Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Retos širdies ligos, nuo kurių staiga miršta jauni, sveiki žmonės: koks pagrindinis simptomas?

Santaros klinikų medikės nuotolinės vaizdo konferencijos metu pristatė ligas, apie kurias mažai kas žino. Nors širdies ir kraujagyslių ligų niekaip nepavadintume retomis, tarp jų yra grupė ligų, nuo kurių staiga mirė ne vienas sportiškas, sveikas, jaunas žmogus. Dauguma jų nė neįtaria, kad gyvena ant tiksinčios bombos. Tačiau gera žinia, kad šiandien jau galima gana tiksliai jas diagnozuoti, vadinasi, ir kontroliuoti, išvengiant liūdnų padarinių.
Infarktas
Infarktas / Vida Press nuotr.

Širdis gali atrodyti sveika

Pasak Santaros klinikų Ambulatorinės kardiologijos skyriaus vedėjos doc. Jūratės Barysienės, reta liga apibrėžiama kaip tokia, kuria serga mažiau nei penki iš 10 tūkst. gyventojų. Palyginus su bendru mirštamumu nuo kardiovaskulinių ligų, sergančiųjų ir mirštančiųjų skaičius nėra didelis, tačiau tai tikrai pavojingos ligos, kurios gali sukelti staigią mirtį, ypač jauname amžiuje.

Tačiau kalbant apie retas kardiovaskulines ribas, tai tikrai nėra vienetiniai atvejai: vienos gali pasitaikyti vienam iš 2 tūkst. gyventojų, kitos – vienam iš 10 tūkst. Jos yra nepagydomos, bet gydomos ir jau galima užkirsti kelią jų komplikacijoms, iš kurių baisiausia – staigi mirtis.

Širdyje struktūrinių pakitimų nerandama, atrodo, žmogus turėtų būti sveikas, o staigios mirties rizika labai didelė.

Šios ligos skirstomos į dvi pagrindines kategorijas. Pirmoji susijusi su struktūriniais širdies pokyčiais, antroji – kai širdyje struktūrinių pakitimų nerandama, atrodo, žmogus turėtų būti sveikas, o staigios mirties rizika labai didelė. Šiuo atveju liga slepiasi elektrinėje širdies sistemoje. Kai kurios ligos pažeidžia ne tik širdį, bet ir inkstus, raumenis, sąnarius, plaučius.

„Retos struktūrinės širdies ligos labiau susijusios su pačiu širdies raumeniu – jis gali būti sustorėjęs, išplėstos ertmės ar išsiplėtusi, pakenkta jos struktūra, todėl gresia jos plyšimas“, – antrino Santaros klinikų gydytoja kardiologė Dovilė Jančauskaitė.

Kadangi 80 proc. staigių jaunų žmonių mirčių susijusios su genetika, todėl, medikių teigimu, labai svarbu atlikti genetinius tyrimus ir nustatyti veiksnius, galinčius išprovokuoti širdies ritmo sutrikimus, kurie gali baigtis staigia mirtimi. Esant tokiai būtinybei, nuo 2015 m. visi genetiniai tyrimai yra kompensuojami.

Kaip įtarti retą širdies ligą?

„Apžiūrėdami pacientą atliekame įprastus rutininius tyrimus – elektrokardiogramą, echokardioskopiją ir pan. Dažnai vien šių tyrimų užtenka norint įtarti retą ligą. Pavyzdžiui, echoskopijos metu galime matyti struktūrinius pakitimus, tarkime, sustorėjusią širdies sienelę arba vožtuvų pakitimus, išsiplėtusią aortą. Jeigu šių tyrimų neužtenka, papildomai gali būti atliekami fizinio krūvio ar provokaciniai mėginiai.

Pagrindinis šių ligų simptomas – neaiškus sąmonės praradimas. Tikrai turėtų sukelti įtarimą, kodėl jaunas žmogus be aiškios priežasties fizinio krūvio metu netenka sąmonės, nors jis stiprus, sportiškas, sveikas. Kitas simptomas – širdies perplakimai. Tai irgi labai rimtas signalas. Taip pat gali būti skausmas širdies plote, dusulys. Tiesa, ne visada šias ligas lengva diagnozuoti, kartais tai sudėtingas ir gana ilgas procesas“, – vardijo J.Barysienė.

Kai kurias širdies ligas provokuoja stresas, fizinis krūvis, t. y. širdies veiklos sutrikimai dažniausiai pasireiškia šiomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, dėl struktūrinių pokyčių raumuo gali taip sustorėti, kad trukdys kraujui ištekėti į bendrą kraujo apytakos ratą, todėl fizinio krūvio metu gali būti jaučiamas sunkumas krūtinėje, dusulys.

„Pavojingas situacijas, sergant šiomis ligomis, gali provokuoti netgi karščiavimas (daugiau nei 38 laipsnių temperatūra): pacientas tiesiog netenka sąmonės. Tai rodo, kad įvyko grėsmingas širdies ritmo sutrikimas. Kai kurios ligos labai pavojingos moterims po gimdymo. Tokiais atvejais šešis mėnesius, kol susitvarko hormoninė organizmo sistema, po gimdymo prie vaiko turi keltis vyras, nes staigus vaiko verksmas ar žadintuvo signalas gali sukelti gyvybei grėsmingą aritmiją.

Gera žinia, kad šiandien jau turime geras diagnostikos galimybes – žinodami pakitusį geną, mes galime paskirti gydymą – tiek vaistais, tiek rekomendacijomis gyvensenai, o jeigu vaistų nepakanka, įstatome defibriliatorių: jeigu įvyks staigi mirtis, jis iš karto suveiks ir paciento gyvybė bus išgelbėta“, – teigė pašnekovė.

Pavojingas situacijas gali provokuoti netgi karščiavimas: pacientas tiesiog netenka sąmonės.

Gydytoja papasakojo atvejį, kai 2012 m. per futbolo rungtynes tiesiog aikštėje mirė 25 metų futbolininkas – jo atgaivinti nepavyko. Autopsijos metu nustatyta, kad jo širdis buvo sveika. Pasirodė, kad jis serga vadinamąja elektrine širdies liga ir šios mirties buvo galima išvengti, jei liga būtų laiku diagnozuota.

2016 m. už netyčinį šio futbolininko nužudymą buvo nuteisti trys gydytojai, kurie teikė jam pagalbą – dviejų komandų gydytojai ir gydytoja, kuri netinkami suteikė pirmąją pagalbą, nepanaudojo defibriliatoriaus. Šiandien jau turime tokį proveržį, kad pacientai, sergantys šiomis ligomis, dalyvauja profesionaliame sporte. Jie sportuoja su defibriliatoriais. Internete yra ne vienas įrašas, kai futbolininkas krenta ant žemės, o po dviejų minučių atsistoja, nes suveikia defibriliatorius.

Kur kreiptis

Pasak D.Jančauskaitės, retų širdies ligų galima priskaičiuoti kelias dešimtis, o skaičiuojant jų potipius, susidarytų ir keli šimtai. Šiuo metu visoje Europoje jos paskelbtos prioritetine sveikatos apsaugos sritimi. Santaros klinikos taip pat įsiliejusios į bendrą Europos retų širdies ligų gydymo centrų ir specialistų tinklą ir jau nuo rugsėjo turi galimybę tartis ir prašyti pagalbos Europos retų kardiovaskulinių ligų srities specialistų konsultacijų ir pagalbos.

Nuo 2016 m. veikia centralizuota šiomis ligomis sergančių pacientų sekimo sistema, kurioje sukaupti per 600 pacientų duomenys. Kasmet konsultuojama apie 200 naujų pacientų, kuriems įtariama reta širdies liga.

Pacientas, kuriam įtariama reta širdies liga, turėtų būti nukreiptas trečio lygio kardiologo konsultacijai į Santaros klinikų Ambulatorinės kardiologijos skyrių. Nuo spalio mėnesio bus galima užsirašyti nuotolinei konsultacijai gydymo įstaigos registratūros telefonu. Registracija telefonu vyksta nuo 10 iki 15 val. Beje, šiomis konsultacijomis galės pasinaudoti ne tik pacientai, bet ir, norėdami pasitarti, juos gydantys gydytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius