TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 01

Šizofrenija sergantis Egidijus 12 metų dirba barista: aš nenugalėjau ligos, bet ir ji manęs ne

Slenka trečiasis ligos dešimtmetis, pasakoja Egidijus, kuriam paranoidinė šizofrenija buvo diagnozuota vos 22-ejų. Vyras atvirai pasakoja apie tai, kaip sekėsi gyventi pirmuosius dvylika ligos metų, kai hospitalizuojamas jis buvo kone kasmet. Ir svarbiausia, apie tai, kaip pavyko susigyventi su liga ir kad didžiausią reikšmę tam turėjo mėgstamas baristos darbas.
Egidijus
Egidijus / Lukas Balandis / BNS nuotr.

50-metis Egidijus nusijuokia, kai pasakau, kad nesuklysiu sakydama, kad kalbuosi su kavos ekspertu. Jis jau 12-tus metus dirba barista kavinėje, sutinka žmones ryte, pasiūlo jiems kavos, praskaidrina ir pagardina rytą. Egidijus džiaugiasi šiuo darbu, taip jis sutinka daug žmonių, pabendrauja, kai kuriems tas kavos puodelis ar pokalbis praskaidrina dieną: „Man patinka šis darbas, greičiausiai, tai maloniausias darbas iš visų, kuriuose yra tekę dirbti. Esu dirbęs ir statybose, ir plytelių klojėju, vėliau ir elektromontuotoju.“

Tiesa, Egidijui šis darbas patinka ne tik dėl pačios jo specifikos, bet ir dėl to, kad padėjo jam grįžti į gyvenimą. Susirgęs psichikos liga vyras ilgai su ja kovojo, ieškojo, kaip įmanoma su ja gyventi, tačiau tik atradęs psichosocialinę reabilitaciją centre „Rastis“ ėmė kabintis į gyvenimą.

„Mes dažnai įsivaizduojame, kad tik žmogui, susilaužiusiam koją ar patyrusiam kitą fizinę traumą, reikia reabilitacijos, kad jis atsistatytų, grįžtų į gyvenimą.

Tie, kurie susirgdavo psichikos ligomis, anksčiau buvo visiškai nurašomi, apie jų reabilitaciją nedaug kas suprasdavo. Lyg atrodydavo, kad su jais jau viskas aišku, bet reabilitacija ir sergant šiomis ligomis labai svarbi. Man tai buvo pirmieji žingsniai kabinantis į gyvenimą, po ilgų ligos metų“, – atvirauja Egidijus, psichikos liga susirgęs vos 22-ejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius