-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltį mėgstanti bakterija, galinti sugadinti jums sveikatą

Jersiniozė yra užkrečiamoji liga, kurią sukelia Yersinia genties bakterijos, nebijančios šalčio. Šios bakterijos sugeba ne tik parazituoti ir daugintis gyvūno ar žmogaus organizme, bet ir ilgai išlikti gyvybingos aplinkoje: ant maisto produktų – iki kelių mėnesių, o skystoje terpėje (piene, upės ar vandentiekio vandenyje) net daugintis. Jos gali veistis ir mūsų šaldytuvuose, jei šių nevalysime pakankamai dažnai.
Sveikata
Sveikata / „Scanpix“ nuotr.

Jei žmogus suvartoja maisto, užkrėsto šiomis bakterijomis, galima susirgti. Šios bakterijos ypač pavojingos mažiems vaikams, senyvo amžiaus žmonėms ir tiems, kurių silpnas imunitetas. Kadangi bakterijos dauginasi labai greitai, pakanka keletui dienų šaldytuve palikti termiškai neapdoroto maisto, ir jį gali užkrėsti Yersinia genties bakterijos.

„Šių bakterijų yra visur. Jų paplitimas yra absoliutus, kadangi šias bakterijas savo žarnyne turi praktiškai visi gyvūnai – tiek naminiai, tiek laukiniai. Užsikrėsti galima nuo užteršto maisto, labai retais atvejais – žmogus nuo žmogaus“, – pabrėžia ULAC Epidemiologinės priežiūros sk. vedėja Galina Zagrebnevienė.

Įtarti jersiniozę galima, jei negaluojantį žmogų kamuoja pilvo skausmai, neaukšta temperatūra, viduriavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius