijos, pateiktos laikantis pirmojo ir antrojo žingsnio, reikalauja sumažinti maisto produktų, paprastai turinčių daug kalorijų ir mažai maistinės vertės (alkoholis, daug cukraus turintys produktai bei perdirbti produktai) vartojimą.

123RF.com nuotr./Vaisiai šaldytuve
123RF.com nuotr./Vaisiai šaldytuve

Hormonų dieta taip pat skatina vartoti tokius produktus kaip vaisiai, daržovės ir žuvis, kurie padidina suvartojamos ląstelienos kiekį (ląsteliena svarbi virškinimo sistemai) ir suteikia kūnui gausybę vitaminų ir mineralų, atliekančių daugybę kūno funkcijų, reikalingų gerai sveikatai ir bendrai savijautai.

Dieta skatina vartoti tokius produktus kaip vaisiai, daržovės ir žuvis, kurie padidina suvartojamos ląstelienos kiekį.

Tokiuose maisto produktuose paprastai yra mažiau kalorijų nei alkoholyje, daug cukraus turinčiuose ar perdirbtuose produktuose. O kartu su trečiajame žingsnyje rekomenduojamais pratimais ši hormonų dieta padidins sudeginamų kalorijų kiekį ir suteiks papildomos naudos sveikatai.

Ar hormonų dieta iš tikrųjų veikia?

Plačiuoju požiūriu, knygoje rekomenduojama hormonų dieta duoda gerų mitybos patarimų. Tačiau svarbu nepamiršti, kad bet kokį potencialų svorio kritimą greičiausiai sukels pakitęs suvartojamų kalorijų kiekis, o ne poveikis (jei toks iš vis bus) jūsų hormonams.

Svorio kritimas (arba riebalų masės mažėjimas) pasiekiamas sukuriant kalorijų deficitą, o ne „atstatant hormonų pusiausvyrą“.

Priešingai nuo to, ką teigia hormonų dietos šalininkai, hormonų disbalansas paprastai yra rimtesnės sveikatos būklės, tokios kaip diabetas (sutrikusi insulino veikla) arba hipertiroidizmas (skydliaukė gamina per daug skydliaukės hormonų) padarinys, kurio negalima sutvarkyti vien mityba – reikėtų ir medicininio gydymo.

Šiuo metu nėra perspektyvios teorijos, parodančios, kad žmogus gali atstatyti hormonų pusiausvyrą, ir taip padaryti įtaką svorio kritimui. Taip pat jokiame dideliame leidinyje nėra jokio publikuoto ir apžvelgto tyrimo, tyrusio hormonų dietą bei jos poveikį.

Tačiau yra paprastas paaiškinimas, kodėl dauguma žmonių mano, kad hormonų dieta veikia: pagerintais mitybos įpročiais bei fiziniu aktyvumu ji padeda sukurti kalorijų deficitą, o tai dažniausiai sukelia svorio kritimą.

Galų gale žmogus, norintis atsikratyti nepageidaujamų kilogramų ar riebalų, turėtų sukurti kalorijų deficitą. Kiekvienas kalorijų deficitą gali kurti skirtingai, galbūt net į pagalbą pasitelkti populiarias dietas, tokias kaip ketogeninę ar protarpinį badavimą.

Tačiau geriausiai veikia tas būdas, kuris labiausiai atitinka žmogaus gyvenimo būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius