-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai apgulti ir įniršę: gydyti nėra laiko, vien receptus ibuprofenui ir paracetamoliui rašome

Vaistinėms sugriežtinus vaistų pardavimą, žmonės negalėjo įsigyti net kai kurių elementarių vaistų, kuriuos iki tol vartodavo. Natūralu, kad jie išskubėjo pas šeimos gydytojus, kad pastarieji išrašytų receptus. Kaip pasakojo šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė, medikai nuo krūvio baigia išprotėti.
Poliklinika
Poliklinika / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dažniausiai prašo trijų vaistų

„Visi labai pykstame – ir daktarai, ir pacientai. Ištisai rašome receptus paracetamoliui, ibuprofenui. Būtent šių vaistų žmonės pastaruoju metu prašo dažniausiai. Taip pat prašo vaistų nuo viduriavimo su loperamidu, vaistų nuo alergijos.

Dar viena labai populiari vaistų grupė – smegenų kraujagysles plečiantieji. Juos naudoja ne tik senyvo amžiaus žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis. Manau, Lietuvoje apie 80 proc. žmonių juos bent kartais vartoja, nes įtampa, stresas, nervai, visiems skauda galvas, spazmuoja kraujagysles... Šis vaistas labai populiarus“, – pasakojo D.Makaravičienė.

Pasak pašnekovės, sugriežtėjus vaistų pardavimui, pacientų srautai padidėjo iš karto. Be to, receptų elementariems vaistams prašo net tie pacientai, kurie buvo užsirašę planiškai dėl kitų dalykų. Jie tokiu būdu užsitikrina atsargas.

Vietoje 24 pacientų jau laukia 36

„Įdomiausia, kad žmonėms be recepto neduoda tik vienos firmos ibuprofeno. Niekaip nesuprantu, kas vyksta. Tačiau vaistinėje juk tuomet galėtų pasiūlyti kitos firmos vaistą – ibuprofenas visur tas pats. Bet ne, žmonėms sako, kad reikia recepto ir jie ateina pas mus. Per vakar ir šiandien ibuprofenui jau parašėme 15 receptų – ir tai tik vienas mūsų kabinetas. Dirbame su kolegėmis rezidentėmis komandinį darbą, nes kitaip visko suspėti neįmanoma.

Visi labai pykstame – ir daktarai, ir pacientai. Ištisai rašome receptus paracetamoliui, ibuprofenui.

Mes, gydytojai, šiomis dienomis einame iš proto, labai nervinamės, nes matome, kokie pacientų srautai. Jau ir iki tol nesuvaldėme srautų. Kodėl mes norime streikuoti? Ne tik dėl algų, bet todėl, kad mes nebegalime normaliai dirbti, o ši situacija dar daugiau benzino įpylė į ugnį. Jau nebežinome, ką darysime. Kad streikuoti eisime, tai tikrai žinome, bet kaip žmones suvaldyti. Jie nebegauna vaistų, kuriuos iki šiol visą laiką gaudavo. Kadangi mes pažįstame juos, mums jų gaila – tiesiog turėsime juos priimti. Kitas klausimas, kaip tai padarysime. Mūsų pajėgumai nėra begaliniai. Šiandien mano kompiuterio ekrane 36 pacientai, o turi jų būti 24. Taigi lygiai pusantro priėmimo. Ir taip kasdien dabar. Tokiu tempu nė vienas gydytojas ilgai nepadirbs, pats užsilenks“, – atviravo medikė.

Bus paprasčiau vaisto nuvykti į Lenkiją

Pasak jos, ir iki šiol patekti pas šeimos gydytoją nebūdavo lengva, laukti pacientui tekdavo gerokai daugiau nei savaitę, o kas bus dabar? Šeimos gydytojas įsitikinusi, kad padidėję pacientų srautai neatslūgs.

Nėra taip, kad visi prisikaups atsargų ir nusiramins. Juk kažkas nutikti žmogui gali bet kada. Suskaudo galvą, netikėtai išbėrė – negi jis turės vykti į ligoninę prašyti vaistų? Anksčiau su nedideliais negalavimais žmonės susitvarkydavo patys, dabar turės minti kryžiaus kelius, kad patektų pas gydytoją.

„Žmogus piktas eina į polikliniką, negauna numeriuko, tampa dar piktesnis, eina tiesiai pas daktarą ir prašo padėti... Visame pasaulyje ibuprofenas ir paracetamolis parduodamas kolonėlėse. Nereikia toli ieškoti, užtenka Lenkijos sieną kirsti. Kas gyvena arčiau sienos, turbūt iš tiesų jiems bus paprasčiau į Lenkiją nuvažiuoti ir jo įsigyti nei patekti pas savo gydytoją. Visiška nesąmonė. Situacija poliklinikose niekada nebuvo tokia įtempta kaip dabar“, – tikino D.Marakavičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Ministras tikino, kad ši tvarka eilių nedidins

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, komentuodamas tvarką, pagal kurią dalis vaistų, kuriuos iki šiol būdavo galima įsigyti be receptų, turi būti parduodami tik su receptais, tikino, kad eilės pas gydytojus neturėtų išaugti, nes daugelis receptinių vaistų turi savo nereceptinius pakaitalus, kurių dozė arba pakuotės tiesiog mažesnės.

A.Verygos teigimu, vaistininkai turėtų informuoti klientus apie galimybę įsigyti nereceptinius vaistus, o ne siųsti nepatenkintus klientus pas „ministrą Verygą pasakyti, kokie kvaili sprendimai“. Tokią veiklą jis įvardino kaip „sabotažą“.

„Absoliučia dauguma atvejų žmonėms nereikia bėgioti pas gydytoją ir tai neturėtų jokiais būdais didinti eilių. Tais atvejais, kai vaistas iš tikrųjų turi būti receptinis, skiriamas gydytojo paskyrimu, žmonės turėtų suprasti, dėl ko vaistui reikalingas receptas – dėl saugumo. Girdėjau daug pavyzdžių apie lašus su hormoniniais preparatais, akių lašus. Dar kartą prašau suprasti, kad tai yra labai pavojinga. Ir paskui tiems patiems gydytojams tenka spręsti kitas bėdas, kurias sukelia neatsakingas vaistų vartojimas“, – sakė A.Veryga.

Dar daugiau. Ministro teigimu, daugeliu atveju receptinių vaistų net nereikia ir farmacininkai tikrai gali paaiškinti žmogui, kad, pavyzdžiui, sumaišęs vandenį su druska jis gaus tą patį natrio chlorido tirpalą ir jo nereikia pirkti vaistinėje. Taip pat A.Veryga įvardino planuojamą įdiegti naujovę – šeimos gydytojo telefoninę konsultaciją, kurios metu būtų galima pratęsti receptą jau naudojamiems vaistams. Receptas tokiu atveju būtų išrašomas elektroniniu būdu, jį matytų vaistininkas. Tai turėtų būti įdiegta „artimiausiu metu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius