Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šią odos ligą dažnai išprovokuoja didelis stresas

Psoriazė arba žvynelinė – lėtinė liga, pažeidžianti odą bei sąnarius, yra linkusi kartotis. Tai pasaulyje itin paplitusi liga, kuria serga apie 1,5–2 proc. žmonių. Dažniau ji užklumpa 20–40 metų asmenis, bet gali sirgti ir vaikai bei vyresnio amžiaus žmonės.
Psoriazė
Psoriazė / 123RF.com nuotr.

Kaip tinkamai šią ligą suvaldyti, o gal tai – nuosprendis visam gyvenimui? Apie tai portale manodaktaras.lt kalbamės su gydytoja dermatovenerologe Janina Leonyte.

Oda – lyg padengta žvynais

Apie 80 proc. pacientų serga „plokšteline“, t.y. paprastąja odos forma, o apie 20–25 proc. asmenų atsiranda sisteminiai psoriazės kilmės pakitimai, sąnarių (artropatinė), delnų ir padų odos pakitimai.

„Žvynelinės bėrimo plokštelės esmė – pagreitėjęs paviršinio odos sluoksnio epidermio atsinaujinimas ir sutrikusi kerotinocitų diferenciacija, dėl kurios atsiranda sidabriškas žvynelis – pleiskana. Ją nukrapščius, matosi kapiliarinis kraujo „rasojimas“. Taip yra dėl to, jog po žvynelinės sidabrine pleiskana išvešėja kapiliarai. Žvynas ties išvešėjusiais kapiliarais pradžioje yra plonytis, vėliau negydant sustorėja. Visa tai imuninio odos uždegimo pasekmė. Žmogaus oda atrodo lyg būtų padengta žvynais – ją paprastai bėrimo vietoje niežti, dažnai atsiranda psichologinis diskomfortas dėl pakitimų matomose vietose“, – pasakojo šeimos medicinos centro „Šeimos gydytojas“ dermatovenerologė.

Psoriatinių plokštelių dydis būna įvairus – nuo lašo, monetos, stambesnių plokštelių iki vadinamos generalizuotos formos, kai bėrimai pasklinda po visą kūno odą, susiliedami į didžiausius plotus, kartais apimdami visą odą. Bet tai, pasak gydytojos, būna retai ir negydant.

Kuo vyresnis amžius, tuo ligos eiga geresnė

Pasak dermatovenerologės J.Leonytės, žvynelinė gali atsirasti ne tik veido odoje, bet ir plaukuotoje galvos srityje, tuomet matyti itin gausios pleiskanos. Įsibėgėjus ligai dažnai pastebimi „budintys“ žvynelinės židiniai alkūnių, kelių srityje, kurie sunkiau pasiduoda gydymui.

Atsiradus odos bėrimams, reikia kuo anksčiau kreiptis į gydytoją dermatologą, nes įsisenėjusius ligos židinius daug sudėtingiau gydyti.

„Apklausiant pacientus, kartais pavyksta atsekti, kad šeimoje net kelios kartos turėjo žvynelinės problemų, bet ne šimtu procentų. Kuo vyresniame amžiuje pasireiškia ši liga, tuo geresnė jos prognozė, – teigė gydytoja. – Dažnai ligoniai nurodo, kad išbėrė juos po didelio streso, pvz. įvykus gaisrui, avarijai, nemalonumams buityje ar darbe. Tačiau nėra pagrindo teigti, kad žvynelinė atsiranda dėl netaisyklingos ar neteisingos odos priežiūros ar kokių manipuliacijų su oda“.

123RF.com nuotr./Žvynelinės pažeista oda
123RF.com nuotr./Žvynelinės pažeista oda

Tenka išmokti gyventi su šia liga

Gydant žvynelinę, svarbu pašalinti pleiskanas ir šerpetas nuo židinių, nes pro juos sunkiai rezorbuojasi vaistai, todėl būtina nepamiršti salicilo ar šlapimo rūgšties preparatų.

Pasak dermatovenerologės, šiuo metu žvynelinės gydymui sėkmingai taikomas vitamino D darinio kalcipotriolio tepalas, skirtas paprastosios psoriazės (psoriasis vulgaris) lokaliam gydymui. Jis stimuliuoja odos ląstelių (keratocitų) diferenciaciją ir slopina jų dauginimąsi.

O židiniams, kurie sunkiai pasiduoda gydymui, skiriami vaistiniai preparatai, susidedantys iš kalcipotriolio ir steroidinio hormono. Šis derinys ypač tinkamas vietiškai gydyti plokštelinę psoriazę. Tačiau ilgai jo vartoti nereikėtų.

Žinant, kad ligos bėrimus neretai išprovokuoja stresas (nervinė įtampa) arba stiprus emocinis jaudulys, patartina gydymo eigoje naudoti lengvai raminančius preparatus, pavyzdžiui, valerijono, melisos ar kt.

Atsiradus žvynelinės simptomams, gydytoja J.Leonytė pataria iškart susitaikyti su mintimi, kad teks išmokti gyventi su šia liga, nes ji linkusi kartotis, net ir visiškai pagijus.

Žvynelinė gali atsirasti ne tik veido odoje, bet ir plaukuotoje galvos srityje, tuomet matyti itin gausios pleiskanos.

Svarbiausia – neleisti ligai įsisenėti

Didesnei daliai sergančiųjų žvyneline, kaip teigė dermatovenerologė, odos būklė itin pagerėja, saikingai būnant saulėje. Žiemos metu populiari kvarco lempų terapija. Sėkmingai gydymui taikoma PUVA terapija (tik su gydytojo paskyrimu). Tie, kas gali sau leisti, dažnai lankosi Izraelyje, kur Negyvosios jūros purvas, maudynės ir saulės vonios puikiai gydo žvynelinės pažeistą odą.

Sergantiems žvyneline gydytoja patarė laikytis pakankamo miego ir poilsio režimo. Naudingos ir įvairios vonios, purvo terapija bei kitos Lietuvos kurortuose siūlomos procedūros. Svarbu išmokti valdyti savo emocijas, net ir didelių stresinių problemų atveju.

„Nenoriu psoriazės vadinti nepagydoma liga, gal tiksliau – recidyvuojančia. Ir kiekvieną kartą pastebėjus recidyvo ženklus – bėrimus – patartina kreiptis į gydytoją dermatologą. Svarbiausia neužleisti, neleisti ligai įsisenėti“, – paaiškino gydytoja J.Leonytė.

Kalbant apie mitybą, patartina vengti pikantiškų, neįprastų skonių valgių bei gausaus alkoholio vartojimo.

Kaip sergantiems žvyneline kasdien tinkamai rūpintis savo oda? Pasak dermatovenerologės, bendra odos priežiūra nėra išskirtinė, tačiau būtina naudoti kremus odai: „Labai svarbi odos mityba, todėl kremai turi būti gausiai vitaminizuoti. Neperdžiovinkime odos gausiu muilo naudojimu, o jei tai būtina dėl darbo ar kitų sąlygų, reikia ieškoti prausimosi priemonių, kurių sudėtyje būtų riebalinantis odą aliejus ar kremas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius